Het is een open deur om te zeggen dat de huidige (ict-)arbeidsmarkt er heel anders uitziet dan enkele jaren geleden. Er komen noodgedwongen meer ict’ers op de arbeidsmarkt dan ooit tevoren en het aantal vacatures groeit niet in hetzelfde tempo mee. De werkgevers die een nieuwe vacature openstellen, zijn kritischer dan ooit en daarnaast is er een duidelijke trend waarneembaar dat een groot aantal ict’ers met een vaste baan op dit moment de overstap niet durft te maken.
Het aantal ict'ers dat latent op zoek is naar een nieuwe uitdaging is met de terugval in de economie zeker niet kleiner geworden. Toch is er maar een klein deel dat op dit moment de overstap maakt naar een nieuwe stap in zijn of haar loopbaan. Afwachten tot er betere economische tijden aanbreken is dan ook wat zij doen. Je zou dan ook kunnen stellen dat we op dit moment ons bevinden in een 'stilte voor de storm' situatie. Iets waar je als werkgever terdege rekening mee moet houden.
Mijn verwachting is dan ook dat het personeelsverloop binnen de ict-sector bovengemiddeld zal zijn als we de economische crisis achter ons hebben gelaten. Je zou kunnen stellen dat er op dat gebied een inhaalslag gaat plaatsvinden zodra de werkgelegenheid gaat stijgen. Als werkgever kun je daar op anticiperen door als goed werkgever veel aandacht te besteden aan het nu binden en boeien van je mensen. Maak ambities bespreekbaar, carrièremogelijkheden inzichtelijk en durf te investeren in opleiding en coaching. Dit zijn enkele facetten die er voor zorgen dat je medewerkers loyaal aan een organisatie zijn en blijven.
Een andere manier om een organisatie gezond te houden op de middellange en langere termijn is te zorgen voor een goede aanwas van high-potentials. Dit kan worden bereikt door een duidelijk beleid op het gebied van het aannemen en opleiden van de talenten van morgen. Ook hierin kan een motiverende rol zijn weggelegd voor ambitieuze werknemers van nu.
Op dit moment is de trend duidelijk merkbaar dat werkgevers en potentiële werknemers zeer zorgvuldig zijn in het sollicitatieproces. Hiermee wil ik ook aangeven; zorgvuldiger dan voorheen, wat een positieve ontwikkeling is. In het verleden werd nogal eens te makkelijk een overstap gemaakt. Organisaties die hier mee te kampen hadden vielen op door het feit dat nieuwkomers vaak binnen twee jaar de organisatie weer verlieten. Ben en blijf selectief bij het accepteren van een nieuwe baan of een nieuwe medewerker.
Verdiep je als sollicitant echt in jouw toekomstige werkgever en verdiep je ook eens in hun financiële situatie en andere kengetallen als personeelsverloop of ziekteverzuim. Zelden wordt hier vanuit de sollicitant vragen over gesteld tijdens het sollicitatieproces, terwijl dat er juist op gericht is om vanuit twee kanten een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Als werkgever zou je ook verder kunnen gaan in het natrekken van referenties of het verstrekken van een 'test-case' om de geschiktheid te bepalen van de kandidaten.
Veel ict'ers hebben nog niet eerder 'echt' hoeven solliciteren. Na je studie kon je immers aan de slag bij het bedrijf waar je afstudeerde en van daaruit werd je gevraagd door een volgende werkgever. Van een uitgebreide sollicitatieprocedure was dan ook vaak geen sprake.
Vandaag de dag is solliciteren meestal een online proces, waarbij een motivatiebrief en jouw CV het verschil moeten maken.
Al eens er aan gedacht om meerdere CV's op te maken? Jouw motivatiebrief en CV zijn als een maatwerkofferte die moet aansluiten bij de wensen en eisen van de klant. Door in het CV de nadruk te leggen op zaken die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, ben je in staat om een maximale aansluiting te vinden en zal de werkgever jou eerder herkennen als dé geschikte kandidaat. Maar al te vaak worden met name de CV's van sollicitanten besproken met collega's om een shortlist te maken van sollicitanten, waarmee de eerste gesprekken worden aangegaan. Zorg er dan ook voor dat er vanuit jouw motivatie en CV een duidelijke link gemaakt wordt naar de functiebeschrijving en eisen van de vacaturetekst.
Om terug te komen op de titel van deze bijdrage; ben zorgvuldig, selectief, onderscheidend en verdiep je in jouw mogelijk toekomstige werkgever en match deze met jouw persoonlijke ambities en doelstellingen. Dan is er geen enkele reden om 'af te wachten'.
De ellende van een CV en een brief is dat iedereen ze stuurt. Wie denkt dat dat ook anders kan, moet eens kijken op profileer.com. Is dit reclame? Waarschijnlijk wel maar ook een serieuze reactie op het vraagstuk hoe je je differentieert in een heel competetieve arbeidsmarkt.
Verdiepen in de werkgever? Dat wordt een beetje moeilijk als bijna elke advertentie tegenwoordig begint met “voor onze relatie zoeken wij…”. Wat strikt genomen ook nog verkeerd is, er zou eigenlijk moeten staan “voor onze omzet zoeken wij CV’s.”
Goed bedoelde tips hier. Maar de enige die blij word van vragen over verloop is natuurlijk PZ. Een chef ICT zit echt niet te wachten tot er een verhaal kan worden vertelt over verloop. High-potentials? De meeste grote bedrijven verwachten een langzame afbouw van activiteiten in Nederland (nee, Europa zelfs). Wat moeten ze dan met meer HIPO’s? More chiefs than indians zouden ze bij MS zeggen. Nee, enige verstandige keuze voor ICT-ers is om te solliciteren op andere functies dan ICT-functies. De tips van het artikel zijn daar misschien ook voor geschikt.
@alex… reclame maken voor een site die nog niet bestaat!
Hi Otto, dan is het ook geen échte reclame hè :-). Maar mijn punt was dat je als sollicitant misschien niet uitsluitend op een goed CV moet vertrouwen. Misschien moet je naast het verdiepen in je werkgever ook op een wat innovatievere manier profileren bij je toekomstige werkgever. Hoe dat kan, kun je op de site allemaal lezen.
Otto, en alle anderen, de site is live hoor.