Voor het eerst wordt op de Olympische Spelen gebruikgemaakt van virtualisatie, vertelt chief technology integrator Magnus Alvarsson van ict-dienstverlener Atos Origin. 'Daarmee wordt in de datacenters 30 procent energie bespaard.' Het organiserend comité van de winterspelen in Vancouver heeft de dienstverlener gevraagd om mee te helpen het evenement duurzamer te maken dan eerdere Olympische evenementen.
Alvarsson vertelt dat zijn bedrijf als officieel ict-partner van het Olympisch comité op diverse manieren bijdraagt aan een lagere milieubelasting van het sportevenement. Het blijft daarbij niet bij de virtualisatie van de servers, die allen draaien op het besturingssysteem Solaris 10.
De dienstverlener ontwikkelde in het verleden ook de programma's Remote Info en Commentator Information System (CIS), waarmee media het evenement gemakkelijk vanuit hun eigen vestiging kunnen verslaan. 'Ze hoeven dan niet naar Vancouver af te reizen. Dat scheelt weer uitstoot van koolstofdioxide', zegt de chief technology integrator. De twee toepassingen kunnen alle benodigde informatie live en waar ook ter wereld bezorgen.
Ook zorgde Atos Origin er voor dat wereldwijd geen papieren aanmeldingsformulieren voor vrijwilligers en deelnemers nodig zijn.
Locatie onbekend
De ict-dienstverlener is verantwoordelijk voor de automatisering van de Olympische Spelen van 2002 (Salt Lake City), 2004 (Athene), 2006 (Turijn), 2008 (Beijing), 2010 (Vancouver), 2012 (Londen), 2014 (Sochi) en 2016 (Rio de Janeiro).
Alvarsson: 'Wij tekenden in 2002 de contracten zonder dat we wisten waar de verschillende Olympische Spelen werden georganiseerd. Zo deden we in Vancouver helemaal geen zaken totdat we aan het project voor de winterspelen begonnen. Het toont dat we overal ter wereld moeilijke projecten kunnen afleveren, en niet alleen op de locaties waar wij al zitten.'
De eerste voorbereidingen voor de automatiseringsklus in Vancouver begonnen in juni 2006. De Olympische winterspelen beginnen op 12 februari 2010.