Wat gaat het jaar 2010 de storagebeheerder brengen? Welke uitdagingen naast die van 2009 komen er dit jaar weer eens extra bij? Het zou zomaar een gespreksonderwerp kunnen zijn tussen twee storagebeheerders ‘s ochtends bij het koffiezetautomaat. Hiermee impliceer ik overigens niet dat storagebeheerders alleen ’s ochtends bij het koffieautomaat staan. Laten we voor de verandering eens een keer niet kijken wat de technische trends zijn, want die weten we ondertussen wel. Maar wat zijn nu eens de niet-technisch trends voor 2010 welke impact hebben op de storagebeheerders?
De voornaamste trend voor 2010 is in dit geval de behoefte aan business intelligence (BI) bij bedrijven. En dat is eigenlijk wel zo begrijpelijk, want zonder de juiste informatie op de juiste plaats, op het juiste tijdstip en bij de juiste persoon, kan de business geen juiste beslissingen nemen en varen ze blind in het donker. Hierbij te bedenken dat Gartner voorspelt dat de komende vijf jaar de data voor enterprise-omgevingen met 650 procent toeneemt, is het logisch dat de business duidelijk en correct inzicht in de eigen informatievoorziening moet hebben om überhaupt het bedrijf te kunnen sturen op informatie. Zie hier meteen twee ontzettend grote uitdagingen, namelijk hoe vang je 650 procent datagroei op en hoe zorg je ervoor dat een zo enorme hoeveelheid aan data nu informatie wordt? Onder data versta ik nullen en enen en onder informatie versta ik begrijpelijke taal welke, in welke vorm dan ook, voor een businesspersoon een zekere toegevoegde waarde heeft.
Voor de twee storagebeheerders bij het koffiezetautomaat betekent dit nieuwe relaties, kansen en aandacht. Om BI goed op te zetten moet men beginnen bij het fundament van de informatieopslag en dat is storage. Waar is welke data terug te vinden, op welke SAN, NAS, DAS staan de databases, welke technische en logische koppelingen zijn er tussen de verschillende opslagmedia en ga zo maar door? Kortom, de storagebeheerders gaan de BI-consultants ontmoeten, een nieuwe relatie is geboren. De niet-technische uitdaging voor de storagebeheerder in deze is eens een keer niet alleen maar techniek te praten, anders begrijpt die BI-consultant er zo weinig van.
Om 650 procent aan datagroei op te vangen en om deze data om te zetten naar informatie is investeren een must. Om beide goed te realiseren is innoveren een must. Zie hier de kansen voor de storagebeheerders, maar ook voor de BI-consultant om de data/informatiehuishouding gezamenlijk goed in te richten voor minimaal de komende vijf jaar. Om dit te realiseren dienen ook de mensen van master data management (MDM), compliancy en security aangehaakt te worden. Alle vijf de partijen zijn nodig om information lifecycle management (ILM) binnen een bedrijf goed in te richten, want daar hebben we het hier feitelijk over. De niet-technische uitdaging voor de storagebeheerder in deze is het samenwerken met anderen, zowel technische als niet-technische personen. Het actief en bewust omgaan met de lifecycle van digitale informatie is het hart van information lifecycle management. ILM dient een integraal- en ondersteunend onderdeel te zijn binnen een bedrijf. ILM is dus zowel een technologische oplossing, een procedure, een proces, een beleid, een strategie, een framework etc. en raakt dus alle facetten die met informatie te maken hebben.
Als laatste blijft over de onverdeelde aandacht voor de storagebeheerder. Uiteraard moet alles al gisteren af zijn… Daarom twijfel ik of deze aandacht wel gewenst is. De niet-technische uitdaging in deze is om eens de koffieautomaat van een andere verdieping te proberen om eens rustig te genieten van een bakkie koffie in de ochtend… Of in de middag.