In september vorig jaar publiceerden we een test van zes online data-opslagdiensten. KPN leverde ons toen helaas niet tijdig een testaccount. Onlangs gebeurde dat wel, zodat we nu alsnog een testresultaat voor KPN kunnen geven.
KPN gebruikt de Iaso Backup Manager als internetback-upsoftware. Een belangrijke eigenschap van deze Backup Manager is het door Iaso zelf ontworpen datareductiesysteem. Daardoor kun je een volledig schijfgebaseerd retentiesysteem gebruiken. Overigens houdt de software vrijwel onbeperkt generaties van al je data bij, zodat je altijd terugkunt naar een vorige versie.
Het deltabloksysteem van Backup Manager dient niet alleen voor het back-upproces, maar ook als basis voor de eigenlijke bestandsopslag. Het hele encryptie- en compressieproces gebeurt met deze blokken, net als het bijhouden van verschillende generaties. Op deze manier garandeert de producent ook dat voor het back-uppen van nieuwe deltablokken een vergelijking wordt gemaakt met het meest recente deltablok en niet met die van een eerder gemaakte volledige back-up. Dat maakt de differentiële back-ups heel wat efficiënter dan bij de concurrentie, aldus Iaso. Ook bij restores controleert de software voor alle te herstellen datablokken eerst, of die al lokaal aanwezig zijn. Zo ja, dan verstuurt het ze niet over het internet als dat niet nodig is. U begrijpt dat dit systeem enorm besparend werkt qua datatransmissie én qua benodigde opslagruimte op hun servers. Dat scheelt de klant ook in zijn portemonnee. Je betaalt tenslotte voor wat je in beslag neemt. Unieke datablokken slaat de software altijd maar één keer op, ongeacht in hoeveel bestanden ze voorkomen.
Prestatietest
Bij onze back-uptest kon KPN Backup Manager jammer genoeg niet profiteren van bestanden die meermaals voorkomen, omdat ze die dan slechts één keer opgeslagen zouden hebben. Vandaar dat de back-upsnelheid vergelijkbaar blijft met die van de concurrentie. De hele back-up duurde 1 uur, 21 minuten en 33 seconden. Bij de hersteltest bleek KPN Backup Manager iets langzamer dan bij de test van Iaso zelf. Onze hele testboom van 536 MiB werd hersteld in 4 minuten 51 seconden. De QFA (Quick File Access) test duurde 3 seconden, wat iets meer is dan bij de concurrentie.
Conclusie
KPN haalt de beste commerciële score van allemaal, maar scoort inzake functionaliteit scoort deze online back-upoplossing eerder middelmatig. De prestaties zijn wel uitstekend. Onze conclusie van vorige keer blijft gehandhaafd en KPN blijft dus op de derde plaats staan.
Volgens onze test van september 2009 bleek de back-upsoftware van Ahsay bijna niet te verslaan als het om prestaties gaat. Behalve dan bij restores, want daar is Iaso Backup Manager de ongeslagen koning. Alles in aanmerking genomen, zijn we het meest onder de indruk van PerfectBackup. De tweede plaats is voor Backup Connect (allebei werkend met Ahsay) en de derde plaats voor KPN. We zijn het minst onder de indruk van de BackupAgent software en het bijbehorend aanbod van Argeweb en dat van CrashPlan.
Het is jammer dat in de test KPN commercieel goed uit de test komt. Als er verder gekeken wordt dan de prijs per maand, maar naar wat je voor die prijs krijgt, is KPN verreweg de duurste aanbieder van de drie.
Anders dan de Ahsay aanbieders, berekend KPN data op basis van ongecomprimeerde data. Ahsay gebruikers betalen voor gereserveerde ruimte na compressie op de server. Voorbeeld: KPN rekent € 24,95 voor 25 GB ongecomprimeerde data. Backup-Connect rekent € 35 voor 20GB gecomprimeerde data, wat voor compressie staat voor ca. 40 GB. De netto prijs met GB is dus voordeliger.
Maar de prijsverschillen lopen nog meer op. De KPN licentie kan niet gedeeld worden over meerdere servers. Wanneer een bedrijf 2 of meer servers heeft, moeten er bij KPN per server een eigen licentie én een eigen quota worden besteld. Ahsay kan op meerdere servers worden geïnstalleerd en het Quota kan worden gedeeld. Dit scheelt in kosten (het totale quota wordt effectief gebruikt) en is eenvoudiger (dus voordeliger) in het onderhoud. Daarnaast is het kleinste pakket bij KPN 25GB en is alleen per 25GB uit te breiden. Terwijl Ahsay gebruikers in kleinere, dus meer efficiëntere stappen kunnen uitbreiden.
Bij gewoon gebruik, komt KPN dus al snel een procent of 30 duurder uit dan de meeste Ahsay gebruikers.
Recovery
In de recovery test wordt getest hoe snel de data terug komt wanneer deze niet verloren is. Net als KPN slaat ook Ahsay bestanden over die al op het systeem staan. Bij een herstel van niet verloren data is deze dus ook in een fractie klaar. Anders dan bij KPN kan je de data wel ophalen als deze nog lokaal staat. Dus wanneer data nog lokaal staat, maar corrupt is, haal je eenvoudig de goede versie off-site op.
Als dubbele beveiliging kan de Ahsay software ook nog een lokale backup maken. Dit kan op een andere partitie, of op een externe schijf. Behalve dat dit een herstel zeer snel maakt, geeft het de meeste mensen een goed en geruststellend gevoel om data ook nog in handen te hebben. Deze functie is gratis en zonder datalimiet. Zo kan van minder bedrijfskritische data gratis de backup worden gemaakt.
Ik ben het niet eens met je prijsberekening. Jij gaat uit van de server editie terwijl voor de meeste mensen de normale backup online van 4.95 zonder datalimiet goed genoeg is. De meeste mensen hebben geen exchange server draaien of sql database lopen.
Tip: Op http://www.vergelijkbackuponline.nl/ zie je een overzicht van de diverse aanbieders van Online Backup.