Kenniscentrum Ecabo en het Linux Professional Institute (LPI) Nederland, een internationaal instituut voor de certificering van Linux-vaardigheden, sluiten een samenwerkingsovereenkomst om de positie van Linux binnen ict-opleidingen in het mbo te versterken. Hoewel het opensourcebesturingssysteem volgens beide partijen steeds vaker wordt gebruikt door overheden en bedrijven, zijn relatief weinig ict'ers opgeleid tot Linux-beheerder. Daar wil Ecabo middels de samenwerkingsovereenkomst verandering in brengen.
De bedoeling van de samenwerking tussen Ecabo en het LPI is dat ict-leerlingen tijdens hun opleiding naast het gewone mbo-diploma ook een of meer LPI-certificaten halen. Deze certificaten garanderen deskundigheid in het inrichten en beheren van Linux-servers en werkplekken. Eerder sloot Ecabo een overeenkomst met Novell. De softwareleverancier levert mbo-opleidingen sindsdien gratis les- en examenmateriaal en technische ondersteuning. Daarnaast stelt Novell vijftig stageplaatsen bij partnerbedrijven beschikbaar.
Blauwdruk
'Van zowel sofwareleverancier Novell als van overheden en semi-overheden kregen wij te horen dat het erg lastig is om mbo'ers met open source-expertise te vinden', vertelt Hans Blankendaal, ict-adviseur bij Ecabo. 'Dit zorgt ervoor dat zij nieuwe werknemers voornamelijk binnenshuis moeten opleiden. Daarom willen wij inzetten op stimulering van open source-onderwijs door het aanbieden van de merkonafhankelijke certificeringen die het LPI aanbiedt. Simultaan aan deze ontwikkeling zijn wij bezig met het opzetten van een docentenopleiding om ook de expertise van leraren verder te ontwikkelen.'
Daarnaast zal een blauwdruk ontwikkeld worden waarbij de inhoud van de LPI-certificeringen vergeleken wordt met het lesmateriaal van ROC's. Op 27 januari wordt de samenwerking officieel bekrachtigd. Tijdens de bijeenkomst krijgen geïnteresseerden uit het onderwijs en bedrijfsleven meer over de inhoud achter de plannen te horen.
Als ze nou novell dr uit knikkeren en daarvan extra linux time maken ziet het er al beter uit. Maar wat dacht het MBO van ECHTE docenten voor de klas???
Tien jaar te laat en alweer een verkeerde keuze.
Wederom wordt voor een specifiek besturings systeem gekozen ipv aandacht te besteden aan basis concepten hiervan.
Kies een generiek UNIX achtig systeem (en dan mag best Linux zijn) en leer hoe derglijke systemen werken en hoe je erachter komt hoe het bij andere systemen is geregeld.
Enkel aandacht aan ‘Linux’ geven leidt er aleen maar toe dat er straks aleen kennis is van distributie X versie Y.
Verder vraag ik mij net als Frans af wie de kennis moet gaan overdragen.
De reden om enkel over MicroSoft te doceren is gewoon het gevolg van gebrek aan gedegen technische kennis (zo leert helaas de praktijk).
Het gaat om de concepten, zoals je inderdaad aangeeft, en die zijn met een linux prima te leren, ongeacht welke distributie dat dan is. Dat linux een ander unix dialect spreekt maakt dan niet zoveel uit. Dan is linux logischer dan een unix, ook al omdat dat iets is wat de leerlingen zelf ook thuis makkelijker kunnen gebruiken.
Dat er alleen kennis is van distributie X Y is alleen een probleem bij W&S, die hebben geen idee waar ze het over hebben. En jammer genoeg vallen PZ-ers daar vaak ook onder, veelal omdat de technische afdeling ze niet goed genoeg aangeeft wat er gevraagd moet worden. Voorbeeld, vragen om ervaring met Suse en dan een kandidaat met RedHat afwijzen (alsof dat nu zo’n groot verschil is). Of een LPI-2 certificaat maar dat zegt ze dan niets omdat daar geen RH/SuSe/Debian bij staat (maar dan wel een MSCE kandidaat accepteren omdat deze een PC certificaat heeft).
Denk dat je als student eerder die lessen kan skippen en lekker thuis kan gaan hobby’en. Linux blijft nog steeds het best en meest uitgebreide OS wat er is.
Als ze dan zo nodig papiertjes willen zien dan kun je altijd nog een certificaat gaan halen.
@ Peter:
Je vergeet dat je het hiet over het algemeen over “studenten” van ’n jaar of 16-17 praat, die nog helemaal niet weten wat ze willen. De mensen die Linux willen leren kennen het al (waarschijnlijk al veel te goed) of hebben de motivatie van ’n blok beton…
Erg jammer dat dit nu pas komt. Had wel een paar jaar eerder mogen zijn. Maar goed om even terug te komen op het stuk is dit natuurlijk alleen maar aan te moedigen. De stappen die Linux op dit moment aan het maken is op zowel de zakelijke als de prive markt is gewoon groot. En scholen moeten bij blijven. Wat in dit verhaal wel een vereiste is dat de leraren ook cursussen gaan volgen. Tijdens mijn MBO studie een aantal jaren geleden was er bij de leraren in geen enkel opzicht kennis. Ook niet op het gebied van Windows. Ze zaten er meer als politieagent dan als leraar. Om over Linux maar niet te praten.
Ik ben er in ieder geval blij mee dat dit initatief is gekomen. Nu hopen op een goede uitwerking bij de MBO opleidingen.
Dit is een goede ontwikkeling. Met Linux kan je heel goed leren wat een OS is en waarvoor je het kan gebruiken.
Natuurlijk is jet jammer dat het MBO zo achter loopt zoals ook Peter aangeeft. In deze tijd kom je als MBO-er sowieso al moeilijk aan de bak door het verdringingseffect. Maar die achterstand is op te lossen. Tien a vijftien jaar geleden liepen de meeste HBO-opleidingen ook achter.
Het MBO heeft altijd achter de feiten aangelopen als het ging om het bij brengen van ICT kennis.
En veel opleidingen zijn te fixeert op een bepaalde gesloten platform.
Dit is een goed initiatief maar ik heb een hard hoofd in over de wijze waarop het MBO dit gaat toepassen in zijn onderwijsprogramma als er al teveel gekeken wordt naar dat andere platform.