Groningen neemt het volgsysteem ‘Zorg voor Jeugd Groningen’ van Inter Access in gebruik. De provincie, gemeenten en betrokken jeugdzorgpartijen implementeerden deze internetoplossing in de afgelopen maanden. Inter Access heeft het systeem oorspronkelijk ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Helmond. Inmiddels werken ruim honderdtwintig gemeenten met dit systeem.
Het internetsysteem Zorg voor Jeugd is een SaaS-oplossing (software as a service), waarbij Inter Access de software op afstand aanbiedt en beheert. ‘Het is feitelijk een index die registratiegegevens van risicokinderen beschikbaar stelt aan lokale en regionale hulpverleningsorganisaties’, zegt Han Dieperink, lid van de hoofddirectie van Inter Access.
Hij benadrukt dat het niet gaat om zaakinhoudelijke informatie. ‘Het is geen elektronisch kinddossier. Het is een risicosignaleringssysteem waarmee instanties elkaar onderling vroegtijdig informeren. Daarbij melden zij alleen dat een kind of jongere bij hen is geregistreerd.’
Convenant
De coördinatie van samenwerking vindt plaats op basis van een convenant tussen alle aangesloten instellingen. Zij hebben hierin vastgelegd wie de verantwoordelijkheid heeft voor de uitvoering van de zorgcoördinatie. Zo’n coördinator heeft de bevoegdheid om alle betrokken hulpverleners rond één kind bij elkaar te brengen om zo een afgestemd hulpaanbod te creëren.
Op die manier kunnen organisaties voorkomen dat ze langs elkaar heen werken. Die situatie heeft in het verleden tot schrijnende situaties geleid. Met Zorg voor Jeugd is er nooit onduidelijkheid over de instantie die verantwoordelijk is voor een bepaald kind, meldt Inter Access.
Prioriteit
Dieperink voorziet dat dit soort databases en de zaaksystemen (het elektronische kinddossier) in de toekomst naar elkaar toe zullen groeien. Momenteel geeft het programmaministerie van Jeugd en Gezin prioriteit aan de indexen, waardoor provincies en gemeenten druk bezig zijn met de aanschaf en implementatie ervan, aldus het directielid van Inter Access.
De toepassing Zorg voor Jeugd, oorspronkelijk opgezet voor de gemeente Helmond, is inmiddels bij zo’n 125 gemeenten in gebruik. Overigens kiest niet elke gemeente voor SaaS. Amsterdam heeft er bijvoorbeeld voor gekozen de software in een eigen omgeving te laten draaien (project Matchpoint). Inter Access is momenteel betrokken bij de invoering ervan.
Opschalen
Zorg voor Jeugd Groningen is een project van de Groninger gemeenten en Provincie Groningen. Het project is mede mogelijk gemaakt door het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT, dat geld beschikbaar stelt voor het opschalen van het gebruik van innovatieve oplossingen bij (semi-)overheidsinstellingen.
Voor Inter Access is de Zorg voor Jeugd-toepassing een van de twee eindoplossingen die het lokale overheid aanbiedt. De andere is de midofficesuite Web+/WebNext. Daarnaast levert het bedrijf detachering- en beheerdiensten aan deze sector.