Europese werkgevers willen dat de leiders van de Europese Unie snel iets doen tegen het tekort aan goed geschoolde ict'ers. Naast meer trainingsprogramma's zouden volgens werkgeversorganisatie BusinessEurope meer goed opgeleide migranten moeten worden aangetrokken. Dit stelt het samenwerkingsverband van verschillende nationale werkgeversorganisaties in een actieplan dat het presenteerde om de crisis het hoofd te bieden.
Volgens de Europese werkgeversorganisatie waarin ook het Nederlandse VNO NCW participeert, is de paradox van Europa dat gestegen werkloosheid hand in hand gaat met onvervulbare vacatures. Met name de tekorten in de ict-sector zijn volgens BusinessEurope zorgwekkend. Volgens huidige prognoses is in Europa dit jaar gebrek aan zo'n 300.000 hoogopgeleide ict'ers.
Migratie
Naast het bestrijden van de oplopende werkloosheid, moet de EU daarom tegelijkertijd zorgen voor meer hooggeschoolde werknemers. Met name de vergrijzing zorgt dat het tekort aan ict'ers alleen maar toeneemt. Om de crisis te boven te komen is het volgens de werkgevers nodig om dit aan te pakken, bijvoorbeeld met gespecialiseerde trainingsprogramma's en andere educatiemaatregelen om op de veranderende behoeften op ict-gebied in te spelen. Ook zou de migratie van hoogopgeleiden naar Europa moeten worden versoepeld.
De meeste maatregelen die momenteel worden genomen om meer en beter geschoolde ict'ers op de markt te krijgen, zijn nationaal van aard. Volgens de werkgeversorganisatie is een Europese masteropleiding die wordt ondersteund door alle Europese universiteiten echter veel beter.
De EU-leiders komen 11 februari aanstaande bijeen om manieren te bespreken om weerstand te bieden aan de economische crisis en de Europese economie uit het slop te trekken.
Affirmative! 😉
Als ik zie dat sommige ICT professionals nog steeds voor 4K/maand werken, dan is er blijkbaar geen tekort. laatste tijd gelukkig wel een soort kentering: bedrijven hebben al hun techies ge-outsourced. Externen worden nu als eerste geschrapt en wat blijkt: er zijn alleen nog maar Service Level Managers/Project Managers en dat soort volk over… Veel dikke documenten en starre procedures maar geen resultaten (kernwoorden: ITIL, Prince, Blahblah…). Gevolg: insourcing strikes back 😉
Iemand die fatsoenlijk betaald krijgt en binding heeft met het bedrijf, magisch concept 😉
Is het niet zo dat het tekort waar hier op gedoeld eigenlijk ziet op het feit dat de goede IT-ers niet beschikbaar zijn voor een vast dienstverband, maar enkel via een IT-werkgever of op basis van een freelanceconstructie?
Er is dan een tekort in die zin dat vacatures niet ingevuld worden met het in loondienst nemen van werknemers, maar het werk wordt wel degelijk uitgevoerd, door ingehuurde krachten.
Per saldo is er in ieder geval geen tekort: niet alleen zijn er genoeg werkloze IT-ers, maar ook hebben de IT-werkgevers meer dan genoeg bankzitters.
het zou imho heel slecht zijn als die markt nu nog verder verstoord wordt met verruiming van de regels voor inzet van niet-EU personeel.
Wat een flauwekul. Ja, als werkgevers er geen geld voor over hebben, dan is er een tekort ja. Het liefst willen bedrijven een 20-jarige ICT-er in dienst hebben, die ’n paar mooie papiertjes heeft en die dan afschepen met ’n mager loontje.
Als werkgevers gewoon aktief zouden werven bij de wat “oudere” ervaren ICT-ers van zo’n 30 a 45 jaar dan is er nog genoeg te vinden.
Ik ben blij dat ik als 39-jarige ICT-er een goede baan heb, maar ik weet wel dat als ik nu ontslagen zou worden ik niet snel ergens aan de bak kom & zeker niet voor het salaris wat ik nu verdien.
Ze hebben over tekort aan hooggeschoolde IT-ers en niet aan mensen die paar certificaten hebben gehaald – die zitten inderdaad nu thuis.
Maria, voor het meeste werk in de ICT heb je geen hooggeschoolde ICT-ers nodig. Als ik een beheercontract voor enkele miljoenen afsluit, dan is ca 20% van het werk voor mensen van HBO niveau. Ook kleine aanpassingen in software worden meestal door MBO-ers gedaan, anders is het niet te betalen.
