Distributeur Copaco wordt niet meer vervolgd door het Openbaar Ministerie. Het OM verdenkt het bedrijf van het opzetten van een BTW-carrousel. Vier mensen werden hiervoor veroordeeld. De rechtbank heeft besloten Copaco niet meer te vervolgen.
Het OM beschouwde Copaco vanaf 2004 als verdachte, maar de distributeur heeft bij de rechtbank in Den Bosch met succes geëist dat er geen vervolging meer wordt ingesteld. De rechtbank vindt dat het vervolgingstraject te lang duurde en dat het OM niet voortvarend en nalatig is geweest. Zo werden stukken niet op tijd naar de verdediging van Copaco gezonden.
Jos Reijers, eigenaar van Copaco, zei eerder dat Copaco zelf slachtoffer was. Een btw-fraudeur verkocht geheugenmodules aan Copaco, die vervolgens aan een derde partij werden doorverkocht. Hierbij was sprake van een btw-carrousel. Reijers heeft altijd volgehouden dat Copaco is belazerd en wilde daarom niet schikken met het OM.
Algemeen directeur Jos Reijers liet in 2005 CRN gefrustreerd weten dat alles op alles is gezet om intern de onderste steen boven te krijgen. ‘Ons ontgaat in principe niets, maar bij een dergelijk ongelooflijk geraffineerd in elkaar gestoken complot is het vreselijk moeilijk om jezelf er tegen te wapenen. Het is jammer dat Copaco zo in de publiciteit moet komen. Dergelijke fraudepraktijken komen veel vaker in ons vakgebied voor, maar dan wordt er geen ruchtbaarheid aangegeven.’
Reijers dacht toen dat zijn leveranciers en afnemers, en zelfs concurrenten, Copaco blijven vertrouwen. ‘Heel ICT Nederland zal niet de indruk hebben dat de gebroeders Reijers van Copaco op een dergelijke manier hun centjes voor hun oude dag zouden verdienen.’
In het onderzoek naar de fraude bij de holding zijn toen vijf arrestaties verricht in de Verenigde Staten, Slovenië en Nederland. Een oud-medewerker van Copaco heeft volgens NRC Handelsblad toen bekend dat hij in 2001 en 2002 heeft meegedaan aan het opzetten van btw-carroussels. Btw werd via verschillende ondernemingen wel doorberekend maar niet afgedragen. In totaal zou het gaan om zes miljoen euro. Volgens de oud-medewerker heeft de directie nooit iets geweten van de fraude. De advocaten van enkele verdachten suggereren echter dat de directie bij de fraude betrokken was.
Het voormalige Copaco-personeelslid zou in acht maanden tijd vijf procent meer omzet hebben gegenereerd, tientallen miljoenen euro’s. En dat in een krimpende ict-markt. Volgens de Utrechtse advocaat C. Starmans kan deze omzetstijging de directie niet zijn ontgaan. Algemeen directeur Jos Reijers heeft toen tegenover NRC Handelsblad verklaard dat dit soort grillige omzetbewegingen gewoon bestaan in de ict-sector.
De btw-fraude zaak speelde af toen Copaco in 2004 van de Amsterdamse effectenbeurs verdween. Copaco werd toen gekocht door investeringsmaatschappij Molenwijck dat van het familiebedrijf Reijers is. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei dat dit gebeurde tegen een wel erg lage prijs.
Copaco Nederland onthoudt zich van commentaar over de beslissing van de rechtbank, zo laat de distributeur aan CRN weten.