Applicatie-ontwikkelaars moeten in deze verslechterde economie denken dat ze bij een beginnend bedrijf werken dat met weinig middelen innovatief probeert te zijn. Dat adviseert analistenbureau Forrester. 'Veel ontwikkelafdelingen van bedrijven hebben ontdekt dat ze, door te denken als een start-up, anders zijn gaan werken in plaats van harder', zeggen de analisten.
Het analistenbureau vindt dat een ontwikkelorganisatie vijf belangrijke veranderingen moet invoeren.
1. Omarm cloud computing als platform
Denk aan publieke clouds, zegt Forrester. 'Ontwikkelaars kunnen makkelijk experimenteren door te ontwikkelen voor verschillende publieke clouds zonder dat het it-management ervan hoeft te weten.' Het analistenbureau trekt de vergelijking met open source software. 'De technologie is er, je kunt ermee leren werken. En leren werken is de eerste stap voordat je de echte waarde van een nieuw platform ontdekt.'
2. Gedraag je als een start-up
Een ontwikkelafdeling moeten denken als een start-up. Dat betekent goed op de wensen van de business inspelen, rekening houden met de concurrentie en snel van strategie veranderen als de oude strategie niet meer werkt.
3. Kies voor een flexibel en goedkoop platform
.Net en Java EE zijn nog altijd de populairste ontwikkelplatformen onder ontwikkelaars. Hou daar niet aan vast, zegt Forrester, maar kijk naar goedkope alternatieven zoals Adobe Flex, Apache Tomcat, Drupal of de Google Web Toolkit (GWT). 'Organisaties die ermee experimenteren merken de voordelen, zoals lagere onderhoudskosten tijdens de ontwikkelfase. Een voorbeeld: toen een grote retailer voor het platform Apache Geronimo koos voor meer dan vierduizend retailers, waren de licentiekosten fascinerend laag. Want vierduizend keer nul is niks,' aldus de analisten.
4. Plaats de gebruiker centraal
Gebruikers verwachten steeds meer dat software makkelijk te gebruiken is. Om succesvol te zijn, moeten ontwikkelafdelingen applicaties bouwen die de harten veroveren van de gebruikers, zegt Forrester. 'Helaas weten veel ontwikkelafdelingen niet hoe ze software moeten bouwen waarvan gebruikers 'wow' zeggen', stellen de analisten.
5. Vind en ontwikkel je talent
De afgelopen jaren waren ontwikkelafdelingen vooral op zoek naar kwantiteit, nu wordt er weer gekeken naar kwaliteit. Dat betekent dat ontwikkelaars niet alleen technische vaardigheden moeten hebben, maar ook de business moeten begrijpen, zegt Forrester. Ontwikkelaars moeten daarom niet alleen hun technische vaardigheden ontwikkelen, maar ook meer begrijpen van de business.
Zet maar 10 IT-ers voor de deur die dit omarmen, dan kunnen ze maandag gelijk bij mij aan de slag!
Goed om te horen dat ook Forrester Research Agile gedachtengoed omarmt :-).
Ik ben het helemaal met de conclusie van Forrester eens, maar toen ik punten 2, 3, 4 en 5 een paar jaar geleden voorstelde bij mijn toenmalige werkgever werd ik aangekeken of ik uit een inrichting kwam. Mijn mening is overigens nog steeds niet veranderd, maar het is fijn om te zien dat ik niet de enige ben die zo denkt.
@Gerwin, Dat is mooi; laat ik nu net een nieuwe baan zoeken, bij voorkeur bij een bedrijf dat creatief en flexibel durft te denken…
Omgeving Almere?
1) Cloud computing hier plaatsen is even inspelen op de hype. Zo bijzonder is het niet, maar inderdaad, ontwikkelaars moeten zeker de mogelijkheden verkennen! (net zoals ze dat bij elke relevante nieuwe technologie moeten doen…dat is toch je vak?)
2) Hoe zeggen jongeren dat nu? ‘duh’!
Denk alleen wel zakelijk.
3) 100% mee eens, er zijn veel ontwikkelaars die kansen laten liggen omdat ze zich aan een platform verbinden. Ook daarin moet je flexibel zijn en elke keer weer een (goed gefundeerde) optimale keuze maken.
4) 200% mee eens….ik werk al jaren aan applicaties waarvan de gebruikers ‘Wow!’ zeggen. Vormgeving en gebruiksgemak zijn gewoon heel belangrijk. (Al ligt mijn interesse meer bij de businesskant.)
