De boeken behorend bij eerste cursussen van de Free Technology Academy, een Europees samenwerkingsverband waaraan de Open Universiteit deelneemt, zijn via internet gepubliceerd. ‘Introduction to Free Software’ en ‘The GNU/Linux Advanced Administration’ zijn gratis beschikbaar voor iedereen, zonder enige beperking. Iedereen kan en mag ze gebruiken voor elk doel: zelfstudie, vertalen, onderzoek, gebruiken in andere onderwijsinstellingen en zelfs publiceren met commerciële doeleinden.
Vrije software
Het eerste boek, "Introduction to Free Software’ introduceert de belangrijkste concepten achter vrije software: de geschiedenis van de beweging, de filosofische achtergrond, de belangrijkste projecten en ervaringen, de motivaties van de gemeenschap en ontwikkelaars. Dit boek is een vertaling en bijgewerkte versie van het Spaanse ‘Introducción al Software Libre’ en is gemaakt met behulp van het SELF Platform.
Dit boek is het belangrijkste leermateriaal bij de cursus The Concepts of Free Software and Open Standards van de Free Technology Academy. Het is te downloaden van: http://ftacademy.org/materials/fsm/1#1
GNU/Linux
‘GNU/Linux Advanced Administration’ is een lijvig boek van meer dan 500 pagina’s. Het behandelt de belangrijkste kennis en vaardigheden die nodig zijn voor GNU/Linux systeembeheerders. De lijst van onderwerpen omvat de geschiedenis van Unix, migratie en interactie met andere systemen, beheersinstrumenten, shell scripting, kernel configuratie en compilatie, netwerkbeheer, netwerk services, data-administratie en nog veel meer.
Dit boek is het belangrijkste leermateriaal bij de cursus The GNU/Linux Operating System. Het is te downloaden van: http://ftacademy.org/materials/fsm/2#1
Free Technology Academy
De Free Technology Academy (FTA) is een consortium van de Open Universiteit Nederland, Universiteit van Agder (Noorwegen) en de Open Universiteit van Catalonië (Spanje), en wordt geleid door het Free Knowledge Institute (Amsterdam). De FTA wordt ondersteund door het EU-programma ‘Leven Lang Leren’ om internationaal onderwijs over vrije software op te zetten.
De cursussen zijn Engelstalig en worden volledig online gegeven in een virtuele campus. Het leermateriaal is voor iedereen gratis beschikbaar. Voor begeleiding, practica en certificering moet wel betaald worden om de kosten te dekken. De eerste cursussen starten in januari en worden gevolgd door deelnemers uit de hele wereld: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten. Binnenkort starten meer cursussen over open source en open standaarden.
Wie studeert aan de Open Universiteit, kan de cursussen inbrengen in opleidingen van de faculteit Informatica.