De Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland (vtsPN) wil in 2010 voor maximaal vijftig miljoen euro aan externe ict'ers inhuren. Dat betreft niet alleen de salariskosten, maar ook de werkgeverskosten en de kosten van bureaus. In 2009 waren de inhuurkosten voor externe medewerkers bij de ict-organisatie van de politie nog 108 miljoen euro.
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief naar de Tweede Kamer dat in 2009 een groot reorganisatietraject is uitgevoerd bij de ict-organisatie. Het aantal externen betroft in juli 2009 nog 724 voltijdsbanen. In januari 2010 waren er nog 342 externen. De ict-organisatie nam een aantal maatregelen om het aantal externen terug te brengen. Zo kreeg de organisatie een nieuw bestuur, een nieuw algemeen directeur en werd een inhuurloket opgezet.
Het actualiteitenprogramma Nova constateerde eerder dat zes medewerkers binnen vtsPN meer betaald krijgen dan de Balkendenorm. Ter Horst stelt in haar brief dat de norm van 150 euro per uur die Nova hanteerde, niet de norm is die wordt gebruikt binnen de overheid. Volgens de minister krijgt een externe ict'er bij de ict-organisatie van de politie niet meer betaald dan 199,88 euro per uur. Dit is het maximum uurtarief dat wordt gehanteerd binnen het Rijk. Er zijn inderdaad zes medewerkers die meer dan 150 euro per uur krijgen betaald, zegt de minister.
Externe directeur
Een daarvan is de ad interim-directeur Hans Kamphuis. Hij krijgt 160 euro per uur. Ook deze directeur is niet in dienst van de organisatie. ‘Het bestuur heeft bij de invulling van deze functie eerst bezien of kandidaten beschikbaar waren binnen het bestand van de Rijksoverheid. Helaas was het onmogelijk op korte termijn een voldoende stevige kandidaat te geven', schrijft Ter Horst.
Over de aanstelling van Kamphuis is contact geweest met de minister. Zij heeft de aanstelling goedgekeurd. ‘Ik wil benadrukken dat het hier gaat om een tijdelijke situatie', aldus de minister.
Eind 2008 bleek na intern onderzoek dat de ict-organisatie voor veel geld externe ict'ers inhuurt. Het eerste halfjaar van 2008 werd er voor 77 miljoen euro ingehuurd. Daarvoor werden 1200 mensen ingezet. In 2009 werd er een nieuw bestuur aangesteld. De belangrijkste taak voor dit bestuur is om het aantal externen binnen de organisatie terug te brengen.
Wat is de relatie tussen dit bericht en de berichten over de computerstoringen? Ik hoop dat er geen relatie is, maar ik vrees van wel. Is de balans tussen geld en kwaliteit zoek of is het een incident?
De gebruikelijke afweging tussen kwaliteit en kwantiteit?
Tijd dus om eens verder te kijken dan de standaard grote detacheerders zoals Cap, Logica, Atos, etc en agencies als Huxley, Computer Futures, …
Door zelfstandigen direct in te huren kan er zo veel bespaard worden zonder achteruit te gaan in kwaliteit.
@Eric : Juist !
@Eric, mee eens. Kleinere bureau’s kunnen vaak een betere kwaliteit leveren voor altijd een betere prijs. Vergt wel extra inkopers die ook scherper op de prijs zijn. Ook in EU aanbestedingen mag de prijs een doorslaggevender stem hebben.
En o ja, wel de doorleenbureau’s er tussenuit halen,dan kan ook nog eens de zzp’er voordelig aan de slag.
Interessante commentaren.. inderdaad, voor een industrie met zoveel knappe mensen is het uitgesproken bizar dat het personeelsbeleid op het niveau zit van “trek eens een blik open met …”..
Belachelijk!
Echter.. mijn netto uurtarief zit ook boven de Balkenende norm, dus voor dit soort klusjes wordt ik steevast genegeerd door de vele agentschapjes.
Misschien moeten we soort index gebruiken €150 x ((IQ x (leeftijd – 24))/(Balkenende’s IQ x 30)) ?
@paopap
Zeker geen wiskunde gehad op school ? Delen door nul is flauwekul…
In andere artikelen blijkt dat het met de kwaliteit van de ICT diensten bij Politie ver te zoeken is. Door allerlei externen er uit te werken snijdt men alleen aan de kostenkant, maar gaat (zo is het meestal bij dit soort organisaties) de kwaliteit alleen maar verder achteruit. De beste IT-ers willen namelijk niet in dienst bij vtsPN. Beste oplossing: dienst helemaal opheffen en opnieuw beginnen met een kleine slagvaardige organisatie en een goede mix van kwalitatief goede mensen (de beste man op de beste plek, los van het feit of die extern of intern is).
Ik snap die ophef over inhuur niet echt.
77 miljoen in 2008. Daarvoor werden 1200 mensen ingezet. Dat is dus gemiddeld nog geen 65.000 euro per jaar.
Wil je een goede IT-er in dienst hebben dan ben je met alle bijkomende kosten volgens mij meer kwijt. Zeker als je mensen met ervaring zoekt.
Oops verkeerd gelezen, het was het eerste halfjaar van 2008.