Ruim acht jaar na de introductie van besturingssysteem Windows XP wordt het nog steeds volop gebruikt op een van de grootste sportevenementen ter wereld: de Olympische winterspelen in Vancouver. Alle automatisering op de elf sportlocaties van de spelen draait op het platform. Dat meldt chief technology integrator Magnus Alvarsson van ict-dienstverlener Atos Origin vanuit Canada. De datacenters van het evenement gebruiken het Unix-platform Solaris 10 van Sun Microsystems.
Twee jaar geleden, in de voorbereidingen op de Olympische zomerspelen van 2008 in Beijing, was lange tijd sprake van de inzet van Windows Vista, de opvolger van XP. Uiteindelijk koos Atos Origin er echter voor om de ruim tienduizend Olympische computers te laten draaien op het vertrouwde XP.
'Het moment waarop Vista klaar was voor de zakelijke markt, kwam te laat voor ons om nog te kunnen zeggen dat we XP door Vista zouden vervangen. Dat zou te krap zijn geweest', merkte ceo Rob Pols van Atos Origin Nederland toen op. Ook de directeur van pc-leverancier Lenovo zei dat er geen ruimte was om te experimenteren met nieuwe technologie.
Meer dan tweeduizend ict’ers
Het Internationaal Olympisch Comité stelde Atos Origin in 2002 aan als officieel ict-dienstverlener voor de komende zomer- en winterspelen. Meer dan tweeduizend ict'ers van Atos Origin leggen momenteel de laatste hand aan het project. Daarbij zijn volgens Alvarsson zes Nederlanders in Vancouver actief. Zij werken als technology manager, ict-beveiligingsmanager of zijn betrokken bij ict-networking en marketing.
De ict-dienstverlener is verantwoordelijk voor de automatisering van de Olympische Spelen van 2002 (Salt Lake City), 2004 (Athene), 2006 (Turijn), 2008 (Beijing), 2010 (Vancouver), 2012 (Londen), 2014 (Sochi) en 2016 (Rio de Janeiro).
Windows XP kwam in oktober 2001 op de markt. De Olympische winterspelen in Vancouver vinden plaats van 12 tot en met 28 februari 2010.
@Oud
Nog werken met XP heeft niets te maken met tunnelvisie of behoudendheid, maar gaan voor zekerheid.
Windows 7 is gewoon nog te nieuw; er zijn nog te weinig testresultaten bekend om dit in te zetten bij zo’n grootschalig evenement.
Het is wellicht heel stoer en een goede reclame om te laten zien dat je zo’n evenement op Windows 7 draait, totdat er iets misgaat.
Dan liever laten zien dat je alles onder controle hebt, alles vlekkeloos loopt maar alleen op een wat ouder systeem.
Het nieuwste is niet altijd het beste !!!
@Brett,
Linux een hobby os? 75% van de kernelcode wordt geleverd door bedrijven, oa IBM en Novel. Dit zijn toch geen hobbyisten?
Ik vind dat ze Linux hadden moeten nemen. Aan de Olympische spelen doen er toch ook veel amateurs mee. De slogan van Linux is toch ook “deelnemen is belangrijker als winnen”
Peter, je bent nieuwe Spoelstra; alleen wat minder leuk. Nog teveel op MSCE niveau blijven hangen.
De keuze voor XP is voorspelbaar. Atos is de laatste jaren al haar innovatieve kracht verloren. Silo denken, verouderde concepten en risico mijdend voeren de boventoon. Juist is een evenement als de Olympisch Spelen het platform om de markt te laten zien wat je kunt. De rol van leveranciers zoals Microsoft is echter zeer beperkt. Het concept zou doorslaggevend moeten zijn…wederom een ‘gemiste’ kans. En een ‘nieuwe’ kans van de competitie. Ik wacht met spanning af.
@Piet vergeet me niet
Is risico mijdend een probleem in deze???
Wat is risico: de keuze voor een ietwat verouderd systeem dat zijn kracht bewezen heeft, of kiezen voor het nieuwste van het nieuwste (of dat nu linux, windows 7 of iets anders is) ???
