De ict-bijscholingscursus voor de managers in de informatievoorzieningsketen van de Belastingdienst duurt 19 dagen. De managers kregen onder andere les in service-oriented architecture, beveiliging, beheer en opslag. In 2009 hebben meer dan zestig managers het opleidingstraject doorlopen.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager kondigde in juli 2008 een aantal maatregelen aan voor de Belastingdienst. Een van die maatregelen was dat alle managers op ict-bijscholingscursus zouden worden gestuurd. Het zou toen gaan om 1500 managers. Volgens een woordvoerder van de organisatie hebben in 2009 ruim zestig managers de cursus afgerond. Er is nog een groep in opleiding.
De opleiding is aangepast na de reorganisatie in de zomer van 2009. ‘De reorganisatie bracht een nieuwe structuur mee, waardoor veel ict-kennis bij de business terecht is gekomen', zegt een woordvoerder van de fiscus. ‘Veel van de managers uit de informatievoorzieningsketen zijn bij andere onderdelen van de Belastingdienst aan de slag gegaan zodat daar de ict-kennis flink is toegenomen.' Ook is de opleiding na de reorganisatie aangepast zodat ook managers van andere onderdelen in 2010 starten met de opleiding.
De managers leren tijdens de opleiding over allerlei facetten van de ict. Service-oriented architecture (soa), opslag, netwerken en virtualisatie zijn enkele onderwerpen waarin ze les krijgen. Welke opleider de cursus verzorgt, maakt de Belastingdienst niet bekend.
Vereenvoudigingsoperatie
Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager kwam in juli 2009 met een vereenvoudigingsoperatie voor de Belastingdienst. De aanstelling van cio Wim Sijstermans maakte ook deel uit van dit plan.
Na onderzoek van McKinsey werd de organisatie anders ingericht. Voorheen werkte de fiscus met zelfsturende teams, nu is de overheidsorganisatie een hiërarchische organisatie. Ook werd de afdeling B/CICT gesplitst in twee afdelingen: een afdeling die verantwoordelijk is voor applicatie-ontwikkeling en eentje die verantwoordelijk is voor ict-infrastructuur.
Waarom maken ze dat niet bekend?
Zal toch zeker netjes aanbesteed zijn?
In dat tempo duurt het dus ongeveer 25 jaar voordat alle managers de cursus hebben afgerond, en dan is het weer tijd voor de volgende….
Wat voor eisen stelt de Belastingdienst aan een manager?
Waarom krijgen die managers nu een cursus in techniek? Zou handiger zijn om ze te leren hoe ze trajecten moeten aansturen en vooral een visie kunnen ontwikkelen en besluiten kunnen nemen. Voor het nemen van technische beslissingen zijn immers genoeg IT’ers voor handen binnen de Belastingdienst.