Telecombedrijf KPN heeft van begin 2007 tot april 2009 verboden afspraken gemaakt met zakelijke afnemers. Dat beweert de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatieautoriteit Opta, die het bedrijf een boete van 780.000 euro oplegt. KPN gaat in beroep. De twee partijen tekenden in 2008 een handvest waarin staat hoe het telecombedrijf met de markt, klanten en concurrenten omgaat.
Opta meent dat KPN met drie zakelijke klanten afsprak dat het telecombedrijf bij elk nieuw offertetraject wordt uitgenodigd en bij gelijkluidende aanbiedingen de voorkeur krijgt. Bovendien zou het telecomconcern inzage krijgen in de bieding van concurrerende telecompartijen, indien die lager waren. Daardoor kon KPN altijd de laagste prijs bieden en moest de klant verplicht bij KPN afnemen.
Het telecomconcern is het niet eens met Opta en gaat in beroep. ‘KPN is zich bewust van zijn verplichtingen en spant zich in om deze regels na te leven. Voor andere diensten is KPN vrij om naar eigen inzicht commerciële aanbiedingen te doen’, aldus het bedrijf. Volgens KPN is er een verschil van inzicht over de manier waarop de aanbieder zakendoet met klanten die zowel gereguleerde als ongereguleerde diensten afneemt.
Handvest
In 2008 tekenden Opta en KPN het zogeheten compliance-handvest, waarin de verplichtingen van Nederlands grootste en oudste telecomaanbieder zijn vastgelegd. Aangezien de boete van Opta de periode rond 2008 betreft, kan worden aangenomen dat de telecomwaakhond vindt dat KPN zich niet aan het handvest heeft gehouden.
Opta legt regelmatig boetes op aan KPN, vooral doordat het bedrijf nog altijd een aanzienlijke positie op de Nederlandse telecommarkt heeft. Half januari 2010 beboete de waakhond de telecomreus nog voor een half miljoen euro voor het ongeoorloofd verstrekken van selectieve extra kortingen op internationale gesprekskosten aan enkele zakelijke klanten.
In 2007 legde de organisatie KPN twee boetes op van 1,6 en 2,88 miljoen euro, voor kortingsregelingen waarmee het telecombedrijf klanten bij de concurrentie probeerde weg te kapen. Uiteindelijk werden de boetes verlaagd tot eentje van anderhalf miljoen euro.