Ict'ers die zich willen certificeren voor een Microsoft-product krijgen niet langer de titel Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) of Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE). Met de komst van SQL Server 2005 veranderde de softwaremaker ook de titels voor gecertificeerden. Maar deze nieuwe titels, zoals Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) of Microsoft Certified IT Professional (MCITP), zijn nog niet zo bekend in de markt.
‘MCSE is een begrip geworden', zegt Rob Tummers, verantwoordelijk voor de Microsoft-certificeringen in Nederland. ‘Daarnaast werkt de gemiddelde klant niet met de allernieuwste producten, maar bijvoorbeeld nog met Microsoft Server 2003. Hij is de nieuwe certificering dan nog niet tegengekomen.' Het afgelopen jaar zijn er 35.000 examens afgelegd voor een Microsoft-product. Daarvan waren vierduizend examens voor een MCSE- of MCSA-certificaat.
Tummers vindt het niet vreemd dat MCSE een begrip is. ‘Vijftien jaar geleden toen we met de certificeringen startten, hadden we veel minder productlijnen. Als je een MCSE-certificaat had, wist je alles. Een bedrijf had vaak ook maar één ict'er in dienst die verantwoordelijk was voor alle ict.' Tien jaar later kwamen er echter steeds vaker vragen. ‘Je hebt nu veel meer ict-functies. Bedrijven willen weten welke specifieke kennis iemand heeft na het halen van een certificicering.'
Microsoft paste daarom zijn certificeringsprogramma aan. Per product zijn nu verschillende certificeringen te halen. ‘De certificeringen zijn meer rolgebaseerd', vindt Tummers. ‘Voor de bedrijven is het nu duidelijker welke specifieke kennis een ict'er heeft. Een ict'er kan zich nu makkelijker onderscheiden.'
Technology Specialist
Het eerste niveau certificeringen voor Microsoft-producten bestaat uit de certificeringen tot Technology Specialist. Bij Windows Server 2008 zijn er verschillende certificeringen op dit niveau te behalen, zoals networking infrastructure configuration of Active Directory configuration. ‘Een Technology Specialist kan producten installeren, configureren en beheren', legt Tummers uit.
Het volgende niveau omvat de certificeringen tot Professional Developer (MCPD) of IT Professional (MCITP), afhankelijk van het soort product. Voor bijvoorbeeld Windows Server 2008 kan een ict'er de certificering IT Professional krijgen, voor Visual Studio is dat Professional Developer. ‘Bij deze certificering gaat het om de rol die een ict'er kan vervullen in een project', zegt Tummers. Een ict'er moet een bepaald aantal Technology Specialist-certificeringen hebben voordat hij de MCPD of MCITP-certificering kan halen. Hoeveel certificeringen dat zijn, verschilt per product.
Master
Het hoogste niveau dat een ict'ers kan halen op het vlak van Microsoft-certificering, is Master. Om deze titel achter je naam te mogen schrijven, moet je eerst drie weken op cursus bij het hoofdkantoor in Redmond. ‘Dat is een heftig traject. Er zijn slechts enkele Microsoft Masters in Nederland.'
Tummers denkt dat het nieuwe systeem het voor ict'ers makkelijker maakt om een Microsoft-certificering te bemachtigen. ‘Voor een MCSE-titel moest een ict'er voorheen zeven examens doen. Soms ook over producten waar hij eigenlijk niet mee werkt. Omdat het certificeringssysteem meer gericht is op specialisaties is er minder ruis.'
Leren uit boeken is leuk, maar zoals zo vaak in bepaalde trajecten loopt het nooit volgens het boekje of zoals Microsoft zegt dat het zou moeten gaan.
Praktijkervaring en ICT-trajecten doen is in mijn ogen de juist manier om dingen onder de knie te krijgen.
De examens zijn inderdaad voornamelijk op microsoft toegespitst terwijl de praktijk toch anders is of dat bepaalde MS oplossing zelden gebruiktworden : Ik noem vragen over NTbackup. Terwijl ik nooit 1 bedrijf ben tegengekomen dat dat gebruikt.
Kortom certificaten zijn een must (meer voor het bedrijf waarvoor je werkt : gold partnership en ze kunnen de medewerkers goed bij de klanten wegzetten want die eisen dat), maar of het een ECHTE praktijk meerwaarde heeft betwijfel ik. Iemand die MCITP uit de boeken kent, kent de basis, maar praktijk is altijd anders.
