De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag wil alle Nederlandse boeken kranten en tijdschriften vanaf 1470 digitaliseren. Die informatie moet via internet toegankelijk worden gemaakt voor publiek. Jaarlijks zullen vijftien miljoen pagina's worden gescand. Volgens de huidige planning is de opdracht in 2030 afgerond. Dat staat in beleidsplannen die de bibliotheek bekend heeft gemaakt. De KB raamt de totale kosten van het project op 300 miljoen euro.
De bibliotheek heeft als doel om in 2013 10 procent van alle sinds 1470 in Nederland uitgegeven boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren. Volgens hoofd digitalisering Astrid Verheusen komt dat neer op ongeveer zestig miljoen pagina's. 'Op dit moment worden ongeveer tien miljoen pagina's per jaar gedigitaliseerd, maar KB hoopt de capaciteit op te voeren tot 15 miljoen per jaar.'
De KB voert een deel van de opdracht zelf uit enbesteedt werk uit. Voor de digitalisering is een raamovereenkomst gesloten met Karmac uit Lelystad, Microformat uit Lisse en het Franse bedrijf Jouve. Die bedrijven leveren scanapparatuur en ocr-software (optical character recognition). Dat is software die de scan van de bladzijde verwerkt tot doorzoekbare tekst.
Websites
De KB heeft ook plannen om websites met wetenschappelijke publicaties te archiveren en doorzoekbaar te maken.
Zeg maar 0,50 € per pagina