Je bent daarmee echter een roepende in de woestijn, weet ik ondertussen uit ervaring. Want 1% van de mensheid – toevallig allemaal Directeuren/IT managers/softwareontwikkelaars – ziet gewoon niet wat usability en design is en zal er dus ook geen tijd/budget voor reserveren.
5) En de leiding van een bedrijf moet dat stimuleren. Als een IT’er een business opleiding doet, moet je daar meer salaris tegenover stellen, want iemand is meer waard. Punt. (dat vind ik dus eigenlijk niet zozeer een tip voor een applicatie-ontwikkelaar)
“alternatieven zoals Adobe Flex, Apache Tomcat, Drupal of de Google Web Toolkit (GWT).”
Deze analist mag zijn huiswerk even over gaan doen. Hier haalt hij applicaties, platformen en middleware even compleet door elkaar.
Adobe Flex is een framework wat kan draaien op Flash of AIR.
Apache Tomcat is een Java servlet container waar je webapplicaties in kunt draaien. Een alternatief voor WebLogic, WebSphere maar dan zonder de EE ondersteuning.
Drupal is een CMS (applicatie) gebaseerd op PHP.
GWT is een framework bovenop Java waarmee makkelijk Rich Internet Applications te maken zijn.
Kortom: appels, peren en bananen.
De rest van de opmerkingen zijn gewoon de Agile filosofie en common sense. Als het heel goed gaat kunnen er minder eisen gesteld worden aan personeel, nu is dat weer even bijgedraaid.
Ik vraag me af wie nu werkelijk de doelgroep van dit bericht is, en zie werkelijk nauwelijks meerwaarde in elk van deze adviezen.
1) Nieuwe dingen proberen is goed? Lijkt me een advies voor vrijwel alle kenniswerkers.
2) Dit lijkt me meer een advies aan management. De meeste ITers zijn ofwel vakidioten (dus met een licht zetje in de juiste richting en ze zijn vernieuwend en hard werkend) of bittere veteranen (die dus al veel te lang onder opgelegde beperkingen moeten werken). De eerste groep werkt meestal al als een start up, de laatste groep zijn helaas meestal niet of nauwelijks tot omschakeling in staat.
3) Bezuinigen op je kosten is altijd een mooi advies, maar er moet wel geïnvesteerd worden in omscholing, zowel in tijd als geld. Hou bovendien in de beginperiode rekening met lagere productiviteit. En tenslotte moeten alle reeds gemaakte kosten in opleiding, opgebouwde ervaring en licenties van je huidige ontwikkelomgeving ineens afgeschreven worden.
Wanneer er een goede reden is om grootschalig te vernieuwen, kijk dan inderdaad naar alle alternatieven en reken de mogelijke besparing door. Als je mensen ‘in de leegloop’ heb, laat ze dan vooral nieuwe dingen proberen (zoals ook bij 1). Maar staar je niet blind op de prijs van licentiekosten, want dit is maar een fractie van de werkelijke kosten. Goedkoop kan, alles meegerekend, uiteindelijk ook duurkoop zijn.
4) Prachtig! Maar wie wil betalen voor “Wow!”? Veelal willen opdrachtgevers best wat extra betalen als het gaat om klanten, maar de meeste interne applicaties moeten gewoon werken voor zo min mogelijk geld. En ondanks dat het streven naar een “Wow!” factor mooi is, is het uiteindelijk nog steeds: “Wie betaalt, bepaald!”.
Overigens, geldt het advies “Plaats de gebruiker centraal” niet voor alle producten en diensten?
5) De spreekwoordelijke open deur is nu daadwerkelijk ingetrapt. Van alle kenniswerkers wordt verwacht dat ze duizendpoten zijn en kwantiteit zal in dergelijke beroepen nooit een volledige vervanging kunnen zijn van kwaliteit.
Het trieste feit is dat managers vaak alleen naar de cijfertjes kijken en daarom denken dat ze problemen wel met kwantiteit kunnen oplossen en daarom vaak te weinig in kwaliteit investeren, en vervolgens wordt de software ontwikkelaar er op afgerekend.
Rian,
Er is meer in de ICT wereld dan de Desktop en de (web)server !
Er zijn ook lui die interesante dingen doen die niet op een gedistribueerd systeem draaien.
Denk bijvoorbeeld eens aan embedded ontwikkelaars, of lui die zich met aansturing van elektronica of meet en regeltechniek bezighouden.