Nu het kort geding van de Benelux-tak tegen de internationale tak van Kaspersky achter de rug is, moeten beide partijen de balans gaan opmaken. Opvallend is dat direct na het kort geding de kemphanen met elkaar spraken en hebben afgesproken de dialoog met elkaar aan te gaan om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Dat willen ze doen nog voordat de rechter uiterlijk 8 februari uitspraak doet.
Wat die oplossing precies moet worden, is niet duidelijk. 'Ik ga er in ieder geval zeer serieus werk van maken', zegt Dick Géheniau, managing director van Kaspersky Benelux. 'Ik kijk wat het oplevert. Het eerste resultaat is dat de beslaglegging op onze bankrekeningen wordt opgeheven.' Hierdoor kan Kaspersky Benelux dus gewoon de salarissen aan het personeel uitbetalen. 'Dat zou sowieso gebeuren, hier had ik al op ingespeeld. Mijn mensen hebben keihard gewerkt, dat hun salaris wordt betaald staat buiten kijf.'
Royalties
De partijen willen nu toch gezamenlijk tot een oplossing komen, omdat tijdens het kort geding bleek dat beide partijen de gemaakte afspraken verschillend interpreteerden. Zo blijkt het contract tussen beide partijen te zijn opgesteld voor de periode 2003-2006. Daarna is het contract elk jaar stilzwijgend verlengd. Kaspersky internationaal vroeg sinds 2003 niet om de royalties, maar wil deze met terugwerkende kracht ontvangen.
Internationaal wilde in 2010 met een nieuw contract opstellen waarin de Benelux-tak zich niet kon vinden. In de oude situatie ging 30 procent van de inkomsten naar Benelux, 20 procent naar internationaal en 50 procent naar het Kaspersky-verkoopkanaal. Benelux moest 20 procent van zijn marge gaan inleveren zodat er 10 procent marge over zou blijven. Daarnaast zou de franchise-organisatie een distributeur worden die met de reeds bestdistributeurs van Kaspersky-producten moest gaan concurreren. Tot slot werd de exclusiviteit om te verkopen opgeheven.
Onbespreekbaar
'Dit zou inhouden dat ik mijn organisatie met 50 procent moet afbreken, ik moet gaan concurreren met de distributeurs waarmee ik nota bene mijn klantenbestand heb opgebouwd. Ook zou Benelux niet meer overgenomen worden doordat ik niet meer exclusief verkooppartner zou zijn', aldus Géheniau. 'Dat is onbespreekbaar, daarom onze gang naar de rechter. Ik vind dat een zakelijke verbintenis van zes jaar niet in één maand opgezegd kan worden. Hopelijk heeft de rechter dezelfde mening. Toch hoop ik dat we er voor 8 februari nog met de internationale tak van Kaspersky uitkomen. Dat zou voor iedereen beter zijn.'