Om kosten te besparen wil de Poolse politie zo veel mogelijk overstappen op het gebruik van open source software. Dat meldt Osor, een EU-gefinancierde opensourcewebsite die het gebruik van open source software onder Europese publieke overheden moet stimuleren.
'Te vaak denk we dat we proprietary software nodig hebben, al gebruiken we slechts vijf procent van de functionaliteit van die programma's', zei plaatsvervangend korpschef en logistiek manager Andrzej Trela in de politienieuwsbrief van januari. Trela verwacht dat hij zo niet alleen bespaart op licentiekosten, maar ook op onderhoud. 'We geven te veel uit aan reparaties en onderhoud en te weinig aan ontwikkeling.'
Franse en Zweedse politie al om
De Franse politie is al in 2004 begonnen met het installeren van open source software op alle negentigduizend desktops. De Zweedse politie wil de komende jaren twintig miljoen euro besparen door over te stappen op open source databases en serversoftware. Ook de Nederlandse politie maakt gebruik van Linuxservers, zowel binnen de test- als productieomgeving.
Frank,
Mijn stelling is dat het gratis model voor veel jonge bedrijven meer een last is als een zegen ( het gaat hier niet of je al dan niet bijgeleverde code hebt)
Bedrijven en de overheid denken dat software gratis is.
voorbeeld
Ik ontwikkel een facturatie pakket volgens het open source model. Ik moet bedrijven afgaan om bedrijven te overtuigen van iets dat gratis is.
Als mijn product te goed is ( geen extra service) verdien ik nog altijd niets. Hoe beter het product is hoe minder ik ga verdienen.
Als een klant een extra functionaliteit wil moet hij betalen. Het rare van de zaak is dat de volgende klant dit echter gratis geleverd zal krijgen want het zit in de nieuwe gratis versie.
Om te ondernemen heeft men duidelijke modellen nodig
Om te ondernemen heeft men duidelijke modellen nodig. Klopt Peter, dus laat je eens goed informeren, ga goed nadenken wat jij kan en wilt.
Misschien kan je aanhaken bij de open source trein zoals juist veel jonge bedrijven, misschien past closed source beter bij jou, misschien kan je het ondernemen beter aan anderen overlaten.
Jouw discussie heeft trouwens weinig met het artikel te maken. Daar gaat het over de belangen van een klant.
Misschien kunnen jij en Frank H aangeven waarom het voor de Poolse politie beter zou zijn om alleen closed source te gebruiken.
Wij zien jullie stuk met belangstelling tegemoet.
@Peter:
Een overheid kan gewoon zelf Open Source ontwikkelen en invoeren in alle departementen. Daar hoeft verder helemaal geen bestaand bedrijf voor worden ingehuurd.
Open Source is dan in elk geval goedkoper (op lange termijn) dan vendor-lock-in. Overheden zijn groot genoeg dat ze dat geheel in eigen beheer kunnen doen. En als ze ’t van andere overheden in andere landen kunnen overnemen: mooi toch? (Vaak zal dat niet gaan, i.v.m. taal- en wetverschillen. Ook blijven de programma’s wel in ontwikkeling, door wetswijzigingen.)
Waarom ’t wiel 4x uitvinden door 4 verschillende bedrijven waar je dan uit moet kiezen? En waar je vervolgens dan 20 jaar aan vast zit, omdat ze geen Open Standaarden ondersteunen?
En als overheden eenmaal over zijn naar Open Source, dan kunnen ze ook van hun klanten (burgers) eisen dat ze middels Open Source-software moeten communiceren. Da’s helemaal geen probleem, want eenieder kan dat immers gratis downloaden. Desnoods gewoon van http://www.overheid.nl.
Omgekeerd, wat nu steeds gebeurt, is ’t _wel_ een probleem: een overheid die bijv. eist dat Gesloten Source toets(CITO-)software op scholen onder Windows moet draaien. Oftewel: door dat foute beleid, moeten scholen _verplicht_ Windows en Office aanschaffen. Da’s niet goed te praten, dat je een Nederlandse school verplicht om massaal USA-software aan te schaffen.
Van mij hoeven programmeurs ook niet zonodig zoveel geld te verdienen met hun werk. Waarom moet dat? Da’s vanuit ’t bedrijf gerekend natuurlijk wel leuk, maar niet vanuit de klant. En ’t gaat uiteindelijk om de klant, niet om ’t bedrijf. Verder kan je, als je software ‘af’ is, als programmeur zijnde, dan weer mooi aan een nieuw project beginnen (i.p.v. steeds krakkemikkige, niet-Open Standaarden gebruikte software te ondersteunen/upgraden/fixen/laten communiceren met andere apps). Dus meer productiviteit, en meer mensen die er (omdat ’t gratis software is) van kunnen profiteren. Geven voelt beter dan nemen.
“Frank H, 04-02-2010 12:50
Dat bewijst maar weer eens mijn stelling. Een professioneel bedrijf gebruikt geen Open Source”
Beste heer Frank,
Voor u is ’t al te laat. U bent al geheel gehersenspoeld door de FUD naar Open Source die her en der wordt uitgevoerd. Als u moest kiezen uit twee softwarepakketten waarvan u weet dat ze even goed zijn, maar dat de ene gratis en Open Source is en Open Standaarden gebruikt en de andere duur en die Gesloten Standaarden gebruikt, dan zult u met plezier dat dure, gesloten systeem kiezen. Immers, als er ervoor betaald is, voelt ’t proces toch beter. Het proces (de gang van zaken) dus – niet de software, want we hadden al gesteld dat die gelijkwaardig was.