Natuurlijk, softwarebouwers hebben hun mond vol van hun prachtige technieken, goed doordachte architectuur en prachtige interfaces. Als softwarebouwer praat ik zelf ik zelf ook graag over de technologie onder de motorkap. Ik ben maar wat trots over de filosofie achter een driedubbele turbo, het vernuft achter haar acceleratievermogen en onder hoge druk ingespoten SQL-injecties. Maar een gemiddelde gebruiker? Die vindt techniek pas interessant als het niet werkt. Voor hen is software niets anders dan een machine die je op ieder gewenst ogenblik aan en uit moet kunnen zetten. Net als het licht, de verwarming, je auto, de telefoon.
Alleen het hoofd ict is geïnteresseerd of software in de cloud draait of on-premises. Die wil namelijk de controle houden over zijn infrastructuur. Hij wordt immers afgerekend op de beschikbaarheid van de dienst, de service die hij moet leveren aan zijn gebruikers. Als de machine fysiek binnen handbereik is, dan houdt hij, voor zijn gevoel, de touwtjes volledig in handen. Hij kan het ding aan- en uitzetten, de server uit het rek halen en verplaatsen, onderhoud op het OS plegen, back-ups maken. Ja, de ict-manager is baas in eigen serverpark. Of?
De infrastructuur en de software zelf zijn vaak nauw op elkaar afgestemd. Een update van het OS kan zeer negatieve gevolgen hebben voor de werking van de software. Een update op de database? Niet zonder uitgebreid en grondig testen. Zelfs de simpelste security patch kan de dienst volledig in de war schoppen. Hoe dan ook, onderhoud aan de infrastructuur kan niet zonder samenwerking met de softwarebouwer.
Waar het ook draait, zodra de software stuk gaat ben je eigenlijk gedwongen met de softwarebouwer aan tafel te gaan. Die heeft de blauwdruk liggen en weet exact hoe de motor afgesteld dient te worden. Alleen haar techneuten kunnen serieuze problemen onder de kap oplossen. Zodra je zelf gaat sleutelen vervalt de garantie, dat recht blijft voorbehouden aan de oorspronkelijk ontwikkelaar. Zo ligt het ook vast in de SLA. Wat dat betreft is de zekerheid van intern draaien van software slechts schijn. Het mag dan wel fysiek binnen de vier muren van de onderneming wonen, maar ja, so what? Internet laat zich niet vangen door een paar bakstenen.
Het draaien van software in de cloud voorkomt ook de discussie tussen bouwers en ict-managers. Of het ligt aan de harware of het OS, het te dunne lijntje of onzorgvuldig onderhoud, of… Zodra de ontwikkelaar de software draait en beheert, dan garandeert hij dat de dienst werkt. Je kunt hem dan ook verantwoordelijk houden. De enige naar wie de bouwer kan wijzen, is zichzelf. Hoeveel meer zekerheid wil je hebben?
Software-IS-a-Service, betrouwbaar, inschakelbaar en altijd daar. De tijd dat techneuten een rookgordijn konden optrekken is voorbij. Gebruikers worden, terecht, steeds slimmer en mondiger en laten zich niet meer afschepen met moeilijke woorden. Werkt jouw software niet? Nou, dan pak je toch gewoon wat anders? Er is immers genoeg beschikbaar, in the cloud welteverstaan.
Jeroen van der Geest
The RightClick software company