Het belangrijkste is dat je laat zien dat je een evenement als de olympische spelen kunt ondersteunen!
Stel, je neemt windows 7 of wat dan ook, en tijdens de 1500m schaatsen crashed de boel…….
Ik zou er niet aan willen denken
ik heb geen harde feiten of cijfers, maar mijn gevoel zegt dat er nogal wat ICT gerelateerde projecten de mist in gaan omdat men het nieuwste van het nieuwste wil gebruiken, zonder dat de kracht hiervan bewezen is in een omgeving waarbinnnen het toegepast wordt.
Ik ondersteun “wie niet waagt, wie niet wint”, maar niet zonder “bezint eer ge begint”
“De datacenters van het evenement gebruiken het Unix-platform Solaris 10 van Sun Microsystems”
Proven technologie aan het back-end, solide genoeg om het gerotzooi aan de client-kant te kunnen opvangen 🙂
Hier zie ik geen windows servers ooit toetreden…
En wat XP betreft:
Als je XP ver genoeg uitkleed en kaalstript van allerhande onnodige microsoft toeters en bellen, ontdoet van alle onnodige services en dll-bagger, kun je er best een redelijke client op laten draaien.
XP word ook nog steeds succesvol gebruikt in embedded toepassingen, waar het OS prima haar werk doet. (Zolang je er maar niet te veel van vraagt of overbelast)
@Piet Vergeet me Niet, 29-01-2010 20:14:
[Juist is een evenement als de Olympisch Spelen het platform om de markt te laten zien wat je kunt.]
…Of wat je juist NIET kunt… Ik zou ook eerder een nieuwigheidje proberen bij een klein pojectje dan bij een mega-project als de OS.
W7 is maar ternauwernood op de markt. Updaten vanaf XP gaat niet, dus zal in paniek terug naar XP naar alle waarschijnlijkheid ook nagenoeg onuitvoerbaar zijn.
Lijkt me dus een wijs besluit van Atos. Een ploeg waar je blijkbaar als opdrachtgever zonder enig risico op kunt vertrouwen …
@Piet Vergeet me Niet, 29-01-2010 20:14:
[…Of wat je juist NIET kunt… Ik zou ook eerder een nieuwigheidje proberen bij een klein pojectje dan bij een mega-project als de OS.]
Het zijn innovatieve bedrijven die nieuwe markten creeren en overleven. De rest zijn slechts ‘volgers’…
Ik denk dat je genoeg voorbeelden zult aantreffen waarom grote dienstverleners steeds meer vervallen in zg. ‘commodity’ spelers. Tenslotte heeft Atos ruime ervaring in de afgelopen jaren kunnen opbouwen om nieuwe revolutionaire concepten naar de markt te introduceren en/of te brengen…
[W7 is maar ternauwernood op de markt. Updaten vanaf XP gaat niet, dus zal in paniek terug naar XP naar alle waarschijnlijkheid ook nagenoeg onuitvoerbaar zijn.
Lijkt me dus een wijs besluit van Atos. Een ploeg waar je blijkbaar als opdrachtgever zonder enig risico op kunt vertrouwen …]
Atos heeft gezien haar strategische contracten met Microsoft al veel langer de beschikking over W7 en zal met name hier prima als “early adopter” kunnen fungeren. Ik blijf bij mijn stelling dat dit nog steeds een gemiste “kans” is.
De (ICT)voorbereiding van de spelen is volgens mij niet iets van weken, maar van maanden. Ik mag hopen dat ATOS ten tijde van de introductie van Windows 7 de infrastructuur al min of meer gereed had, inclusief de specifieke applicaties.
Je moet dan in de voorafgaande jaren gewoon vast houden aan de laatste stabiele windows versie en dat was XP.
Om in de laatste fase van zo’n mega proces nog over te stappen van XP naar Windows 7 lijkt mij geen verstandig plan en ook van weinig toegevoegde waarde aangezien op XP alles al getest is.
Professionals zijn volgens mij terughoudend met de implementatie van nieuwe technologie als het gaat om betrouwbaarheid. Het nu al overstappen op Windows 7 bij zo’n evenement is volgens mij dom en vragen om moeilijkheden.