Het migreren van Microsoft Sharepoint 2007 naar de nieuwere versie van de samenwerkingssoftware is een grote uitdaging. Dat zeggen ervaringsdeskundigen. Doordat bedrijven veel extra functionaliteiten aan hun Sharepoint-omgeving hebben toegevoegd, wordt de migratie van 2007 naar de nieuwste versie bemoeilijkt.
‘Als je migreert vanuit een kale Sharepoint-omgeving is de migratie binnen een paar uur klaar', zegt technisch directeur Danny Burlage van dienstverlener Wortell. ‘Maar de afgelopen jaren is er niet altijd nagedacht over de structuur van de omgeving en er is veel maatwerk toegevoegd. Voor bedrijven met een dergelijke omgeving is het verstandiger om opnieuw te beginnen.'
Het gaat dan om de toevoeging van extra componenten. ‘Eigenlijk is Sharepoint niet meer dan een document management tool', zegt adviseur Erik Hartman van Hartman Communicatie. ‘Maar bedrijven gebruiken het voor records management of als web management tool. Daarom hebben zij allemaal extra modules aan de software toegevoegd.'
Management consultant Michiel Hazen van Ordina denkt dat bedrijven vooral de eerste twee jaar na de introductie van Sharepoint 2007 veel extra functionaliteiten hebben toegevoegd. ‘In 2008 en 2009 hebben de ervaren dienstverleners ingezien dat ze het product als uitgangspunt moesten nemen. Toen is er beter nagedacht over het toevoegen van de functionaliteiten.'
Extra modules
Een van de problemen waar bedrijven tegenaan lopen is dat de extra modules zijn gemaakt in 32-bit. Sharepoint 2010 ondersteunt echter alleen maar 64-bit modules, zegt Burlage van Wortell. ‘Deze maatwerkfunctionaliteiten moeten daarom opnieuw worden geprogrammeerd.'
Hazen denkt dat het merendeel van de bedrijven kiest voor een schone installatie van Sharepoint 2010 en daar later de content opnieuw inzetten. Dat is ook de ervaring van Burlage. 'Van de veertien bèta-projecten die wij uitvoeren, zijn acht projecten een compleet nieuwe installatie.'
Tsja een paar jaar support gedaan op dit product.
Het product was prima, problematisch waren altijd die web developers die niet begrepen waar sharepoint voor gemaakt is. En dat gaf toen (en nu dus nog steeds) problemen. Out of the box is het een prima product maar velen begrijpen niet hoe dat te benutten, omdat ze niet altijd sharepoint begrijpen, hoe je er mee om moet gaan.
Laat sharepoint sharepoint zijn, en plaats je web apps op ISS heren “programeurs…” laat dat een lesje zijn..
Hoe zit het met Exchange 2010 en Sharepoint 2010, zijn deze producten nauw verweven met elkaar?
En is het verplicht om Sharepoint 2010 bij Office 2010?
Een Out of the Box product kan je in het algemeen maar beter niet aanpassen, zeker als je niet precies weet hoe het werkt. Nico, je hebt gelijk, maar Microsoft zelf is in haar reclame ook vaag over de functie van Sharepoint en over nog een paar relevante zaken. En dan kan het mis gaan als er een (te) snelle beslissing genomen wordt.
Bedrijven zullen in de meest gevallen een schone installatie SharePoint bouwen om vervolgens en database attach upgrade te kunnen uitvoeren, om de bestaande content uit de SharePoint 2007 omgeving te gebruiken in de nieuwe SharePoint 2010.
newby, de antwoorden zijn nee en nee. Je zit wel vast aan een 64 bit omgeving zoals Windows Server 2008 (R2) 64 bit , SQL Server 2005 of 2008 64-bit en uiteraard aan 64 bits hardware.
Zie: http://blogs.msdn.com/sharepoint/archive/2009/05/07/announcing-sharepoint-server-2010-preliminary-system-requirements.aspx
Even een korte reactie op de opmerking van Hartman in het bovenstaande artikel waarin hij aangeeft dat SharePoint een Document Management Tool is en voor andere doeleinden gebruikt wordt (Web Content Management en Record Management) en daarom allerlei andere modulen nodig zijn.
Deze stelling klopt namelijk van geen kant. SharePoint is veel meer dan een Document Management tool. In de basis van SharePoint zitten veel meer mogelijkheden die concreet in de praktijk gebruikt worden. Of dit nu is op Intranet omgevingen of ter ondersteuning van samenwerking tussen verschillende personen maakt niet uit.
Hartman stelt dat door het ‘oneigenlijk’ gebruik van SharePoint aanvullingen nodig zijn. Op zich kan ik hier wel inkomen. De voorbeelden die hij aandraagt echter totaal niet. De kracht van SharePoint is juist dat de standaard functionaliteiten in specifieke situaties kunnen worden uitgebreid met maatwerkcomponenten. Indien dit met mate wordt ingezet ligt juist daar de kracht van SharePoint.
Danny Burlage
Wortell
Dus voor Exchange 2010 en Office 2010 heb je geen licenties nodig voor Sharepoint 2010?
Ik ben het roerend eens met Danny: de opmerking van Hartman is behoorlijk kort door de bocht.
De praktische benadering die je in Sharepoint ziet, leidt er juist toe dat Sharepoint een hele mooie business enabler kan zijn.
Dat je alsnog (zoals eigenlijk met elk uitgebreid systeem) moet nadenken over de inrichting en architectuur is niet gek denk ik.
En “maatwerkcomponenten” ontstaan slechts wanneer je bij het design van je componenten geen rekening houdt met mogelijke scenario’s waarin je componenten zullen gaan draaien. Componenten kunnen in Sharepoint 2010 op allerlei manieren worden gemaakt zodat ze zich ook in andere implementaties goed kunnen gedragen.
Beste Newbie,
Dat klopt inderdaad. Indien je Exchange 2010 en Office 2010 gebruikt hoef je geen gebruik te maken van SharePoint 2010, je hebt dus ook geen licenties nodig. Indien je Office 2010 en/of Exchange 2010 wil integreren met SharePoint 2010 is dat natuurlijk wel het geval.
Danny Burlage
Wortell
newby, technisch gezien heb je Exchange 2010 en Office 2010 hier niet voor nodig. Je kan ook OpenOffice gebruiken. MS licenties heb je alleen nodig bij gebruik van Exchange 2010 en Office 2010. Ik weet niet of er een MOSS versie van Sharepoint 2010 komt. Die zou dan onder meer WYSIWYG editing door Office 2010 kunnen bieden en Outlook kalender en SharePoint kalender synchronisatie.
Danny Burlage, volgens mij zeggen jij en Erik Hartman hetzelfde. Sharepoint is als een bijl die je ook als hamer, of aanbeeld kan gebruiken of als een presse papier.