Het is zover; gemeente- en provincieambtenaren voeren actie voor een hoger loon. Als interim-collega wilde ik graag solidair zijn met mijn collega’s en deze column met alleen de titel ‘ik staak’ inleveren zonder inhoud, maar daar werd de eindredacteur niet blij van.
De vakbonden eisen een loonverhoging om de koopkracht van gemeente- en provincieambtenaren veilig stellen. Maar de werkgevers vinden een loonsverhoging onverstandig, omdat de crisis een bedreiging vormt voor de financiële positie van lagere overheden.
Terwijl burgemeesters het wel is gelukt om drie procent loonsverhoging binnen te slepen, blijft de lokale ambtenaar gewoon op hetzelfde salaris.
Om hun eisen in het loonconflict kracht bij te zetten, hebben de vakbonden estafetteacties aangekondigd. De ambtenaren zullen harde acties niet schuwen. Staken, het gemeentehuis bezetten, raadsvergaderingen verstoren; het behoort volgens de vakbonden allemaal tot de mogelijkheden. De acties vinden naar verwachting de hele maand februari plaats. Op Twitter was de eerste actie al aangekondigd. Vandaag staat een werkonderbreking gepland bij de provincie Zeeland en in de bibliotheek te Middelburg.
Je zal maar provincieambtenaar zijn, dan ben je onderdeel van zo'n beetje het meest vergrijsde ambtenarenkorps van Nederland. De onderhandelaars hebben natuurlijk zelf ook wel in de gaten dat niemand het merkt wanneer het provinciehuis maanden gesloten zou zijn. Dus die durven de confrontatie met de bonden wel aan. Niet voor niets pleiten steeds meer politici voor het opheffen van de provincies en het beperken van het aantal ambtenaren.
Voor een groot deel hebben de provincies dit aan hun zelf te danken omdat ze veel te weinig zichtbaar zijn in belangrijke projecten. Op de inrichting van ons land hebben provincies veel invloed en ze financieren belangrijke projecten in de ruimtelijke ordening, infrastructuur en wegen. Door het gebrek aan profilering zijn inwoners hiervan vrijwel niet op de hoogte. De afgelopen weken waren de provincies bijvoorbeeld erg belangrijk bij het sneeuwvrij houden van wegen. Wist u daarvan? Nu de dooi is ingevallen en het strooizout op is merken we daar ook niets meer van.