Branchevereniging ICT~Office onderschrijft de mening van de Europese werkgeversorganisatie BusinessEurope dat de Europese Unie iets moet doen aan het tekort aan ict’ers. ‘Hoewel de arbeidsmarkt er momenteel wat minder rooskleurig uitziet, verwachten wij ook in Nederland weer een tekort’, laat woordvoerder Lucas Stassen weten. Volgens de Nederlandse brancheorganisatie is het grootste probleem dat vraag en aanbod in de ict-sector niet op elkaar aansluiten.
BusinessEurope, waar onder andere VNO NCW deel van uitmaakt, stelde in een rapport met adviezen aan de EU om de Europese economie uit het slop te helpen, dat actie geboden is. Met gespecialiseerde trainingsprogramma’s en andere educatiemaatregelen moet de EU inspelen op de veranderende behoeften op ict-gebied. Ook zou de migratie van hoogopgeleiden naar Europa moeten worden versoepeld.
Dubbele vergrijzing
Dit geldt volgens Stassen ook voor Nederland. ‘Er zijn nog steeds bedrijven die ict’ers zoeken, maar de specialisten die ze nodig hebben niet kunnen vinden. Het is heel vervelend dat er momenteel ict’ers buiten de boot vallen, maar de verwachting is dat het tekort na de crisis weer snel toeneemt. Door de zogenoemde dubbele vergrijzing zal de uitstroom ondanks de verhoging van de aow-leeftijd enorm stijgen, terwijl er weinig aanwas is van jongeren op de ict-arbeidsmarkt.’ Dat de tarieven in de ict-sector zijn gezakt, is volgens Stassen ook inherent aan de crisis.
De discussie over het tekort aan ict’ers moet volgens Stassen dan ook gaan over de discrepantie die er is tussen de kennis en vaardigheden van de ict’ers zonder baan en de vraag uit het bedrijfsleven. Ook volgens werkgeversorganisatie VNO NCW, die participeert in BusinessEurope, is het nodig om juist nu te werken aan het oplossen van tekorten. ‘Wij komen uit een periode met grote arbeidsmarkttekorten. Door de crisis is de ict-markt momenteel ingezakt, maar wanneer de economie weer aantrekt zal dit weer omslaan en hebben we weer te maken met een tekort op de arbeidsmarkt’, laat een woordvoerster weten.
Vaak is het zo dat bijvoorbeeld een Oracle specialist wordt gevraagd en dat zo’n specialist vervolgens wordt ingezet om functionele wijzigingen aan het databasemodel te doen.