Door een enorme toename van de vraag kampen hardwareleverancier Dell en netwerkleverancier Cisco met een tekort aan producten. De bedrijven zeggen alles in te zetten om aan de toenemende vraag te voldoen.
Cisco en zijn toeleveranciers zijn verrast door een plotselinge stijgende vraag naar netwerkproducten. Het bedrijf zegt in een verklaring alle zeilen bij te zetten om aan de vraag te voldoen. Het tekort aan producten wordt veroorzaakt doordat er weinig ruw materiaal beschikbaar is voor de productie van semiconductors en connectors, zegt de netwerkleverancier. Ook heeft het bedrijf door de crisis de productie naar beneden bijgesteld om te voorkomen dat er grote partijen niet-verkochte voorraden ontstaan. In het eerste kwartaal van 2009 werd er twintig procent minder verkocht. Cisco gaf toen veel kortingen en incentives weg om alsnog zijn producten aan de man te brengen.
Analisten verwachten dat de netwerkleverancier in januari en het eerste kwartaal van 2010 goede zaken zal doen door de sterke vraag naar netwerkproducten. Maar de tekorten moeten wel aangepakt worden, zeggen deze analisten. Anders hebben dienstverleners en wederverkopers hieronder te lijden. Partners van de netwerkleverancier klagen sinds het derde kwartaal van 2009 over tekorten. Analisten zeggen dat de vraag naar data center switches, video en web-gebaseerde samenwerkingsoftware en router technologie voor grote telecomdienstverleners flink gaat toenemen. In deze markt is Cisco de grootste speler. Door de tekorten kunnen concurrenten zoals 3Com, Hewlett-Packard en Juniper Networks kunnen profiteren, aldus analisten.
Dell
Er zijn meer leveranciers die kampen met een tekort aan typische 'commodity-producten' zoals switches, routers en servers. Dell heeft toegegeven dat er een tekort is aan bepaalde merken servers. Welke servers dat zijn wil Dell niet zeggen.
Analisten zeggen dat leveranciers begin 2009 de productie zo hebben aangepast om te voorkomen dat producten op de plank blijven staan. Veel leveranciers hebben hun lesje begin 2000 geleerd na de uiteenspatting van de internetbubbel. Toen moesten veel netwerkleveranciers, zoals Cisco, Lucent en Nortel voor miljarden dollars aan onverkochte voorraden afschrijven. Een andere reden is dat veel bedrijven eind 2009 alsnog een deel van hun budget hebben besteed aan het vernieuwen van hun it-omgeving.
Het tekort aan deze hardware valt in ieder geval goed uit voor sommige 'brokers', handelaren in opgeknapte tweedehands apparatuur, resellers en distributeurs die nog wat producten op voorraad hebben staan.
Wellicht dat het hergebruiken van IT hardware een oplossing kan zijn. Hierbij zijn er namelijk geen lange levertijden en dit is ook nog eens een keer veel goedkoper. De markt voor bijvoorbeeld refurbished / used cisco bestaat al lang en is heeft zich in de loop der tijd tot een volwaardig alternatief ontwikkeld.