Ruim acht jaar na de introductie van besturingssysteem Windows XP wordt het nog steeds volop gebruikt op een van de grootste sportevenementen ter wereld: de Olympische winterspelen in Vancouver. Alle automatisering op de elf sportlocaties van de spelen draait op het platform. Dat meldt chief technology integrator Magnus Alvarsson van ict-dienstverlener Atos Origin vanuit Canada. De datacenters van het evenement gebruiken het Unix-platform Solaris 10 van Sun Microsystems.
Twee jaar geleden, in de voorbereidingen op de Olympische zomerspelen van 2008 in Beijing, was lange tijd sprake van de inzet van Windows Vista, de opvolger van XP. Uiteindelijk koos Atos Origin er echter voor om de ruim tienduizend Olympische computers te laten draaien op het vertrouwde XP.
'Het moment waarop Vista klaar was voor de zakelijke markt, kwam te laat voor ons om nog te kunnen zeggen dat we XP door Vista zouden vervangen. Dat zou te krap zijn geweest', merkte ceo Rob Pols van Atos Origin Nederland toen op. Ook de directeur van pc-leverancier Lenovo zei dat er geen ruimte was om te experimenteren met nieuwe technologie.
Meer dan tweeduizend ict’ers
Het Internationaal Olympisch Comité stelde Atos Origin in 2002 aan als officieel ict-dienstverlener voor de komende zomer- en winterspelen. Meer dan tweeduizend ict'ers van Atos Origin leggen momenteel de laatste hand aan het project. Daarbij zijn volgens Alvarsson zes Nederlanders in Vancouver actief. Zij werken als technology manager, ict-beveiligingsmanager of zijn betrokken bij ict-networking en marketing.
De ict-dienstverlener is verantwoordelijk voor de automatisering van de Olympische Spelen van 2002 (Salt Lake City), 2004 (Athene), 2006 (Turijn), 2008 (Beijing), 2010 (Vancouver), 2012 (Londen), 2014 (Sochi) en 2016 (Rio de Janeiro).
Windows XP kwam in oktober 2001 op de markt. De Olympische winterspelen in Vancouver vinden plaats van 12 tot en met 28 februari 2010.
Windows 7 performce is toch echt beter .Maar te duur misschien ?
Verstandige keuze van Atos en een afgang voor M$.
@ICT-er: Een echte afgang zou zijn wanneer men Linux had ingezet. Maar ja, het inzetten van een hobby OS op zo’n groot evenement zie ik niet snel gebeuren.
@Brett, het gebruik van linux is juist een vooruitgang.
Er zijn cases zat die dat bewijzen. Bijvoorbeeld de Londense beurs die overstapte van windows naar linux ivm traagheid en vele problemen. Get the facts!
Toch is dit een verstandige keuze, want XP heeft gewoon zijn betrouwbaarheid bewezen. Iets wat je van Vista niet altijd kan/kon zeggen. Daarnaast is Vista te traag.
Windows 7 performt dan wel beter, maar is gewoon te nieuw. Lijkt me voor Atos een beetje onmogelijk om alle ontwikkelde software nog eens op W 7 te gaan testen.
Grappig dat bij commentaar op Linux (Mac ook overigens) er altijd wel iemand heel fel reageert. Bij Ms zie ik dat nooit, hooguit dat iemand vindt dat je de oude versie moet gebruiken, want die was veel beter.
Maar ja, Linux en Mac zijn natuurlijk ook een stuk minder vergeleken met Microsoft.
Het artikel spreekt er over dat Vista niet op tijd klaar was op het moment dat dit project opgezet werd. Daarom was de keuze voor XP genomen. Achteraf misschien beter, want Vista is niet voor niets zo snel opgevolgd door 7.
Net als zovele hardware leveranciers zijn ook nog lang niet alle software leveranciers klaar voor Windows7, wat natuurlijk nog maar net echt op de markt is. Hoe zou je dan überhaupt van een Internationale Service Provider als Atos Origin kunnen verwachten dat die wél volledig klaar zou zijn voor ondersteuning, van de Spelen, met Windows7 ?
Een, strategisch gezien, zeer verstandig besluit dus om met de meest betrouwbare versie van MS Windows, tot nu toe althans, door te gaan bij een dergelijk belangrijk evenement waar de ogen van nagenoeg de gehele wereld op gericht zijn. Mogelijk zal Atos Origin in 2012 wel in zee gaan met Windows7, wat dan al weer twee jaren oud en uitgekristaliseerd zal zijn.
Een dergelijke beslissing heeft niets te maken met een afgang voor de ene partij (Microsoft) of de, nog steeds onvolwassenheid van het andere kamp (Linux) maar veel meer met het leveren van een betrouwbare, stabiele dienstverlening en daarmee indirect samenhangend, het voorkomen van een publiekelijke afgang voor de ogen van de gehele wereld als serieuze dienstverlener, iets wat veel grote spelers (de concurrenten) maar al te graag zien gebeuren.
JaapG, Brett, OnkelX, olympische ICT is voor de Olympic Games bedoeld en niet voor Gamers. Henri, heeft gelijk.
Misschien dat er daarom niet voor 2008 server is gekozen, maar voor Solaris. Dat is overigens gebaseerd op OpenSolaris (met de standaard-shell van GNU/Linux) en wordt geleverd met heel veel open GPL en CDDL software). Ik heb zelf te weinig ervaring mrt 2008 server om het met Linux te kunnen vergelijken, maar Linux is veel beter dan een up-to-date 2003 server (de eerste stabiele en praktische server van MS).
Never change a winning team, duidt hier op een gebrek aan bijtijdse opvolgers c.q. nog onvoldoende expertise van een nieuwe OS omgeving.
Henri, ik zou Linux niet onvolwassen noemen, wel de Linux markt. Bijvoorbeeld de meeste MBO-ers hebben MS certificaten en ervaring, maar meestal geen Linux expertise en zij moeten de de vele handjes leveren.
Dat er nog steeds met XP wordt gewerkt zegt niks over de kwaliteit van het OS, maar alles over de behoudendheid c.q. de tunnelvisie van Atos Origin (of misschien wel over de beperkte blik van het leeuwendeel van de IT-ers). Niet iets waar we als beroepsgroep nou blij mee kunnen zijn…