De aanstaande eurocommissaris van ICT Neelie Kroes heeft vooralsnog weinig oog voor de zakelijke aspecten van haar nieuwe aandachtsveld. Ze gaat zich vooral richten op onderwerpen die consumenten aanspreken, blijkt uit antwoorden die de commissaris geeft aan leden van het Europees parlement. Toch zullen ook bedrijven profiteren van het beleid van Kroes in haar nieuwe functie, bijvoorbeeld door regulering van grensoverschrijdende telecomdiensten.
Kroes stelt een arsenaal van maatregelen voor die vooral betrekking hebben op consumenten. Zo wil ze dat in 2013 alle Europeanen breedbandinternet hebben, dat meer webwinkels aan buitenlandse klanten leveren, dat videogames veiliger worden en dat auto's automatisch 112 bellen bij een botsing.
Regulering van de Europese telecommarkt moet het belangrijkste zakelijke aandachtspunt voor Kroes zijn, vinden Computable-experts op de gebieden telecom en ict-markt. De onvoorspelbare en hoge mobiele tarieven binnen de Europese Unie zijn velen een doorn in het oog. Kroes heeft aangegeven meer toezicht te willen op de tarieven die telecombedrijven rekenen voor grensoverschrijdende telefoongesprekken, sms-berichten en mobiel internet in het buitenland. Haar voorganger Viviane Reding heeft daarvoor al veel werk verzet door maximumtarieven in te voeren.
Open source
Een ander punt dat de experts belangrijk vinden, is het gebruik van opensourceproducten bij de overheid. In Nederland heeft de overheid de voorkeur gegeven aan open source software en open standaarden. De experts vinden dat Kroes in Europa juist kritisch moet kijken naar zulke uitgesproken voorkeuren. Wat volgens de experts ook prioriteit moet krijgen, zijn investeringen in hoogwaardige ict'ers en in (fundamenteel) ict-onderzoek. Ook daar maakt Kroes zich hard voor.
Kroes stelt de maatregelen voor in een antwoord aan het Europees parlement. Op 14 januari 2010 organiseert het parlement een hoorzitting met Kroes over haar nieuwe functie als eurocommissaris voor ICT. Op 26 januari 2010 stemt het parlement over de benoeming van Kroes en de verdeling van de posten binnen de Europese Commissie.
Als je de wereld verdeeld in ‘consumenten’ en ‘bedrijven’ moet je even terug naar de middelbare school voor een lesje maatschappijleer.
Neelie moet de belangen van Europese burgers dienen, daar is ze overheidsfucntionaris voor. Burgers hebben stemrecht, bedrijven niet. Daaruit zouden de experts iets kunnen afleiden uit het belang dat we aan de invloed van beiden hechtten.
De gevoerde argumenten in het gelinkte artikel tegen het opensource beleid van de overheid zijn lachwekkend. Ik hoop voor de heren dat ze verkeerd begrepen zijn door de betreffende journalist.