Voor het werk in de Embedded computertechnologie of de chips productie is een ICT opleiding op WO niveau meestal een vereiste. Maar dat is slechts een heel klein deel van de industrie.
Door de verdringing zitten veel mensen die paar certificaten hebben of nog maar weinig ervaring hebben inderdaad nu thuis.
“Een paar certificaten” .. of WO opgeleid.. Blijkbaar zijn dat de enige smaken? Is niet zo he… weten we allemaal ook wel… Als iemand bijvoorbeeld 10+ jaren uitgebreide ervaring heeft. MCSE, MCITP, CCNA, CCNP, VCP, Citrix,ITIL en PRINCE II is gecerificeerd.. (ja.. dit soort mensen zijn er best te vinden bij de detacheerders)
Is dat ook “gewoon iemand die wat certificaten heeft gehaald” ?
Weet je wat het in Nederland is? Er zitten vooral veel mensen in de ICT die denken dat ze zonder opleidingen en certificeringen meer waard zijn dan iemand met certificeringen… Zo van “Dat is allemaal onzin en geldklopperij die MCSE certificaten” e.d. `
De meesten (en geloof me.. ik loop al heel wat jaartjes rond bij diverse IT bedrijven) zijn te beroerd om de inspanning te leveren om zich goed op te leiden en te certificeren, worden vervolgemns jaloers op mensen die die inspanning wel leveren en gaan dan een beetje zitten afgeven op mensen “met een paar certificaten” … het liefts om ook nog eens te verklaren dat mensen met certficaten niks kunnen (als jedat vindt ontbreekt je elk gevoel voor logisch denken en heb je in de IT / ICT zelf helemaal niets te zoeken.
Kortom: Hou op met zeuren en ga aan de slag.. zorg dat je ook opgeleid wordt.
Ik kan mijn ogen en oren niet geloven, een tekort, vandaar dat ik al 9 maanden thuis zit zonder Job. Die mafkezen zijn niet van deze tijd, alle werk is naar India gegaan, offshoring dus, als dat hier had gebleven, had ik wat meer vreugde beleeft.
Als ik een omscholings traject aanbied betaald door UWV dan geven ze ook niet thuis.
Het probleem is dat we in Europa totaal niet arbeidsmobiel zijn. Dat komt mede doordat we geen gemeenschappelijke taal hebben. Als Engels in elk land als officiele taal geaccepteerd zou worden door zowel de overheid als IT-werkgevers dan zou het voor Europese IT-specialisten een stuk aantrekkelijker zijn om in een ander Europees land te gaan wonen en werken.
De grap is dat zelfs de Nederlandse overheid een voorkeur heeft voor buitenlandse off en inshore. Op tenminste twee grote projecten bij de belastingdienst bijvoorbeeld (inning en toeslagen) worden hoofdzakelijk buitenlanders ge-insourced en het werk wordt naar het buitenland gestuurd. Van de overheid moeten we het maar hebben.
Dit artikel is geschreven door iemand, die totaal niet weet, waar het over gaat en hoe we op dit moment ervoor staan.
Met de zin onder “Migratie”: “Ook zou de migratie van hoogopgeleiden naar Europa moeten worden versoepeld.”, heb ik moeite mee. In deze tijd, waar veel (hoogopgeleide) ICT’ers thuis zitten, moeten er arbeidsmigratie vanuit lagelonenlanden zoals bijvoorbeeld India versoepeld worden?
Veel organisaties, zelfs de overheid, denken met in- of offshoring de ICT-kosten te kunnen drukken. In- of offshoring lijkt op papier en op korte termijn de kosten te drukken, maar in de praktijk blijkt de doorlooptijden bij projecten met in- of offshoring, 3x zo lang. Bij inshoring van werknemers uit lagelonenlanden komen allerlei onkostentoeslagen bij, waardoor bij inshoring de kosten uiteindelijk hoger uitkomen dan met Nederlandse werknemers. Plus ook nog bij dat hoewel Engels de voertaal, veel mensen moeilijk te verstaan zijn. Dit maakt het communiceren complexer. Ik denk niet, dat arbeidsmigratie Europa helpt, maar er zijn mensen, die door in- of offshoring beter worden, door hieraan te verdienen. Dat is de reden om dit soort berichten, tekort aan ICT’s om arbeidsmigratie te stimuleren, naar buiten te brengen.