Neelie Kroes heeft bij haar tweede ballotage zo'n goede indruk achtergelaten op vertegenwoordigers van het Europees Parlement, dat het parlement woensdag 20 januari instemt met haar benoeming als eurocommissaris voor de Digitale Agenda. Voor de tweede maal moest Kroes een afvaardiging van het parlement te woord staan over haar kandidatuur voor de post. Op donderdag 14 januari wist ze de parlementsleden niet te overtuigen.
Zowel de Europese christendemocraten, socialisten als haar eigen liberalen spraken na afloop van een constructief gesprek waarin Kroes haar standpunten goed kon toelichten. Tijdens de eerste ballotage verweten veel parlementariërs haar dat ze te oppervlakkige antwoorden gaf.
Maatregelen
In een schriftelijk betoog ter voorbereiding op de ballotage, stelde Kroes een arsenaal van maatregelen voor. Zo wil ze dat in 2013 alle Europeanen breedbandinternet hebben, dat meer webwinkels aan buitenlandse klanten leveren, dat videogames veiliger worden en dat auto's automatisch 112 bellen bij een botsing.
Op 24 november werd Kroes door het Nederlandse kabinet voorgedragen voor de functie van eurocommissaris voor de Digitale Agenda van de Europese Unie. Ze gaat leiding geven aan het directoraat-generaal Informatiemaatschappij en aan het Enisa (European Network and Information Security Agency). Dat agentschap houdt zich op Europees niveau bezig met informatiebeveiliging.
Mededinging
Kroes was de afgelopen vijf jaar als eurocommissaris belast met de zware portefeuille mededinging. Ze legde onder meer technologiebedrijven Microsoft en Intel hoge boetes op voor misbruik van hun marktpositie. Ook onderzoeken de Europese ambtenaren softwarebedrijf Oracle en zijn beoogde overname van Sun Microsystems. Voor het kabinet zijn de prestaties en bewezen capaciteiten van Kroes aanleiding voor de nieuwe voordracht als eurocommissaris.
Het is woensdag 20 januari, niet 21