Inter Access kampte met onvoorziene tegenvallers en zocht naar extra middelen om te investeren in verdere groei. Met het geld dat Rabobank Participaties (Rapar) als nieuwe eigenaar meebrengt, kan de ict-dienstverlener beide vraagstukken oplossen. De participatiemaatschappij weet met Inter Access zijn ict-portefeuille in een klap goed te vullen. Dat zegt Han Dieperink, lid van de hoofddirectie van Inter Access.
Inter Access zocht naar extra financiële middelen. Dit extra kapitaal heeft de Hilversumse automatiseerder nodig om twee zaken aan te pakken, vertelt directielid Han Dieperink. 'De eerste is een negatieve. Wij zijn in 2007 en 2008 geconfronteerd met een aantal onvoorziene tegenvallers. Er viel een aantal debiteuren om en de outsourcing van ons datacentrum liep niet goed. Dat project is uiteindelijk stopgezet.' Welke debiteuren omvielen wil hij niet vertellen en ook de naam van uitbestedingspartner houdt hij liever voor zich. 'Het is een grote partij met wie de relatie nog steeds goed is en waarmee we nog steeds zaken doen. Er loopt ook geen rechtszaak.'
Uitbreiding
De tegenvallers moesten wel financieel worden gerepareerd. Daarnaast zocht de automatiseerder naar extra kapitaal om de organisatie te versterken. Gesprekken met aandeelhouder Rabobank Participaties (Rapar), dat een belang van zo'n 30 procent bezat, leidden uiteindelijk tot een overeenkomst waarbij de investeerder een meerderheid van de aandelen krijgt (ruim 80 procent). Dieperink benadrukt dat het gaat om een uitbreiding van het aandelenkapitaal. Hierbij zal ook een bestaande lening in aandelen worden omgezet, waardoor de balans wordt versterkt. Hoe groot de waarde is van de aandelentransactie wil Dieperink niet bekendmaken. Well stelt hij dat oprichter Gerard Willemse zijn aandelen dus niet heeft verkocht aan Rapar. Willemse blijft voor een kleine 20 procent aandeelhouder. Verder zijn er nog een paar kleine aandeelhouders.
Met de extra financiële middelen wil Inter Access naast het reparatiewerk investeren in groei. Volgens Dieperink gaat het daarbij om drie terreinen: de infrastructuurdiensten en dan met name virtualisatie ('daarin doen we het al goed en willen we ons extra versterken'), de applicatielaag (servicegeoriënteerde architectuur, gericht op Oracle en open source) en het 'Nieuwe Werken'. 'Wij zien een duidelijke vraag naar het Nieuwe Werken. Daarbij gaat het om diensten op het vlak van enterprise content management, business intelligence, portals en unified collaboration.' Het directielid zegt autonoom te willen groeien, maar stelt dat er ook wordt gekeken naar overnames.
Matige prestaties
Dieperink zegt niet te weten wat de nieuwe eigenaar over een paar jaar met Inter Access wil doen. Wel zegt hij dat er op korte termijn geen sprake is van een verkoop van het bedrijf aan een concurrent. 'Rapar ziet veel potentie in de ict-industrie, maar had nog niet zoveel participaties in deze sector. Het is een bewuste stap om via een overname van Inter Access het ict-fonds te versterken.'
Eind deze maand verwacht Inter Access de jaarcijfers over 2008 te presenteren. Net als 2007 (een dalende omzet van 132,5 miljoen euro en een verlies van 1,4 miljoen euro verlies) is 2008 een moeizaam jaar geweest, met name door de tegenvallers. Dieperink tekent hierbij aan dat de omzet stabiel is gebleven. In het crisisjaar 2009 zag Inter Access de omzet licht teruglopen, 'maar dat is beter dan wat de concurrentie heeft gepresteerd'. Het personeelsbestand is in 2009 met circa dertig tot veertig man ingekrompen. Momenteel telt Inter Access zo'n zevenhonderd medewerkers en maakt het gebruik van een kleine tweehonderd inhuurkrachten (freelancers en personeel van partners).
Een positieve uitschieter is de gemeentemarkt. Daar bedient de ict-dienstverlener inmiddels zo'n honderddertig gemeenten. 'Zeven jaar terug was er nog maar één klant. We boeken er succes met innovatieve oplossingen rond het Nieuwe Werken en met onze midoffice-aanpak voor de e-overheid.'
“Welke debiteuren omvielen wil hij niet vertellen en ook de naam van uitbestedingspartner houdt hij liever voor zich. ‘Het is een grote partij met wie de relatie nog steeds goed is en waarmee we nog steeds zaken doen. Er loopt ook geen rechtszaak.”
Is de uitbestedingspartner niet toevallig een company in ’s hertogenbosch?
Wat dacht je van het failliete Syfact. Eigendom van Inter Access. Dat heeft ze ook de nodige centen gekost.
IBM ??
Outsourcings datacentrum was idd IBM
Dat project is inderdaad compleet geflopt en 3 keer herstart.. Heeft geleid tot het weglopen van een aantal major clients voor hosting en application services.
