Duurzaamheid is hot, duurzaamheid verkoopt. Bedrijven roepen massaal dat hun producten groen, milieuvriendelijk en energiezuinig zijn. Het is een discussie waard of dit echt zo is of dat dit slechts gebruikt wordt als marketingterm om de verkoop te stimuleren. Hoe duurzaam is erp eigenlijk?
Mede dankzij de enorme overheidssteun is elektrisch rijden in Nederland razend populair. Met de Toyota Prius aan kop heeft de electro-auto ondertussen een marktaandeel van meer dan 5 procent bereikt, waarmee ons kikkerlandje met kop en schouders boven de rest van Europa uitsteekt. De groei lijkt niet te stuiten terwijl nauwelijks wordt stil gestaan bij de enorme milieubelasting die elektrisch aangedreven auto's leveren als de accu's versleten zijn. Persoonlijk denk ik dat er betere alternatieven zijn voor groene aandrijving, zoals waterstofaandrijving (Jeremy Clarkson denkt daar trouwens ook zo over), maar op de één of andere manier lijkt het geen punt van discussie meer te zijn dat we met z'n allen elektrisch moeten gaan rijden.
Terwijl meteorologen op basis van het afnemend aantal zonnevlekken, alweer een nieuwe kleine ijstijd voorspellen en wij Nederlanders massaal de schaatsen hebben ondergebonden de afgelopen weken, draaien we nog een paar spaarlampen in de spots op de slaapkamer en zetten de thermostaat in de kamer nog een graadje lager. Om vervolgens in onze ultra-zuinige electro auto met dubbel A-label naar een verjaardagfeestje te rijden en daar aan iedereen trots te vertellen dat door jouw toedoen de hele wereldwijde milieuproblematiek over een tijdje geen issue meer is.
Dat duurzaamheid 'hot' is beseffen ook de erp-leveranciers. Het onderwerp staat bij de meeste leveranciers hoog op de agenda. Maar in hoeverre is erp echt groen en duurzaam? Gesteld kan worden dat invoering van erp sowieso duurzaamheid in de hand werkt, inzet van erp is immers er met name op gericht om bedrijven efficiënter te laten werken, wat op zich dus kan leiden tot kortere productietijden, minder voorraden, minder afval, minder energieverspilling, verbeterde logistieke afhandeling, etc. Naast kostenbesparingen zal dit ook leiden tot minder milieubelasting en dat is mooi meegenomen in een wereld die in rap tempo aan het vervuilen is. Dit is niet nieuw, maar erp-leveranciers hebben niet stil gezeten en binnen hun productsuite ook specifieke softwareoplossingen ontwikkeld om klanten te helpen duurzamer te werken en dit ook te monitoren en te managen. Noemenswaardig is het feit dat erp-leverancier SAP dankzij zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid al voor het derde jaar op rij de Dow Jones Sustainability Index voor de softwaresector aanvoert.
Naast al deze ontwikkelingen bij de leveranciers kunnen erp-klanten ook zelf in actie komen om hun bestaande erp-systemen (en hun hele ict-landschap) groener te maken. Te denken valt hierbij aan het archiveren van de niet actuele data uit hun databases. Dit kan leiden tot een krimp van de databases tot wel 70 procent (!) bij bedrijven die nog nooit hebben gearchiveerd. Naast besparing op schrijfruimte is een belangrijke performanceverbetering van de systemen te realiseren, waardoor niet geïnvesteerd hoeft te worden in nieuwe, zwaardere (en vaak meer energieverbruikende) hardware. Voor dat laatste geldt overigens dat oude datacenters ook vervangen kunnen worden door moderne, energiezuinige centra. Verder kan het optimaliseren en gebruiksvriendelijker maken van applicaties ook leiden tot meer efficiency en dus besparing op allerlei gebied (minder energie, minder processingtijd, snellere dataverwerking, kortere processen, besparing op het aantal FTE door minder handmatige handelingen, medewerkers die meer vanuit huis kunnen werken, etc.) om zo bij te dragen aan duurzaamheid.
Nadeel van al deze inspanningen is wel dat het in de naderende ijstijd toch minimaal nog twee graden kouder zal worden dan nu al voorspeld…
Beste Erwin,
Goed voorbeeld doet inderdaad goed volgen. ERP-leveranciers mogen hun klanten stimuleren, wij nemen dit in ieder geval zeer serieus. Kijk eensop http://www.afas.nl/informatie/DownloadJaarverslag.aspx
en download ons jaarverslag van 2009! Je kan me altijd mailen of via linkedin opzoeken http://nl.linkedin.com/in/martijndelahaye