Ict-dienstverlener Logica schat zijn kansen om onderaannemer te worden van beveiligingopdrachten voor het Europese navigatiesatellietprogramma Galileo hoog in. Dat zegt Stuart Martin, directeur van de ruimtevaarttak van het bedrijf. Martin denkt dat de dienstverlener door ervaring met eerdere opdrachten voor Europese satellietprojecten een voorsprong heeft op de concurrentie.
Logica greep eerder naast een opdracht voor Galileo ter waarde van 85 miljoen euro. Het hoofdaannemerschap voor advies, ontwikkeling, testen en het in de lucht houden van de software achter de Galileo-satellieten werd gegund aan concurrent ThalesAleniaSpace.
Daarop boog het management van Logica zich over de voortgang van andere aanbestedingen bij Galileo. De uitkomst is dat de dienstverlener zich niet terugtrekt uit lopende aanbestedingen.
Martin: 'De gunning van de opdracht voor het hoofdaannemerschap was een nek aan nekrace. We grepen naast de opdracht doordat de Europese Commissie denkt dat onze concurrent op dat gebied de betere papieren heeft.'
Beveiliging
Logica dingt mee om onderaannemer te worden voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van beveiligingssoftware, algoritmes en het beveiligingssysteem dat de satellieten op veilige afstand van elkaar houdt. In de tweede helft van 2010 beslist Europa aan wie die opdrachten met een waarde van 130 miljoen euro worden gegund.
Martin: 'Onze focus ligt op het grondstation. Wij zijn vooral sterk in de verwerking van de enorme hoeveelheid data die satellieten naar de aarde sturen en de beveiliging van die informatie.'
In 2006 won het bedrijf drie contracten voor Galileo. Het gaat om encryptie van informatie die de satellieten terugsturen naar de aarde. De opdracht heeft een waarde van twintig miljoen euro. Voor testsatellieten ontwikkelde en beheerde Logica een aantal cryptografische sleutels die door een reeks van beveiligingsmodules binnen Galileo zowel op de grond als aan boord van de satellieten gebruikt worden. Het bedrijf hoopt die klus op te schalen naar de vloot van ongeveer dertig Europese navigatiesatellieten die uiteindelijk de lucht in moeten gaan.
Logica Space
Logica is sinds 1999 betrokken bij het Galileo-project. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen voor ongeveer zeventig miljoen euro aan omzet behaald uit opdrachten voor dat ruimtevaartproject. De dienstverlener wil niet zeggen of de ruimtevaarttak winstgevend is.
Logica heeft al ruim dertig jaar lang een tak die zich op ruimtevaart richt. Bij Logica Space werken verspreid over vestigingen in Engeland, Nederland en Duitsland ongeveer driehonderd mensen. Wereldwijd werken er ongeveer 39.000 mensen bij de dienstverlener.
Eerst halen ze opdrachten binnen (2007), dan grijpen ze ernaast (2010), dan willen ze er niet voor vechten (1-2010), en vervolgens gooien ze het blijtje erbij neer.
Dat lijkt me – door de ogen van een potentiële opdrachtgever aan Logica – ook geen echt gemotiveerd beeld geven van een sub-contracter die er 100% voor gaat..
Andere vraag die me opborrelt is of Logica nog wel genoeg capabele mensen heeft overgehouden na de massa-ontslagen van de kredeit-crisis?
Vroeger zou Logica noch CMG dergelijke interne discussies ooit via de media laten lopen. Maar toen hadden ze nog managers, geen metromannen als leidinggevenden.
Logica staat toch juist bekend om de open communicatie? Dus wat zeur je nu, John?
Al met al wat een gestuntel zoals het overkomt in de media.
Een cursus media training zou niet slecht zijn.
Waar er rook is, …..
Jullie kritiek is wel erg kort door de bocht. Je zou je ook af kunnen vragen of de berichtgeving over Logica niet ongefundeerd / ongenuanceerd / preamtuur is.
Maar aan de kritisch noot te horen hebben we te maken met teleurstelling uit het verleden. Ik kan alleen maar blij zijn als een bedrijf als Logica (in Nederland) een dergelijke opdracht zou winnen. Goed voor de werkgelegenheid, maar veel meer voor het imago van Nederland als IT dienstverlener.
Inderdaad een goede zaak als is het maar voor de werkgelegenheid, dat Logica meedingt voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van beveiligingssoftware.
Inderdaad mag de toonzetting van Computable wel eens wat positiever als is het maar voor de beeldvorming binnen de ICT-sector. Zonder ICT geen Computable!
Zie de kop al voor me: “Logica grijpt weer naast overheidsopdracht”. Inderdaad bij meervoudige aanbesteding kan er maar 1 tegelijk winnen.
Noem de ene dan ook s.v.p. Alvast dank!
Tante Truus, ik kan je opmerking niet plaatsen.