Logica Nederland loopt een grote opdracht voor softwareontwikkeling en support van het Europese satellietprogramma Galileo mis. De opdracht ter waarde van 85 miljoen euro is gegund aan de Italiaanse ict-dienstverlener ThalesAleniaSpace. Logica en het Italiaanse bedrijf waren de laatste kandidaten die na een uitgebreid selectieproces in aanmerking kwamen voor de opdracht. Logica gaat mogelijk tegen de keuze van de Europese Commissie in beroep.
Logica ontvangt binnen twee weken een verklaring waarin de commissie de keuze voor de Italiaanse dienstverlener toelicht. Mocht Logica zich niet in die verklaring kunnen vinden dan gaat de dienstverlener in beroep. Cock Overbeek, programmadirecteur Galileo bij Logica, kan op dit moment niets zeggen over de redenen waardoor zijn bedrijf achter het net vist. Daarvoor wacht hij de details af die in de verklaring van de Europese Commissie staan. Overbeek is verbaasd dat de commissie heeft gekozen voor de partij die een duurdere oplossing biedt.
Logica was in de race voor het hoofdaannemerschap van het systeemsupport-segment. Die opdracht omvat het adviseren, ontwikkelen, testen en in de lucht houden van de software achter de Galileo-satellieten. Het is één van de zes onderdelen van een reeks aanbestedingen voor de ontwikkeling, lancering en het onderhoud van Europese navigatiesatellieten.
Gunning vertraagd
De gunning zou eigenlijk begin 2009 plaatsvinden, maar is met ongeveer met een jaar vertraagd. Gaandeweg stelden de Europese ruimteorganisatie ESA en de Europese Commissie de eisen van de opdracht een aantal keren bij. Aanvankelijk moest de partij die de opdracht gegund kreeg bijvoorbeeld nieuwe testsoftware ontwikkelen, later stemde de Europese Commissie en ESA in met het gebruik van bestaande software en hoefden de applicaties niet apart te worden aanbesteed.
Ook werd het aantal medewerkers dat de opdracht gaat uitvoeren teruggebracht van negentig naar tachtig man. Door die wijzigingen is de contractwaarde van de aanbesteding gedaald van 120 naar 85 miljoen euro.
Overbeek wil op dit moment niet vertellen wat de aanbesteding de dienstverlener heeft gekost. Pas als hij de verklaring van de Europese Commissie heeft gezien wil hij meer in detail treden.
Galileo
Galileo is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem. In totaal moeten 32 satellieten de lucht in gaan. Het project is met 3 miljard euro de grootste Europese aankoop van technologie ooit. In de testfase ontving Logica al orders van in totaal zeventig miljoen euro.
Overbeek wil op dit moment niet vertellen wat de aanbesteding de dienstverlener heeft gekost; dat is logisch.
Ik heb de RFI en de RFP niet gezien, maar reken op een bedrag van al gauw 5 ton – 1 miljoen bij dit soort trajecten. Dat moet terugverdiend worden door de gegunde opdrachten.
ThalesAleniaSpace is toch meer Frans dan Italiaans? Thales is voor 67% eigenaar van deze joint venture.
http://www.thalesgroup.com/Press_Releases/Markets/Space/2009/Thales_Alenia_Space_and_Orbital_receive_contract_for_OverHorizon_commercial_communication_satellite/
Wat gek (lol) ICT hoofdkantoor van ESTEC zit in Italie en niet zoals veel Nederlanders denken in Noordwijk.
Als ze dan vanuit Den Haag denken dat even te regelen dan loop je dit soort zaken mis. Oeps
LS, ik ben eens gaan letten op negatieve publiciteit rondom ICT bedrijven m.n. Logica. Op zich is het al een prestatie op zich als een bedrijf in aanmerking wordt genomen voor een dergelijk prestigieus project..m.a.w. zich kwalificeert om offerte uit te MOGEN brengen..
Waarom wordt Computable.nl gevuld met berichten van bedrijven die NAAST kansen grijpen. Interessant(er) lijkt me wie er WEL met de klus vandoor gaat. Kortom: enige positieve beeldvorming rondom ICT-bedrijven kan m.i. geen kwaad, zeker niet ten tijde van een crisis.
Tenslotte zijn het DIEzelfde bedrijven die uw blad vullen met advertenties.. Nog een Happy 2010..!!
Uit het geruchtencircuit: De benoeming van van Rompuy tot EU-voorzitter zou zijn afgekocht bij de Italianen door de gunning van dit traject. An sich geen verrassing wanneer dit daadwerkelijk zo zou zijn.
@Gert.
Dat het vanuit Den Haag wordt gecoordineerd, is niet zo gek. Daar zit al jaren een streng beveiligde etage waar alleen projecten voor Galileo worden uitgevoerd.
En een zuster team vanuit Londen.
De teams van Galileo zelf zitten ook verspreid over heel Europa.
Wat een pech voor Logica. De Nederlandse ICT werkgelegenheid kan best wel een steuntje gebruiken. Die heeft blijkbaar geen lobby zoals Eelco Binkman die in deze “barre” tijden zorgt dat de schoorsteen blijft roken op overheidsopdrachten.
Altijd als er een artikel over Logica verschijnt moet er iemand iets gaan roepen over negatieve berichtgeving. De Computable staat vol met berichten over bedrijven die naast de kansen grijpen. De Computable moet hier wat aan doen door leuke dingen te schrijven over bedrijven.
Wat een onzin. Een bedrijf doet zijn best, een ander bedrijf is beter en er is een verliezer. Waarom moet de Computable ineens positieve stukjes gaan schrijven. Dat lijkt mij meer de taak voor de PR afdeling van de betrokken bedrijven…
@SZ: als de Nederlanders hier na veel grote beloftes aan het kortste eind trekken dan is het logisch dat daar een verhaal over komt. De invalshoek dat Logica zo goed zijn best heeft gedaan is bespottelijk.
Wellicht heb ik ‘Grote Beloftes’ gemist in de Computable.. maar berichtgeving is nu vaak van de orde: “Joop Zoetemelk grijpt naast de gele trui..”.
Wie uiteindelijk de winst (heeft ge)boekt vertellen we niet! Dat draagt m.i. niet of nauwelijks bij aan de objectieve nieuwswaarde.. Succes met de beeldvorming!