Het project 'ICT zonder grenzen' is een samenwerkingsverband van Computable met Viafrica. De Nederlandse organisatie Viafrica ondersteunt en stimuleert het gebruik van ict binnen onderwijsinstellingen in verschillende Afrikaanse landen. Daarnaast ontplooit Viafrica marktgerichte activiteiten voor het lokale bedrijfsleven en (ontwikkelings-)organisaties. Computable wil met dit project bijdragen aan verdere toepassing van informatietechnologie in ontwikkelingsgebieden. Wij roepen bedrijven en ict'ers op Viafrica te ondersteunen.
Onderwijs en ICT
Voor maatschappelijke en economische ontwikkeling is informatietechnologie een onmisbare schakel. Goed ict-onderwijs in Afrika is van wezenlijk belang voor het toekomstperspectief van de nieuwe generatie jongeren. Viafrica opereert als sociale onderneming en stimuleert ontwikkeling in sub-Sahara Afrika met ICT-totaaloplossingen. Door langdurige technische en inhoudelijke ondersteuning kunnen de projecten ook na afsluiting van de projectperiode zelfstandig blijven voortbestaan. Het grootste deel van de maatschappelijke projecten van Viafrica richt zich op de toepassing van ict binnen het middelbaar onderwijs in verschillende landen in sub-Sahara Afrika.
Viafrica startte haar activiteiten in 2003. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Een tweede Europese vestiging werd in 2013 geopend in het Duitse Giessen. Daarnaast heeft Viafrica twee vestigingen in Tanzania en een in Kenia en werkt samen met diverse lokale partners. Op de Afrikaanse dienstencentra werken in totaal vijfentwintig lokale arbeidskrachten. Het afgelopen decennium heeft de organisatie ruim een kwart miljoen leerlingen toegang verschaft tot ict-onderwijs.
Classworks-programma
Viafrica’s Classworks-programma behelst een breed pakket aan diensten voor ict-onderwijs. Classworks staat voor Computer Learning and Sustainable Support Works en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een complete productfamilie.
Een standaard hardwarepakket voorziet in een netwerk met een centrale server, een printer en twintig werkstations. De school zelf zorgt voor de infrastructuur, zoals een geschikte ruimte en de elektriciteitsvoorziening, daarbij geadviseerd door Viafrica. Naast de inrichting van de technische infrastructuur, begeleidt Viafrica vanuit de lokale vestigingen in Kenia en Tanzania de scholen ook met beheer, onderhoud en support. Meerdere malen per jaar legt Viafrica op alle Classworks-scholen servicebezoeken af.
Viafrica draagt ook bij aan de integratie van ict als onderwijsmiddel in de bestaande vakken. De Classworksacademy is een e-learning platform met een omvangrijk assortiment aan onderwijsmateriaal, dat bovendien aansluit bij het nationale onderwijscurriculum van de betreffende landen. De leerlingen krijgen toegang tot actuele informatie en nieuwe lesmethoden. Het computeronderwijs biedt hen uiteraard ook een betere voorbereiding op de arbeidsmarkt.
Voor praktische ondersteuning van docenten is er Classworks Support. Samen met de Dar es Salaam University College of Education (DUCE) biedt Viafrica trainingen aan docenten voor het inzetten van digitale onderwijsmiddelen.
Classworks Online biedt scholen permanente toegang tot internet via mobiele netwerken. Een modulair content managementsysteem geeft hen de mogelijkheid zelf hun aanwezigheid op het web vorm te geven.
Voor lagere scholen, die meestal geen toegang hebben tot elektriciteit of over een geschikte ruimte voor een computerlokaal beschikken, is Classworks Mobile ontwikkeld. Een mobiel netwerk van laptops, tablets of netbooks geeft hen de mogelijkheid ict-basisonderwijs te verzorgen.
Financiering
De benodigde startinvestering ligt buiten het bereik van de meeste scholen in Afrika. Viafrica maakt deze investering mogelijk dankzij samenwerking met het bedrijfsleven en donaties door partners. Hiermee bekostigt Viafrica de hardware, logistiek en transport, de software op de clients en de server, training van docenten, en de organisatie van seminars voor de schoolleiding. Daarna dragen de scholen eenmalig een bedrag per computer bij. Uit deze gelden wordt voor een periode van drie jaar de verdere begeleiding van de scholen bekostigd: beheer, onderhoud, support, software updates en eenmaal per jaar een vervolgtraining voor docenten.
Hoe helpt Computable Viafrica?
Computable wil het maatschappelijk belang van ict onderstrepen, ook in ontwikkelingslanden. Het ict-vakblad heeft sinds 2008 een nauwe samenwerking met Viafrica. Bedrijven en ict’ers worden opgeroepen de organisatie te ondersteunen.
Ict’ers kunnen zich ook aanmelden voor een uitzending naar Tanzania of Kenia. Daar kunnen zij de Viafrica-vestigingen ondersteunen bij concrete behoeftes of knelpunten. De uitzendingen worden bekostigd door detacheerder IT-Staffing.
Bedrijven kunnen expertise, kennis of financiële middelen beschikbaar stellen voor de Viafrica-projecten. Ook kunnen zij hun uitgefaseerde hardware doneren aan PC-Donatie, een gezamenlijk initiatief van Viafrica en pc-verwerker SiSo. Viafrica won in 2012 de Computable-award Meest maatschappelijk verantwoorde ICT-onderneming. PC-Donatie kreeg daarbij een bijzondere vermelding van de jury.
In 2013 vierde Computable het tienjarig bestaan van Viafrica met een debatbijeenkomst over de toekomst van pc’s en tablets in Afrika.