Door ervaring leert men, ziet men dingen en weet je hoe bepaalde zaken gaan.
Ik heb zelf mcsa/ mcse 2000/2003 security, mcitp server 2008 en mcts sharepoint, maar praktijk is de beste leermeester.
Altijd geweest en dat zal ook niet veranderen.
Helaas, de theorie is wel nodig om de praktijk beter te begrijpen.
Daarbij komt dat voor veel mensen, die bv. werkeloos zijn, en zich beter op de arbeid markt willen plaatsen, er vaak geen andere keus is dan de theorie te leren.
Maar er word door de bedrijven wel verwacht dat de sollicitanten op zijn minst mcse’er zijn. en dan is het maar een kwestie van tijd voor dat je “papieren” mcse’ers krijgt. En daarbij komt dat veel opleidings bedrijven hier zelf aan meewerken, want de meeste van die bedrijven hebben geen omgeving waar de praktijk geoefend kan worden. Goed je zou thuis een netwerk kunnen opzetten of in vmware een omgeving kunnen bouwen, maar ook dit is vaak te beperkt.
Terug naar het nieuwe certificaten, op zich vind ik het goed dat je nu voor bepaalde producten een aparte certificaat of certificaten kunt halen. Het zou moeten aantonen dat je op dat product een behoorlijke diepgaande theoretische kennis hebt. Maar ik denk ook dat er op zijn minst een goede vervanger moet zijn voor het mcsa/mcse, en ik moet zeggen dat ik het mcitp niet echt een waardigere opvolger vind van het mcsa/mcse.
Waar ik bij het halen van de mcse 2003 nog de nodige simulatie’s vragen moest maken ( en je dus toch enige praktische kennis moest hebben), heb ik er bij mcitp server 2008, er niet 1 gehad. Ik durf ook te stellen dat de leerstof voor het mcsa/mcse moeilijker was dan het mcitp.
Wat het mcm betreft, ik vind het erg veel geld voor die cursussen, en dat is voor velen ook niet op te brengen.
En Jeroen, ik heb nu diverse sollicitatie’s gehad, waarbij ik ook een assessmenttest moest doen tijdens sollicitatie.
Ik ben het met jullie eens dat er teveel naar de papiertjes wordt gekeken en niet naar de daadwerkelijke kennis, maar volgens mij is dat met andere beroepen net zo.
Toch blijft het jammer dat er een hoop mensen zijn die blijven afgeven op Microsoft. Je hoeft geen cursus te doen, je kunt ook alleen het examen boeken en dan slagen.
Als ik kijk naar VMWare dan moet je VERPLICHT de cursus doen voordat je de VCP status kan krijgen. En in alle eerlijkheid, de cursus van VMWare behandeld maar voor 65-70% de examenstof. De rest moet je zelf uitzoeken.
Niet erg, maar daar hoor ik niet vaak iemand over klagen.
Just my 2 cents…..
Steven
Dat je verplicht een cursus moet volgen, voordat je een examen kunt doen, daar zou ik geen moeite mee hebben.
Ware het niet dat deze voor de werknemer (en dus ook de werkeloze) die zich verder wil ontwikkelen en verbeteren, het vaak niet te betalen is en wordt het meer een elite zaak.
Op het moment dat cursussen verplicht gesteld worden, bepaald de opleider de prijs van de cursus. En dat zie je nu al terug in de cursus prijzen van VMware, Citrix, Microsoft, noem het maar op. 3500 tot 5600 euro voor een 4 of 5 daagse cursus vindt ik veel geld.
Daarbij komt dat er bijna ieder jaar wel weer een nieuwe versie op de markt komt, of het certifcaat maar een paar jaar geldig is. Dus je mag het ook nog eens om de zo veel tijd eens opnieuw gaan doen.
Dat is dus makkelijk geld verdienen voor de opleiders.
Zelf heb ik goede ervaringen met de Microsoft cursus. Het is zeker niet zomaar een papiertje. Het behalen ervan was een week lang keihard werken. Veel collega’s, die dezelfde cursus deden haalden het examen niet.
In mijn werk als programmeur is de SQL-server kennis dagelijks van nodig en nuttig. Het optimaliseren van queries vindt veel te weinig plaats. Grote winst kan behaald worden door na te denken over queries en oplossingen.