Veel werknemers beginnen onvoorbereid aan hun beoordelingsgesprek. Hierdoor is de kans aanwezig dat het gesprek een negatieve wending krijgt. SD Worx Nederland, aanbieder van payroll en HR-diensten, geeft een aantal tips om teleurstellingen tijdens het gesprek te voorkomen.
Een beoordelingsgesprek is bedoeld om het functioneren van een medewerker te beoordelen en om te beoordelen of vooraf afgesproken doelstellingen zijn bereikt. Deze doelstellingen zijn in het begin van het jaar vastgelegd en tevens meetbaar. Een goede voorbereiding is dus van groot belang. "Werknemers ervaren een beoordelingsgesprek soms als negatief", zegt Sabrina Ritzen, HR-consultant bij SD Worx. "Met een goede voorbereiding weet je wat je kunt verwachten en wordt het een constructief gesprek. Accepteer kritiek – ook negatieve – en probeer tips en leermomenten uit het gesprek te halen."
Zeven tips voor een goede voorbereiding op het beoordelingsgesprek:
Neem voorafgaand aan het gesprek de agenda door, zo weet je welke punten je leidinggevende met je wilt bespreken;
Neem voorafgaand nogmaals je functieomschrijving door;
Neem eerdere verslagen van functionerings- en beoordelingsgesprekken door. Daarna kun je voor jezelf bepalen wat je verbeterd hebt en wat onveranderd is gebleven;
Bedenk op welke manier je prestaties kunt verbeteren;
Ga na of je de benodigde vaardigheden, die nodig zijn voor de werkzaamheden, voldoende hebt ingezet of in hebt kunnen zetten;
Benoem niet alleen de dingen die niet goed gaan, maar kom ook met mogelijke oplossingen;
Maak samen met je leidinggevende duidelijke afspraken over de komende doelstellingen. Ben daarbij niet bang om aan te geven als iets niet duidelijk is. Alleen aan concrete, meetbare doelen heb je iets.
Uit onderzoek blijkt dat klantgerichtheid en loyaliteit in relatie staan tot de tevredenheid over de beoordelingsgesprekken en coaching. Het is dus voor de organisatie belangrijk om structureel aandacht te besteden aan feedback, coachen en beoordelen. De conclusies van het beoordelingsgesprek mogen immers geen verrassing zijn.