Nederlandse hogescholen en universiteiten kunnen vanaf nu gemakkelijker gebruik maken van de applicaties van internetbedrijf Google. Daartoe heeft ict-samenwerkingsverband Surf een driejarige overeenkomst gesloten met Google. ‘Voor de scholen wordt het technisch gezien veel makkelijker om over te stappen op Google Apps', zegt een woordvoerder van Surf. ‘Dat levert kostenvoordelen op.'
Google Apps worden aangesloten op Surffederatie. Via dit platform biedt het ict-samenwerkingsverband allerlei diensten aan hogescholen en universiteiten. De onderwijsinstellingen konden al kiezen voor een Microsoft-oplossing. Via live@edu is dit bedrijf ook aangesloten op het platform. ‘Kostentechnisch maakt het voor scholen niet uit of ze voor Google kiezen of voor Micrsoft', zegt de woordvoerder. ‘Het kostenmodel is hetzelfde.'
Een belangrijke eis van Surf was dat gebruikers van de e-mailapplicatie Gmail wel hun eigen domeinnaam kunnen blijven gebruiken. ‘Uit onderzoeken blijkt dat studenten het prettig vinden dat als ze gaan solliciteren ze het e-mailadres van de studie kunnen gebruiken. Dat komt professioneel over', zegt de woordvoerder.
Surf
Surf is een ict-samenwerkingsverband van Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Gezamenlijk willen zij een basis creëren om aangesloten onderwijsinstellingen optimaal gebruik te laten maken van de mogelijkheden van ict.
Een interessante ontwikkeling, waarmee de bekendheid en populariteit van Google Apps onder studenten wellicht gaat toenemen. Na hun studie nemen de studenten de ervaringen mee naar hun professionele omgeving, waarmee Google een potentiële bron van klanten aanboort.
Een prachtige stap voorwaarts van SURF, dit getuigd van innovatief vermogen. Wij merken elke dag bij caase.com dat bedrijven nog niet allemaal bekend zijn met Google Apps, voor hen is het ook zeer interessant. Met de komst van Google in het hoger onderwijs zal dit ongetwijfeld toenemen.
@Arjan Ik denk dat studenten Gmail al veel beter kennen dan je denkt. Velen sturen hun email al volledig door.
Weet iemand hoeveel het kost per gebruiker per jaar om Google Apps te hosten bij SURF?
Weet iemand of men via surf ook beveiligd kan synchroniseren met smartphones. Bijvoorbeeld met iets als Notifylink ? Misschien niet direct nodig voor studenten, maar wel voor groepen waar een goede beveiliging nodig is, vooral belangrijk bij verlies of diefstal van zo een smartphone (moeten vanop afstand goed beheerd en indien nodig zelfs helemaal gewist kunnen worden)
Mooie ontwikkeling. Wanneer komt het beschikbaar voor het onderwijs in de BVE-sector en voor het voortgezet onderwijs? Wellicht via Kennisnet?