Volgens Nederland Open in Verbinding (NOiV) zijn open standaarden de publieke afspraken over de specificaties van koppelvlakken, tussen samenwerkende toepassingen, diensten, systemen en netwerken. En daarmee is eigenlijk ook de vraag beantwoord of open standaarden belangrijk zijn voor het publieke domein. 'Ja' is het antwoord! Deze zijn essentieel om ontwikkelingen zoals regionale en ketensamenwerking te faciliteren en daarmee informatie, op een veilige en eenduidige wijze, te ontsluiten. Het vergroten van de interoperabiliteit tussen en met de verschillende bouwstenen en vormen van dienstverlening van de e-overheid vraagt zelfs een versnelling in het gebruik van open standaarden. De strategie van het Nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP) om digitaal één overheid te zijn met daarbij de burger en het bedrijf centraal sluit hierbij volledig aan.
Om meer dienstverlening op maat naar de burgers en bedrijven mogelijk te maken wordt de invloed op de samenhang van architecturen en systemen binnen de verschillende overheden groter. Een midoffice om informatie te ontsluiten en de toepassing van een zogenoemd zakenmagazijn om zaakgericht werken mogelijk te maken, zijn daarbij noodzakelijk om (digitale) dienstverlening naar een hoger plan te brengen.
Een dominante ontwikkeling voor de komende vier jaar is mijns inziens een informatiearchitectuur gebaseerd op de fusie van standaard beschikbare bouwstenen met maatwerk. Ik duid dit aan met de opkomst van het hybride informatieplatform. Met dit concept wordt een oplossing gecreëerd voor het dilemma dat bij alle gemeenten in Nederland speelt, namelijk de fusie van standaardisatie van dienstverleningsprocessen. Daardoor ontstaat de behoefte aan meer ruimte voor het initiëren van innovatie op applicatiegebied. Dankzij de snel toenemende volwassenheid van de service gerichte architecturen (SOA) en de technologische invulling daarvan is de fusie tussen standaard en maatwerk realiteit aan het worden. Het hybride informatieplatform biedt daarmee aan het publieke domein een best-of-two-worlds platform.
Tenslotte is het gebruik van open source-producten binnen een hybride platform uitstekend in te passen. Een voorbeeld uit de praktijk is het Open Source Enterprise Content Management Systeem van Alfresco dat aantoont dat de toepasbaarheid van open source zeker haalbaar is.
Wllem Beelen
Directeur publieke sector
Inter Access
Ik begrijp de strekking van dit stuk wel, namelijk dat open standaarden belangrijk zijn voor de overheid, maar dat wisten we al. De grote vraag is hoe we hier een volgende stap in kunnen zetten. Leveranciers spelen volgens mij daarbij een belangrijke rol door niet alleen het beleid te ondersteunen, maar ook daadwerkelijk standaarden te gebruiken en in de markt te zetten als nieuwe features voor hun proeducten (en dus niet altijd extra kosten in rekening te brengen om een specifieke nieuwe open standaarden te implementeren in hun product).
Inter Access ondersteunt juist als dé ‘speler’ met e-overheid oplossingen, zoals het WebNext Zaaksysteem en het Zorg voor Jeugd signaleringsysteem, het gebruik en de toepassing van open standaarden. Het is ook mede daarom dat bijvoorbeeld het WebNext Zaaksysteem zich onderscheidt door zijn optimale integratiemogelijkheden met platformen van diverse andere leveranciers, zoals Procura, Q-Matic, Centric, BCT met Corsa DMS, Beheervisie, het Open Source Alfresco DMS en vele andere. Tenslotte loopt Inter Access voorop met het aansluiten op open platformen en overheidsinitiatieven zoals bijvoorbeeld MijnOverheid.nl.
Met vriendelijke groet, Willem Beelen, directeur Publieke sector Inter Access b.v.
Helemaal eens met Wout Hofman. Daarom betrekt het Forum Standaardisatie ook actief leveranciers bij het proces om standaarden te selecteren. Leveranciers participeren in de expertgroepen, in de openbare consultatie, maar kunnen ook standaarden aanmelden, zie hiervoor onze website http://www.open-standaarden.nl/aanmelden.