Bij de ict-organisatie van de Nederlandse politie verdienen zes mensen meer dan de Balkenende-norm. Interim-manager Hans Kamphuis van de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), dat de automatisering van de Nederlandse politie regelt, ontvangt een jaarsalaris van 376.000 euro. Dat is ruim twee keer de Balkenendenorm van 180.000 euro. Daarnaast heeft Kamphuis de beschikking over een auto met chauffeur. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die actualiteitenrubriek Nova in handen heeft.
Binnen de Korpsbeheerdersraad bestaat flinke onenigheid over de beloning van Kamphuis, zo meldt Nova. De Enschedese burgemeester Peter den Oudsten, die lid is van het dagelijks bestuur van deze raad, zegt naar mogelijkheden te zoeken om de salarissen van de ict-top binnen de vtsPN terug te brengen. Hij wil dat echter wel 'op een zodanige manier doen, dat de winkel openblijft.'
Dure externen
Uit de stukken blijkt verder dat 375 externe specialisten gemiddeld 201.000 euro per jaar declareren. Dat is ruim 75 miljoen euro in totaal.
De ict-afdeling kwam eind 2008 ook al in opspraak toen bleek dat er voor 77 miljoen aan externen werd ingehuurd. De Taskforce Personeelsbeheer, die onderzoek deed naar de inhuur, eiste toen dat drastische maatregelen werden genomen om de inhuur te beperken. De politie beloofde vervolgens minder externen in te huren in 2009 en in plaats daarvan interne medewerkers te werven.
De politie zei in november de eerste helft van 2009 honderd externe medewerkers minder te hebben ingehuurd. Van juli tot september zijn 140 contracten beëindigd. Voor de periode van oktober tot en met december verwachtte de organisatie nog eens honderd contracten extra stop te zetten.
Iedereen die hier roept, het is omzet en we hebben zoveel kosten: ONZIN. Salaris maal 2 (!), bij een uurtarief van 90 euro, wordt er nog steeds 8.000 / 16.000 euro bruto p/m verdient. Rekenvoorbeeld ook met 180 euro per uur herhalen, iemand?
En let wel, we hebben het ook nog eens over gemiddelden van 205.000 euro per ingehuurde kracht, dus inclusief helpdeskmedewerkers! Waanzin dus.
Mijn tips:
1. alle tussenschakels er direct uit, geen doorleen meer.
2. een maximum tarief van 90 euro instellen
3. vriendjespolitiek bestraffen
4. bij EU aanbestedingen selecteren op prijs, ipv op grootte.
5. verbieden om na uitdiensttreding via een omweg opnieuw te worden ingehuurd.
Als we alle schakels weghalen en zaken doen met fatsoenlijke partijen kunnen de kosten per direct worden gehalveerd.
De vraag is vooral wat je journalistiek wenst te bereiken bij het blijven herhalen van verkeerde denkbeelden, ergo salaris versus fee betaald aan een buro. Wat bereik nou met het bewust vertroebelen van de discussie. Als belastingbetaler zou ik ook graag willen dat de overheid en dus ook vtsPN met minder kan. Tegelijk weten we ook dat we steeds meer IT nodig hebben teneinde aan de wensen van ons allen tegemoet te komen. Dus welke discussie proberen we te voeren of welk probleem op te lossen. Of is aantal hits een doel?
@Rik. Doorleenconstructies worden door bedrijven ne overheden in de hand gewerkt omdat ze maximaal drie leveranciers willen hebben en niet twintig (die hebben ze wel, maar nu via drie contactpersonen. Of dit uiteindelijk meer kost dan zelf iemand heir op te zetten laten we maar even in het midden).
Een maximum tarief van 90 Euro voor alle bedrijven, instellingen en overheden in Nederland? Gaat niet werken. Doe je dit alleen bij de politie dan krijgen ze helemaal geen externen meer.
Aanbestedingen selecteren op prijs is wel de slechtst denkbare optie. Prijskopers gaan nog steeds in de meeste gevallen het schip in omdat de kwaliteit van het geleverde zodanig is dat de kosten achteraf alsnog veel te hoog oplopen. De overheid is echter hardleers wat dat betreft, dus misschien krijg je gelijk. Dat houdt de weg open voor vriendjespolitiek.
Je laatste optie klinkt goed, echter, bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor kennisborging. Doen ze dat niet dan ontkom je er niet aan dat er af en toe iemand wegloopt die voor een fiks tarief (en dikker salaris voor de betrokkene) weer ingehuurd moet worden.
