Inter Access is naar de rechter in Amsterdam gestapt om een vordering van 2,4 miljoen euro op oprichter en inmiddels ex-eigenaar Gerard Willemse versneld op te eisen. Volgens Michel de Meijer, voorzitter van de directie, is het niet zo dat de verhouding tussen beide partijen is verstoord. Hij noemt het een puur zakelijk geschil dat voor toetsing aan de rechter is voorgelegd.
Volgens De Meijer heeft Willemse de vordering van 2,4 miljoen euro allang erkend. Omdat er echter een zaak bij de Ondernemingskamer liep waarbij Willemse trachtte te voorkomen dat een meerderheid van de aandelen door een emissie in handen kwam van Rabo Participaties, veranderde de welwillende houding van de oprichter in een 'daar moeten we nog even naar kijken'-opstelling , aldus directievoorzitter Michel de Meijer. 'We zijn naar de rechter gestapt om duidelijkheid te creëeren. Maar het is niet zo dat we niet meer 'on speaking terms' zijn. Het is een puur zakelijke beslissing. Ik verwacht eigenlijk dat, voordat de rechter uitspraak doet, beide partijen eruit zullen komen.'
Syfact
De vordering heeft voor het grootste deel te maken met het bankroet van Syfact, leverancier van antifraude-software. Dit bedrijf werd opgezet door Willemse, waarbij onder andere Inter Access een lening verstrekte. In de afwikkeling van het faillissement vordert Inter Access een post van 2,4 miljoen euro op Willemse en Marigot Investissements N.V., een in België geregistreerde vennootschap, waarvan Willemse bestuurder is en die tot voor kort de meerderheidsaandeelhouder was van Inter Access Groep BV. Die vordering bestaat uit een vordering van 1,4 miljoen euro op Syfact die in de loop van 2009 is overgenomen door Willemse. Het restant van één miljoen euro is een vordering op de rekening courant die Willemse als directeur/grootaandeelhouder had lopen.
Ondernemingskamer
Inter Access verkeerde eind 2008 in zwaar weer en had dringend een kapitaalinjectie nodig. Minderheidsaandeelhouder Rapar bood de helpende hand, in ruil voor een meerderheidsbelang. Willemse trachtte te voorkomen dat zijn meerderheidsbelang van 60 procent zou verwateren tot 11 procent. Volgens Het Financieele Dagblad stapte de raad van commissarissen van Inter Access naar de Ondernemingskamer om de machtspositie van Willemse te breken. 'De Ondernemingskamer bepaalde uiteindelijk dat Willemse zijn meerderheidsbelang moet opgeven in het belang van de onderneming. De rechters gaven op 31 december hun zegen aan de uitgifte van nieuwe aandelen aan Rabo Participaties, een dag voordat financiers er de brui aan dreigden te geven', aldus de zakenkrant.
Reken er maar op dat de heren niet meer op speakings terms zijn, zo werkt dat niet bij Willemse. Hij heeft in de loop der jaren alle kloppen op de deur genegeerd. Hij had schatrijk aan de Cote d’Azur kunnen zitten. Nu is het moment voorbij, zijn Villa in Royal Mougins gaat er ook nog wel aan. Ook weer typisch Willemse, het niet houden aan afspraken. Tegen alle adviezen in vasthouden aan Syfact, nu is het niet meer te stoppen.
Toch schokkend om te lezen hoe dhr Willemsen het Inter Access dat hij zelf heeft opgebouwd ook bijna om zeep heeft gholpen. Reken maar dat IA failliet was gegaan op het moment dat RAPAR de geldkraan dicht had gedraaid.
Knap hoe Willemsen IA op heeft gebouwd, jammer om te zien hoe het succes hem blijkbaar naar het hoofd is gestegen.
Gaat IA nu snijden in de overhead en verder als detacheringsburo? Of blijven ze doormodderen met eigen projecten en BPO trajecten? Of wordt IA toch in de etalage gezet en binnenkort verkocht?
IA, je overschat Willemse zwaar, het bedrijf is al enkele keren “bijna” failliet gegaan, ook in 1996 heeft de Rabobank de helpende hand toegestoken. Willemse is iemand met een enorm ego, dat heeft hem en nu bijna Inter Access de kop gekost. Hij voert nu zelfs een proces tegen zijn “eigen” bedrijf dat nog, terecht, 2.4 miljoen euro van hem wil, 1.4 miljoen gestoken in Syfact en een persoonlijk krediet van 1 miljoen om het proces tegen een ex directielid te bekostigen. Naar ik verneem duurt dat proces nu na 12 jaar nog steeds voort.