Het moment dat ict-dienstverlener Getronics zijn reorganisatie begon, heeft voordelig uitgepakt voor het bedrijf. Dat vertelt directeur Erik van der Meijden van het dienstenbedrijf tijdens een terugblik op de afgelopen twee jaar. ‘De timing was mooi. Het was voor iedereen duidelijk dat we ingrepen door de crisis binnen Getronics en niet in verband met de crisis wereldwijd.’ Als de maatregelen later waren genomen, waren ze moeilijker uit te leggen aan klanten, redeneert hij.
‘Reeds vóór de economische crisis hebben we de patiënt beter gemaakt’, zegt Van der Meijden. Vanaf de overname door telecombedrijf KPN (oktober 2007) voerde hij een grootschalige reorganisatie bij Getronics door. Zo moest de destijds verliesgevende organisatie werken aan een ‘goed financieel fundament’ en zich richten op zijn nieuwe kerncompetenties.
Dat betekende volgens de topman onder meer het afstoten van niet-relevante bedrijfsonderdelen, zoals Business Application Services (BAS), PinkRoccade, Document Services en Everest. Getronics ging zich vooral richten op werkplekbeheer en tegenwoordig ook op cloud computing en security. Ook werd besloten tot verkoop van de buitenlandse dochterondernemingen en sluiting van binnenlandse vestingen. De 61 locaties in Nederland werden teruggebracht naar vijftien.
Heronderhandelen
Van der Meijden besloot verder het aantal arbeidsplaatsen met 10 procent te verminderen en verliesgevende contracten te heronderhandelen. Alles bij elkaar leverden de maatregelen volgens de topman een jaarlijkse besparing op van ongeveer zestig miljoen euro, waardoor Getronics inmiddels weer winst draait.
Ook werden diverse KPN- en Getronics-afdelingen samengevoegd, zoals de datacenteractiviteiten en de verkoopdivisies voor klanten met meer dan vijfhonderd medewerkers. De dienstverlener sloot bovendien een wereldwijd samenwerkingsverband met zes grote regionale branchegenoten, om zo nieuwe internationale klanten te werven en te bedienen. Van der Meijden verwacht dat deze alliantie in de toekomst zorgt voor extra omzet voor zijn bedrijf.