Het inzetten van cloud computing om een online back-up in te richten, brengt fundamenteel weinig extra voordelen met zich mee. Het verlaagt mogelijk de dataopslagkosten vanwege de schaalgrootte bij de provider, maar ik betwijfel of het de bedrijfsvoering in relatie tot ict ook maar enigszins robuuster maakt.
Back-up is van huis uit al niet de juiste benadering om bedrijfskritische toepassingen 24×7 in de lucht te houden vanwege de tijd die de dataretrieval en -restore in beslag neemt. Daarom moeten we af van de perceptie van back-up als een belangrijke schakel in disaster recovery. Een back-up in de cloud betekent namelijk nog niet dat het eenvoudiger wordt om systemen terug draaiende te krijgen na uitval. Het kan zelfs complexer worden omdat er een derde partij betrokken is bij de procedure.
Een andere factor waarmee rekening gehouden dient te worden is bandbreedte, die gaat immers hand in hand met de cloud. Wanneer organisaties geen data kunnen verplaatsen naar of van de cloud, hoe kun je dan überhaupt je back-up wegschrijven of ophalen? Natuurlijk zijn er toepassingen voor wan-acceleratie beschikbaar op bedrijfsniveau die een zekere garantie op bandbreedte kunnen geven, maar hoe functioneren die tools op cloudniveau?
Beter is het te kijken naar middelen om de acceleratie op softwareniveau te realiseren en daar de winst uit te halen, zodat de vereisten voor het wan al aanzienlijk kunnen worden gereduceerd. Deze benadering verlaagt de adoptiedrempels, vermindert de kosten voor de cloudprovider en dientengevolge ook voor de eindgebruiker.
Naast bandbreedte zijn ook replicatie en de cloud onlosmakelijk met elkaar verbonden. En array-gebaseerde replicatie naar de cloud werkt alleen als er gebruikgemaakt wordt van gestandaardiseerde array-technologie. Wanneer alle cloudproviders en alle klanten EMC zouden hebben, was er helemaal niets aan de hand. Helaas is dat niet het geval. Een heterogene replicatieoplossing is dus vereist om replicatie mogelijk te maken en zowel klanten als cloudproviders de vrijheid te geven om hun eigen storagehardware te kiezen.
Nog een punt van aandacht is de mate van automatisering die vereist is. Disaster recovery zal moeten worden beschouwd als high availability op afstand. Dit omvat tevens de functionaliteit om failover naar de cloud te automatiseren. Wanneer het middernacht is in Amsterdam, dan is het vier uur 's middags in San Francisco. Er wordt daar nog steeds gewerkt en downtime van de ict-middelen in Amsterdam is dus onacceptabel.
Houd in gedachten dat het draaien van systemen in de cloud vanwege een ‘disaster' van tijdelijke aard is. Je zult dus ook weer terug moeten naar je eigen datacenter, terwijl er in de tussentijd transacties hebben plaatsgevonden en updates zijn gemaakt in de ‘cloud copy'. Hoe realiseer je de synchronisatie met je primaire productiesysteem? Je wilt tenslotte niet dat er alsnog downtime ontstaat wanneer je terugschakelt naar je eigen datacenter.
Indachtig het voorgaande is het niet mijn intentie om back-ups als beveiliging tegen dataverlies als dusdanig te diskwalificeren. Het gaat er om vanuit de organisatie te bepalen welke processen essentieel zijn voor de bedrijfsvoortgang en welke ict-componenten daarvan onderdeel uitmaken. Voor die toepassingen zul je moeten zorgen dat er een high availability-oplossing gevonden wordt die voorkomt dat ze ‘down' gaan; dan hoeven ze ook niet meer ‘back up'.
Het is waar dat een backup nooit beter is dan het origineel. Een backup van een onstabiele situatie geeft ook een onstabiele backup. Zowel lokaal, online of als server replicatie. Het goed op orde hebben van de primaire servers is dan ook altijd het belangrijkste.
Anders is het wanneer er calamiteiten voordoen. Dan is een (online) backup wel degelijk een belangrijk redmiddel. Een redundante EMC oplossing is niet voor iedere MKB’er weggelegd. Voor deze groep is de online backup, of cloud backup een goede methode. Daar waar geen vast persoon is aangesteld om de ICT infrastructuur te beheren, is een automatische oplossing, waarbij de data ook nog eens buiten het pand wordt opgeslagen de beste oplossing.
Er zijn veel online backup aanbieders tegenwoordig. Hierbij zit veel kaf onder het koren. Abonnementen tegen stuntprijzen staan niet in ‘Enterprice Storage’ datacenters. Dat is duidelijk. Stabiliteit is hier zeker niet gegarandeerd. Daartegen zijn er zeker een aantal bedrijven die weldegelijk een goede en betrouwbare online backup aanbieden.
Een aantal online backup aanbieders bieden de mogelijkheid om ook een lokale backup te maken. Dit maakt het mogelijk bij een crash of virus de data lokaal te herstellen (van harde schijf) en bij brand en diefstal de data extern op te halen.
De belangrijkste keuze voor het type backup zal dus gebaseerd zijn op de eisen van het bedrijf zijn. Wat mag een calamiteitenherstel kosten en welke downtime is hierbij acceptabel.