Tijdens het kort geding dat Kaspersky Benelux aanspande tegen Kaspersky internationaal bleek dat het water de Benelux-organisatie aan de lippen staat. De franchise-organisatie van Kaspersky mag geen licenties bij het moederbedrijf inkopen. Vrijdag 22 januari 2010 is door de internationale organisatie ook beslag gelegd op de bankrekeningen. Kaspersky Benelux kan nu de salarissen aan zijn personeel niet meer uitbetalen.
Tijdens het kort geding van maandag 25 januari 2010 in Den Bosch werd nog maar eens duidelijk hoe zeer beide Kaspersky-organisaties gebrouilleerd zijn. Waar Benelux nog probeerde af te dwingen om licentie in te mogen kopen, heeft Kaspersky internationaal laten beslagleggen op de rekeningen van Benelux. Naar eigen zeggen is dit gedaan 'in voorbereiding op een bodemprocedure voor als het contract wordt ontbonden'. Kaspersky Internationaal claimt schade te ljiden en wil schadeloos worden gesteld als de rechter hen in het gelijk stelt.
In de problemen
Tijdens de rechtszaak strijdt managing director van Kaspersky Benelux Dick Géheniau verder. 'Ik heb nog niemand ontslagen en er is nog helemaal niets ontmanteld. Er zijn zelfs nog geen mensen overgelopen van Benelux naar Internationaal. Ze zijn loyaal aan mij, maar ik weet niet of ze dat ook blijven. Zij moeten ook hun hypotheek betalen. Met dit kort geding probeer ik te voorkomen dat er veel mensen in de problemen geraken.'
Tijdens het kort geding komen veel financiële en fiscale zaken voorbij. De rechter voelt beide partijen flink aan de tand en vraagt aan het eind aan Kaspersky Internationaal hoe het product momenteel in Nederland op de markt wordt gebracht. 'Tot nu toe is er nog niet gewerkt aan het opzetten van een organisatie voor de Nederlandse markt', antwoordt Igor Chekunov van de internationale organisatie. 'We onderhandelen met partners en er wordt wel wat verkocht via Duitse en Franse distributeurs.' De rechter doet, mede gezien de ontstane schrijnende situatie, binnen twee weken uitspraak.