Na langdurig onderzoek stemt de Europese Commissie in met de overname van Sun Microsystems door softwarebedrijf Oracle. Concurrentie en innovatie blijven in de betreffende markten voldoende behouden, zegt eurocommissaris Neelie Kroes van Mededingingszaken. Eerder vermoedde de commissie dat Oracle door de overname te dominant zou worden op de markt voor databasesoftware.
Met name het lot van open source database MySQL bezorgde de Europese Commissie de nodige hoofdbrekens. Oracle is een van de grootste databaseleveranciers en krijgt door de overname ook zeggenschap over MySQL. De ambtenaren zijn van mening dat de twee databases echter niet in elke markt directe concurrenten zijn.
Ook zouden er voldoende alternatieven voor de open source database voorhanden zijn, zoals PostgreSQL en enkele producten die van MySQL zijn afgeleid. Oracle heeft volgens de Europese Commissie bovendien beloofd ook in de toekomst nieuwe versies van MySQL uit te brengen onder de open source regeling GPL. Derde partijen kunnen in de toekomst de software blijven gebruiken.
Java
Een ander punt was het intellectueel eigendom van Suns ontwikkelplatform Java. De Europese Commissie vindt dat Oracle andere partijen het recht om Java te gebruiken niet kan ontzeggen. Daarvoor is namelijk het zogeheten Java Community Process in het leven geroepen, waarin ook concurrenten van Oracle deelnemen. Het is bovendien volgens de ambtenaren niet in het belang van Oracle om het gebruik van Java aan banden te leggen.
Door goedkeuring van de Europese Commissie is de overname zo goed als definitief. In juli 2009 stemden de aandeelhouders in en een maand later ging de Amerikaanse mededingingsautoriteit er al mee akkoord. Die instantie maakte zich eerder vooral zorgen over de wijze waarop Oracle met de rechten van Suns Java software zou omgaan.
Op 20 april 2009 bood Oracle 7,4 miljard dollar (ongeveer 5,7 miljard euro) voor Sun Microsystems. Na aftrek van schulden en lasten blijft daarvan zo’n 5,6 miljard dollar over.