De Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) is positief over de nieuwe bedrijfstop van de Duitse softwarereus, omdat de bestuurders nauwe banden hebben met de ontwikkelaars van het softwarebedrijf. Volgens VNSG-voorzitter Tonnie van der Horst had vertrekkend topman Léo Apotheker te weinig affiniteit met de kern van het bedrijf: de ontwikkeling van bedrijfssoftware. Het vizier van de SAP-ceo zou teveel gericht zijn op de verkoop.
Van der Horst: 'Apotheker kwam uit de salesorganisatie van SAP, waardoor hij minder affiniteit had met de kern van het bedrijf, de ontwikkeling van bedrijfssoftware. Het aansturen van een verkooporganisatie is heel iets anders dan het aansturen van softwareontwikkelaars. Het aansturen van teams van ontwikkelaars, omgaan met de complexiteit en de kennis van techniek en vragen stellen zijn andere kwaliteiten dan het aansturen van de verkooporganisatie aan de hand van kwartaalcijfers.'
Nauwe banden
De voorzitter van de gebruikersvereniging verwacht dat de aanstelling van twee nieuwe ceo's een positieve verandering kan betekenen voor SAP. Volgens Van der Horst is de benoeming van Jim Hagemann Snabe, voorheen hoofd-productontwikkeling, een goede zet. Hagemann is benoemd tot co-ceo, hij voert samen met voormalig buitendienstdirecteur Bill McDermott de dagelijkse leiding. Ook de toetreding van technisch directeur Vishal Sikka tot de Raad van Bestuur is volgens de voorzitter een goede verandering, omdat er zo in het bestuur een stevige plaats is weggelegd voor leidinggevenden die nauwe banden hebben met de ontwikkelaars van de softwareleverancier.
Ook voor de VNSG is de reden van de plotselinge contractbeëindiging van de ceo onduidelijk. De voorzitter: 'We wisten dat Apotheker, die nog een contract had tot het einde van 2010, gesprekken voerde met de Raad van Commissarissen over de koers van het bedrijf. In de regel stapt een ceo pas op als zijn contract afloopt. De raad en de directeur moeten een groot meningsverschil hebben, verder kunnen wij ook alleen maar speculeren over de redenen om het contract voortijdig te beëindigen.'
Onderhoudstarief
Apotheker lag in de clinch met gebruikersverenigingen over de eenzijdige invoering van een nieuw onderhoudsmodel. Uiteindelijk werd dat besluit teruggedraaid maar Van der Horst herinnert zich pittige discussies met de inmiddels vertrokken topman. 'De timing van die verhoging van het onderhoudstarief, midden in tijden van zware economische tegenspoed, was natuurlijk verkeerd.' Volgens Van der Horst bleef het conflict over het onderhoudsmodel een lange tijd als een 'grauwe waas' tussen klanten en het bedrijf hangen.
De tegenvallende financiële resultaten die SAP in 2009 behaalde zijn volgens Van der Horst niet allemaal toe te schrijven aan Apotheker. Van der Horst: 'Hij had natuurlijk de pech dat hij in crisistijd startte als algemeen directeur.' Verder typeert van der Horst de vertrokken ceo als een algemeen directeur die stond voor zijn zaak, zijn beslissingen stevig kon onderbouwen en discussies niet uit de weg ging.
Van der Horst kent Apotheker overigens niet alleen als een harde bestuurder. 'Buiten de felle discussie over het onderhoudstarief om was het een man die ook van het leven genoot en graag goede restaurants opzocht.' De VNSG-voorzitter weet niet wat Apotheker na zijn vertrek bij SAP gaat doen.