Kortom, leuk geprobeerd, al voel ik met je mee.
het is niet erg als deze mensen veel verdienen maar,als een foto van een overvaller of een etterbak niet duidelijk gemaakt kan worden dan zakt mijn broek af,er zijn toch programma’s genoeg om foto’s te bewerken,met een gewoon ifoto of picasa programma ka dat al ,dus heren maak je dure geld
waardig,greetz
“If you pay peanuts, you get monkeys” is het gezegde.
Mijn ervaring als werknemer bij een IT dienstverlener is dat er tussen bruto salaris en behaalde omzet makkelijk een factor 3 tot 4 zit. Het verbaasd mij elke keer weer dat de media hier zo makkelijk overheen stapt. Zijn ze dom, of is het voor de spectaculaire headline?
Als de politie (of welke overheidsdienst dan ook) de vereiste kwaliteit goedkoper kon inkopen, dan hadden ze dat toch wel gedaan?
Een ict-er mag best wat meer verdienen dan modaal, maar dit is echt niet normaal meer. Dat die mensen dat zelf niet gek vinden verbaast mij nog het meest. Dat soort mensen zijn er niet om iets bewerkstelligen, maar puur voor eigen gewin… er moeten koppen rollen …
@hk, ik ben niet overtuigd. Feit is dat de inhuur van ICT door de politie snel gegroeid is van 5% naar 10% van het totale budget. Door gegraai en onvoldoende controle is dit gebeurd.
Je zegt: doorleenconstructies worden in de hand gewerkt. Onzin, gewoon intern verbieden om met meer dan 1 schakel te werken of beter controleren op de hoogte van de opslag.
En het maximumtarief van 90 euro? Alleen voor overheden natuurlijk. Hiervoor wil nagenoeg iedere zzp’ er aan de slag.
Selecteren op prijs bij aanbestedingen werkt prima, omdat je van iedereen een basiskwaliteit kunt eisen.
En natuurlijk kun je wel voorkomen dat een uitdiensttreder wordt ingehuurd.
Zo moeilijk is het allemaal niet…
@Peter
Het antwoord op jouw vraag : “Als de politie de vereiste kwaliteit goedkoper kon inkopen, dan hadden ze dat toch wel gedaan?” is volgens mij (helaas) nee.
Bedrijven letten veel beter op bij de inhuur. Maar je gaat mij niet vertellen dat je aan het opletten bent als je helpdeskmedewerkers voor 80 euro inhuurt of via 4 doorleen schakels een medewerker van 160 euro inhuurt. Ja, die kwaliteit kun je stukken goedkoper inkopen.
Nog niet eens over het toptarief van 235 euro per uur gesproken (interim ict-manager van 376.000 euro).
Ik vind de Balkenendenorm ook een mooie: 181.000 euro, dat is wat hij krijgt, maar niet wat hij de overheid kost. Dan moet je ongeveer 50% van dat bedrag daarbij optellen voor het werkgeversdeel en andere voorzieningen.
Voor een zelfstandige/externe wordt vergeten daar er ook risico wordt gelopen en hiervoor gereserveerd wordt. Als ik in de krant lees dat ambtenaren gaan staken omdat ze van mening zijn dat ze er niet genoeg (meer dan 1,5%) bijkrijgen, en de gemiddelde zelfstandige zo’n 12% inlevert over het afgelopen jaar, dan verbaast het me dat ik daar niemand over hoor. De spoeling is gewoon dunner, je kosten lopen door, aquisitie kost ook tijd en geld en er komt geen cent binnen. En als je een keer een snotneus hebt, dan staat er ook niemand klaar om die dag voor je te betalen.
Volgens mij is het beeld erg zwart/wit.
Tja… die normen die Dhr. Balkenende telkens aankaart moeten dan wel nageleefd worden en dat wordt in Nederland de laatste tijd steeds moeilijker…de Hufternorm lijkt wel telkens gehaald te worden…
PS: waar ik me altijd aan erger zijn die politieauto’s/motoren die structureel te hard rijden zonder enige aanleiding. Telkens moet ik mijn kinderen uitleggen dat de regels kennelijk niet gelden voor de politie zelf. Dit artikel bevestigt dit nogmaals… te triest voor woorden, en de politie vraagt zich af waarom ze zonder respect behandeld wordt….