Bij de ict-organisatie van de Nederlandse politie verdienen zes mensen meer dan de Balkenende-norm. Interim-manager Hans Kamphuis van de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), dat de automatisering van de Nederlandse politie regelt, ontvangt een jaarsalaris van 376.000 euro. Dat is ruim twee keer de Balkenendenorm van 180.000 euro. Daarnaast heeft Kamphuis de beschikking over een auto met chauffeur. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die actualiteitenrubriek Nova in handen heeft.
Binnen de Korpsbeheerdersraad bestaat flinke onenigheid over de beloning van Kamphuis, zo meldt Nova. De Enschedese burgemeester Peter den Oudsten, die lid is van het dagelijks bestuur van deze raad, zegt naar mogelijkheden te zoeken om de salarissen van de ict-top binnen de vtsPN terug te brengen. Hij wil dat echter wel 'op een zodanige manier doen, dat de winkel openblijft.'
Dure externen
Uit de stukken blijkt verder dat 375 externe specialisten gemiddeld 201.000 euro per jaar declareren. Dat is ruim 75 miljoen euro in totaal.
De ict-afdeling kwam eind 2008 ook al in opspraak toen bleek dat er voor 77 miljoen aan externen werd ingehuurd. De Taskforce Personeelsbeheer, die onderzoek deed naar de inhuur, eiste toen dat drastische maatregelen werden genomen om de inhuur te beperken. De politie beloofde vervolgens minder externen in te huren in 2009 en in plaats daarvan interne medewerkers te werven.
De politie zei in november de eerste helft van 2009 honderd externe medewerkers minder te hebben ingehuurd. Van juli tot september zijn 140 contracten beëindigd. Voor de periode van oktober tot en met december verwachtte de organisatie nog eens honderd contracten extra stop te zetten.
Zaken die genoemd hadden moeten worden:
– waarom zit er zoveel externen? (valt nu best mee, forse reducties gehad en on going)
– is de 201.000 inderdaad zo hoog, hoe zit het met de markt, etc.
Als je die vragen beantwoord krijgt heb je natuurlijk geen zwaar verhaal. Het moet ook verkopen.
Net zo goed dat het om tarieven van 2004 – 2009 ging, de huidige tarieven zijn fors anders. Ook geen leuk feit tov de beoogde sensatie.
Overigens werd er in de reportage over een locatie gesproken, terwijl op TV beelden van een andere locatie werden getoond (2 maal). Nog een staaltje van slecht huiswerk, kwestie van snel willen scoren.
p.s. Volgens mij (ooit gehoord) is Mevr. Polak een van de grootverdieners bij de publieke omroep (ruim boven Balkenende norm), frappant dat zij dan een dergelijk onderwerp moet presenteren 😀
Het bedrijf zou eens zijn medewerkers beter kunnen gaan aansturen en medewerkers die zich niet aan dit beleid willen houden eens ernstig toespreken.
De dagelijkse praktijk is dat iedere medewerker bijna een veto recht heeft over hoe het een-en-ander gedaan moet worden.
Dit voert de kosten enorm op en men maakt niet efficiënt gebruik van de medewerkers. Ik werk hier nu 2 jaar, maar ik heb nog nooit zo weinig gewerkt per dag.
Hoe lang blijven die tarieven “huidig”? Wat is de prijs van het opzeggen van een nadelig contract, of in het ergste geval contractbreuk?
Terwijl de jaarwende van oudsher een bijzonder makke tijd is, heb ik de afgelopen twee weken buitenproportioneel veel aanbiedingen gehad. Allemaal tegen de zogenaamde “huidige tarieven” van zo’n 80 euro per uuro.
Afgezien van ’t feit dat de meer malafide tussenbureautjes zulke dagtarieven al sinds 2001 aanbieden ( de 600-700 getalwaarde is blijkbaar een magische grens), vraag ik me dus af of er een collectieve vrees hangt dat spoedig de tarieven weer zullen stijgen. En zowaar, enkele aanbiedingen, reeds gisteren ontvangen vanuit de UK hebben reeds als eerste insteek vanuit het bemiddelingsbureau een tarief 15% hoger dan wat in 2007 zo’n beetje de norm was (minus de marges dus). Hoewel ’t om vrij zware functies gaat met de benodigde ervaring gaat ’t toch om dagtarieven van 1500 tot 2000 pond sterling. Dat is dus zo’n 210 euro tot 275 euro per uur, exclusief onkostenvergoeding.
Op deze website http://www.advocatenoverzicht.nl/ kun je de uurtarieven van advocaten zien, of op http://www.degoedkoopstenotaris.nl de tarieven voor notarissen.. wat vaak standaard werk is. Medische specialisten in de niet-particuliere gezondheidszorg ontvangen toch al snel zo’n 140 euro per uur (en dan wordt ook vaak overwerk goed vergoedt).. bovendien heeft men het over DBC’s wat een soort FTE’s zijn en kan bij verhoogde productiviteit, specialisatie en automatisering er flink op afgeweken worden. En daar komen we weer bij de IT.. automatisering en hoe moeilijk zoiets dat vaak vervlochten is met de resultaten van een taak, hoe dat in geld uit te drukken. Maar als we enkel en alleen al kijken naar de werkdruk, wil je als bedrijf dan echt het risico lopen om iemand in te huren waarbij je op hun tarief hebt zitten afknijpen, en dan ook nog kwaliteitswerk, loyaliteit, integriteit verwachten ? Zelfs in zo’n rationele industrie als de IT blijven mensen emotionele wezens, dat kun je uitbuiten of belonen.
Maar als er geen simpele vorm van waardering meer is, als men vanuit een zelfverkozen rol om anderen niet boven het maaiveld uit te laten groeien met een misplaatst gevoel van rechtvaardigheid en redeloos geloof in standardizatie en normalisatie (kijk eens in de cynische oorsprong van “Human Relations Management” vwb de Hawthorne studies…), certificering en modieuze buzzword compliance, dan zal men oogsten wat men zaait. De zogeheten ‘artificial intelligence’ singulariteit is nochthans zo’n 5 jaar verwijderd, en kort daarna zullen er computers bestaan zo slim als een mens, een departement, een dorpje of provincie, of een hele bedrijfstak. Dan kan men wel krampachtig de kop in het zand steken, of ultra-protectionistisch de vooruitgang proberen te stagneren, maar als men vanuit korte-termijn winstbejag (en is dat eigenlijk wel zo of jaagt men slechts een illusie na ?) elke vorm van lust en leven, en creativiteit, en mogelijkheden tot innovatie, uit zulk een fundamentele infrastructurele bedrijfstak heeft geknepen, dan blijft als enig prospect over om slachtoffer van onze eigen creatie te worden waarbij niet alleen IT-ers maar alles wat te automatiseren is vervangen zal worden. Proost.