Inter Access heeft eindelijk de jaarcijfers over 2008 gepubliceerd. Het blijkt een rampjaar te zijn geweest voor de ict-dienstverlener uit Hilversum. Messcherpe concurrentie, tarievendruk en forse tegenvallers joegen het bedrijf in de rode cijfers. Inter Access sloot 2008 af met een fors verlies van ruim 16 miljoen euro bij een dalende omzet van 129,5 miljoen. Er moest extra kapitaal worden aangetrokken, wat uiteindelijk resulteerde in de recente kapitaalinjectie door Rabobank Participaties. Lichtpuntjes waren er wel: de vraag naar advisering, maatwerk en beheerdiensten groeide.
Eind januari 2010 deponeerde Inter Access de jaarcijfers over 2008 bij de Kamer van Koophandel. De turbulente ontwikkelingen in dat jaar en in 2009 droegen er toe bij dat het lang duurde eer de automatiseerder de verslaglegging kon afronden. Inter Access wilde eerst de benodigde kapitaalverstrekking rond hebben, voordat de jaarrekening werd uitgebracht.
Uit het directieverslag blijkt dat de sterke teruggang van de markt in 2008 Inter Access heeft geraakt. Met name de omzetten uit externe inhuur en product- en softwareverkoop daalden. Daartegenover stond een stijging van de omzet uit advisering en maatwerkopdrachten én beheerdiensten. Het bedrijf nam zelfs vijftig extra personeelsleden aan om zich op deze vlakken te versterken. Het aantal personeelsleden bedroeg eind 2008 825.
Paniek
Inter Access zag in 2008 als algemene tendens een afname van de vraag naar it-diensten, gecombineerd met een daling van de uurprijzen. Het bedrijf zag een aantal parallelle bewegingen: opdrachtgevers zetten eigen personeel in op werkzaamheden die eerst door externen werden uitgevoerd, waarna in paniek geraakte aanbieders met prijzen gingen dumpen. De overheidsmarkt was een uitzondering: daar groeiden de investeringen in ict, maar werden de marktomstandigheden als pressiemiddel gebruikt om de tarieven te verlagen.
Volgens Inter Access kenmerkte de markt zich in 2008 als een verdringingsmarkt met een (tijdelijke) overcapaciteit. De automatiseerder kon dit ten dele opvangen door het flexibele personeelsmodel waarbij de vaste medewerkers worden aangevuld met een paar honderd inhuurkrachten. In slechtere tijden maakt de ict-dienstverlener minder gebruik van externen en drukken de personeelskosten minder hard op de begroting. Desalniettemin daalde de omzet met 2 procent van 132,5 miljoen naar 129,5 miljoen euro in 2008 en ging de winstgevendheid van de geleverde diensten sterk naar beneden.
Syfact en Willemse
Het grootste misfortuin zat 'm in 2008 echter in de buitengewone tegenvallers. In 2007 leed Inter Access al verlies (1,4 miljoen euro), maar dat liep in 2008 op tot 16,2 miljoen euro. Daarvan komt ruim 11,9 miljoen voor rekening van bijzondere waardeverminderingen, getroffen projectvoorzieningen en afwaarderingen. De grootste eenmalige last geldt een afwaardering van 6,7 miljoen euro op de vordering op Syfact International, het niet-gelieerde bedrijf van grootaandeelhouder Gerard Willemse waaraan Inter Access een lening verstrekte. Deze leverancier van antifraude-software ging in 2009 failliet. Het Israëlische Actimize kocht de failliete boedel op voor 4,4 miljoen dollar. Inter Access besloot na verrekening van de opbrengsten uit de boedel de restantvordering van 6,7 miljoen euro ten laste van het resultaat van 2008 af te boeken.
De automatiseerder heeft verder een additionele voorziening van 2,4 miljoen euro laten opnemen voor vorderingen op Willemse en Marigot Investissements N.V., een in België geregistreerde vennootschap, waarvan Gerard Willemse bestuurder is en die tot voor kort de meerderheidsaandeelhouder was van Inter Access Groep BV. Die vordering bestaat uit een vordering van 1,4 miljoen euro op Syfact die in de loop van 2009 is overgenomen door Willemse. Het restant van één miljoen euro is een vordering op de rekening courant die Willemse als directeur/grootaandeelhouder had lopen.
Andere tegenvallers
Een andere forse tegenvaller was de mislukte migratie van het eigen rekencentrum van Inter Access naar dat van partner IBM. Die samenwerking bleek niet goed te lopen, waarna de Hilversumse dienstverlener de datacenterbeheeractiviteiten onderbracht naar hostingspecialist Glidepath. De perikelen leverden een extra projectvoorziening van 1,1 miljoen euro op, plus een bijzondere waardevermindering van 1,6 miljoen euro op de immateriële vaste activa (een afschrijving op ingecalculeerde maar niet binnengehaalde orders).
Verder moest Inter Access een post van 800.000 euro in de boeken schrijven vanwege het vertrek van een van de leden van de raad van bestuur in 2008. Tot slot was er nog een terugbetalingsverplichting van 400.000 euro in het kader van de verkoop van een deelbelang in Passoa ICT (aanbieder van een salarisverwerkingspakket) aan ADP in 2007. Daarbij was een deel van de verkoopopbrengst gebaseerd op toekomstige opbrengsten in 2008-2009. Die vielen tegen. In 2007 was hier al rekening mee gehouden door een bedrag van 681.000 ten laste van het resultaat op te nemen in de boeken; in 2008 is hiervoor een extra reservering van 371.000 euro opgenomen.
Herfinanciering
De directie stelt in het jaarverslag dat de zware rode cijfers zorgden voor een negatieve eigen vermogenspositie eind 2008. Omdat er ook nog een aflossingsverplichting bestond van een achtergestelde lening van 10,2 miljoen euro van Rabo Participaties (Rapar) en een overschrijding van de bankconvenanten ten aanzien van de werkkapitaalfinanciering, was een spoedige vermogensversterking onontbeerlijk.
Uiteindelijk leidde dit begin januari 2010 tot een overeenkomst met Rapar, dat al een belang van zo'n 30 procent bezat. Via een aandelenemissie, waarbij het aantal aandelen met een factor vijf werd uitgebreid, zette de investeerder een bedrag van zo'n acht miljoen euro van de opeisbare lening om in aandelenkapitaal. Hierdoor heeft Rapar een meerderheid van de aandelen in handen gekregen (86 procent). De restvordering van circa 3,9 miljoen euro is omgezet in een achtergestelde lening.
Laten we hopen voor Rapar dat nu alle lijken uit de kast zijn Oeps, zo te zien in Quote (februari-nummer) komt er nog een lijk aan,waar blijkbaar niemand van weet. Zal zeker niet de laatste zijn.
Willemse , kijk in je achteruitkijkspiegel, wat een bende heb je achter gelaten.