Heel erg jammer want deze constructie had enorm potentieel om van een midsize player naar een major te kunnen doorgroeien met de IBM Salesfunnel als wapen..
De relatie met IBM is voor IA van levensbelang aangezien er via IA veel HW & SW en storage oplossingen worden verkocht van IBM
Wel jammer dat een mooi bedrijf dat toch al vele jaren op eigen kracht heeft gedraaid op deze manier moet eindigen. De kracht van IA was dat men de flexibiliteit had om snel en adequaat beslissingen te nemen. Nu gaat dat via een grote aandeelhouder, die niet vanuit de ICT inhoudelijke maar met een financiele insteek gaat sturen..
Het kapitaal geeft nu wel lucht om nieuwe stappen te gaan maken. Ik wens IA daar alle succes toe in 2010. Maak er wat moois van!
Meneer Dieperink verkoopt het aardig. De RABO heeft Gerard Willemse eruit ge-bonjour-d door een procedure voor onbehoorlijk bestuur. Doe je niet omdat je wilt investeren.
Met structureel meer dan 100 man op de bank en weinig vooruitzichten omdat goede accountmanagers ontbreken en er onvoldoende kwaliteiten zijn kom je ook niet ver.
Een management dat in goede en slechte tijden geen succes weet neer te zetten: moet je ook niet teveel verwachten.Wat heeft dhr. Dieperink daarin veranderd? Let maar op: binnenkort komen er allerlei managers die met ex-Inter Access personeel aan de haal gaan en denken zo voor zichzelf te kunnen beginnen of hun eigen verkoopwaarde opkrikken.
Een mooi bedrijf is het geweest….? Ja, voor iedereen die op de zak van mr. Willemse heeft kunnen teren. Want presteren is er niet bij geweest. Intern verbaast men zich al jaren hierover. Als je vriendje was kon je je veel veroorloven. Puur mismanagement. En daarom heeft de RABO ingegrepen. Niet om “extra middelen te vinden” of “tegenvallers”.
Om te voorkomen dat ze zometeen het bodemloze financieren niet meer kan verantwoorden. Daarom!
De toekomst? RABO poetst het op, zorgt dat de uitstaande lening gedekt wordt en verkoopt het aan de eerste de beste acceptabele bieder. Daarin zal IBM de eerste bieder kunnen zijn, omdat er wel mensen zijn die IBM-kennis in huis hebben.
Maar die zal zich nog wel een paar keer op zijn achterhoofd krabben als die er niet op gevallen is.
IA mist drive, richting en passie. Er zit een boekhouder aan het roer en een aantal zelfzuchtige apen op de rots. Jammer, de club had alles in zich en had een aantal goede managers die inmiddels al eieren voor hun geld hebben gekozen. Vermenigvuldigen kan alleen met delen, maar dat was niet mogelijk voor GW.
Als een nieuwe medewerker zijn verbazing uitsprak over wat er allemaal door de heer Willemse en zijn “inner cirkel” werd uitgespookt was het antwoord meestal “Welkom bij de BV Gerard Willemse”. IA is al een paar keer aan de rand van de afgrond ontsnapt (onder andere door NCCW Casa terug te verkopen) Hopelijk heeft de RABO geen zeperd in huis gehaald door goed geld te betalen voor aandelen IA.
BPO zou voor minimaal 70% van de omzet gaan zorgen, detachering zou maximaal voor 30% zorgen en daar is de hele organisatie op ingericht. De werkelijkheid was heel anders, de detacheringstak verdiende goed en de outsourcings- en projecten onderdelen leden grote verliezen (alle IA outsourcings contracten werden “gekocht” en projecten leverden verlies op) IA heeft dus te veel medewerkers op het hoofdkantoor die alleen maar geld kosten en niet bijdragen aan het maken van winst. Technisch goede oplossingen zoals “NoLimit” duurden te lang om te ontwikkelen en hebben nooit winst gemaakt. Goede managers, accountmanagers en medewerkers zijn de afgelopen jaren al grotendeels weggelopen. IA is eigenlijk een detacheringsclub met een paar eigen applicaties (WEB+). De rest diende alleen maar het ego van Gerard Willemse en kan het beste worden gesaneerd (inclusief overbodige overhead).
Leuk vertelt Dieperink, Rapar vult zijn ict portefeuille met “lucht”. Dewaarheid is : Rabo moest wel anders werd Inter Access failliet verklaard. Ga nou niet vertellen dat het een investering met visie was. Zoals anoniem5 ook opmerkt had Willemse een “inner-cicle” die voortdurend zijn ego oppoetste. Ook de Raad van Commissarissen uit het verleden moet het boete kleed aantrekken. Willemse deed allerlei zaken buiten het gezichtsveld van deze commissie, kritiekloos geloofde zij hem op zijn blauwe ogen. Eeen ieder die kritiek op Willemse had werd gekielhaalt, er is geen enkel directielid met een positief gevoel vertrokken. Het nakomen van beloftes en contracten, nee ! niets voor Willemse. Investeren in groei, Rabo: let op!er komen naast Syfact nog meer lijken te voorschijn.