Daar waar machines in computerzalen steeds inkrimpen, groeien juist de energievoorzieningen van een rekencentrum. Werd een bezoeker voorheen geïmponeerd door de immense rekenkasten, is tegenwoordig de energiecentrale de blikvanger. Vooral als die buiten het computercentrum is geplaatst, zoals bij technisch dienstverlener Cofely in Maastricht het geval is. Bouwbedrijven en installatiefirma's voeren in dit deel van de ict-markt de boventoon.
Het datacenter van Cofely maakt deel uit van het kantoor dat is gehuisvest op het industrieterrein bij het vliegveld Maastricht-Aken. Sjef Gorissen, manager van het rekencentrum, toont de computerzalen, waar het 24 graden Celcius is en de luchtvochtigheid 50 procent. Hij vertelt over het effectieve vloeroppervlak van 2600m2, dat kan worden uitgebreid tot 5000m2. En over de Tier III-standaard, wat een zeer hoge beschikbaarheid van 99,982 procent betekent. En uiteraard draaien de computers dag en nacht, met een 24uursbewaking, zowel voor de systemen en de brandbeveiliging als de toegang.
Indruk maken
Er zijn nog veel meer details te vertellen over de computerzalen van dit hoogwaardige datahotel, maar voor het pronkstuk loopt Gorissen naar buiten, naar een nabijgelegen grote 'loods' van staal en aluminium. Cofely blijkt de energievoorziening in een aparte energiecentrale te hebben geplaatst. Dat vergroot de veiligheid en geeft flexibiliteit, is de gedachte. Bij computercentra staan grote generatoren vaak in de weg wanneer ze willen uitbreiden.
De gloednieuwe energiehal maakt meer indruk dan de 'normale ' computerzalen. Gorissen vertelt over de powergeneratoren (voorzien van groene stroom, de energietoevoer is 5 megawatt met groeimogelijkheid tot 20 megawatt), de dubbele noodstroomvoorzieningen (UPS en dieselgeneratoren) en het kwartet hybride koeltorens die ook koude buitenlucht gebruiken voor het koelen van het datacenter wanneer de buitentemperatuur dat toelaat. 'De optimalisatie vindt plaats aan de hand van modellen met meteorologische gegevens die het KNMI de afgelopen twintig jaar heeft doorberekend.'
Is er een onderdeel stuk van een technische installatie dan is er geen nood aan de man. De toeleveranciers hebben alle onderdelen op voorraad liggen en er liggen harde afspraken dat er bij storingen eigen monteurs beschikbaar zijn, stelt Gorissen.
Business case
Ooit bestonden rekencentra uit indrukwekkende zalen met kolossale computers waar een geheimzinnige sfeer om heen hing. Door de miniaturisering van de computerapparatuur als gevolg van de forse toename in rekencapaciteit maken computerzalen niet meer die imposante indruk als decennia geleden. Rijen serverracks spreken nu eenmaal minder tot de verbeelding dan de kamerbrede mainframeopstellingen.
Het aanbieden van rekencentrumdiensten is al lang niet meer voorbehouden aan een selecte groepje automatiseerders zoals als EDS, Atos Origin, Getronics of IBM. Sinds de opkomst van internet zijn er talloze hostingspecialisten die voor datacenters standaarddiensten aanbieden. De explosieve vraag naar computercapaciteit heeft echter gezorgd voor een forse stijging van het energieverbruik en de kosten. De business case van een modern rekencentrum gaat dan ook niet meer om rekenkracht maar om energie. Zowel de energievoorziening als de koeling zijn hete hangijzers. Enerzijds vreten servers energie, anderszijds generen ze warme lucht die weer moet worden afgevoerd. Geen wonder dat het vooral bouw-, vastgoed- en installatiebedrijven zijn die tegenwoordig de eerste viool spelen bij het bouwen en opleveren van ict-ketelhuizen. Natuurlijk, er zijn specialisten uit de ict-hoek, zoals ICT Room, 2e2, ALL IT Rooms. Maar namen van vastgoedbedrijf TCN, technische installateurs als Imtech en Cofely, en aannemers als Royal Haskoning, BAM, Strukton of Volker Wessels zijn niet meer weg te denken uit de ict-sector.
Tekenend hiervoor is de bouw van een nieuwe computerkrachtcentrale bij de Rabobank in Boxtel. Op het bouwbord prijken niet de namen van automatiseerders, maar van Van Aken Architecten, Brink Groep (directievoering), Deerns (installaties), Adviesgroep Tielemans (constructies), Cauberg-Huygen (bouwfysica), EFPC (brandveiligheid), Inpijn-Blokpoel (funderingen), PRC (bouwmanagement), BAM Utiliteitsbouw (hoofdaannemer), BAM Techniek (werktuigkundig installateur), HVL TBI (elektrotechnisch installateur) en Imtech Security (beveiligingsinstallateur).
Scheurvorming
Het inrichten van een modern datacenter is dan ook specialistenwerk geworden, concludeert Sjef Gorissen van Cofely, waarvoor technische expertise over constructie, (groene) energie, milieu en koeling is vereist. 'Die kennis is bij veel beheerders van oudere computerzalen afwezig. 'Ik ken het voorbeeld van een ict-afdeling die het serverpark fors uitbreidde en extra koelapparatuur aanschafte zonder de fundamenten te stutten met extra stalen balken. Dat gaf scheurvorming!'