Rijswijk ruilt zijn succesvolle cms-systeem Discovery Server van Green Valley in voor het open source contentmanagementsysteem Drupal. De Zuid-Hollandse gemeente heeft een aanbesteding uitgeschreven met twee grote deelprojecten: de bouw van een nieuw intranet op basis van Drupal CMS en de migratie van www.rijswijk.nl naar dit systeem. Het te gunnen contract loopt minimaal van 1 maart 2010 tot 29 februari 2012.
Discovery Server, het huidige contentmanagementsysteem van Rijswijk, past niet meer bij de ambities die de gemeente heeft op het gebied van e-dienstverlening. De eerstvolgende update van deze software zegt de gemeente dusdanig ingrijpend te vinden, dat het overstapt naar een opensourcealternatief. De keuze is op Drupal, ontwikkeld in de programmeertaal PHP, gevallen.
De gemeente heeft een aanbesteding uitgeschreven om een leverancier te vinden die de gemeentesite migreert naar Drupal, een nieuw intranet bouwt op basis van Drupal en het onderhoud verzorgt. Het intranet vormt de proeftuin van het opdoen van ervaring met Drupal. Het te sluiten contract met een leverancier loopt van 1 maart 2010 tot 29 februari 2012, met een optie tot verlenging tot 1 maart 2013.
Opvallend genoeg sleepte de huidige website van Rijswijk nog in april 2009 de Grand Prix Webcommunicatie in de categorie Overheid in de wacht. De site gold als innovatief omdat bijvoorbeeld bepaalde webaanvragen geheel digitaal af te handelen waren. Wat meegespeeld kan hebben in de overstap naar een open source cms is dat de gemeente gekozen heeft om de e-architectuur grotendeels op te bouwen uit opensourceproducten.
Eigendom
Uitgangspunten van het ict-beleid van Rijswijk zijn het verplicht toepassen van open standaarden en indien mogelijk het gebruik van open source. De ict-architectuur van de gemeente Rijswijk bestaat uit Oracle, SuSe, Linux, VMWare, Novell OES, Microsoft Server, XP Pro op de werkplekken en driehonderdvijftig gemeentelijke applicaties. De kernapplicaties van Centric, BCT, Roxit en Beheervisie draaien op Oracle. In de midoffice is het gegevensmagazijn op basis van MySQL opgezet. Dit magazijn wordt voorzien van data vanuit het Key2Burgerzakensysteem van Centric.
Uit de aanbestedingsdocumenten blijkt verder dat software die ontwikkeld is in opdracht van de gemeente Rijswijk eigendom wordt van deze gemeente. Rijswijk behoudt zich het recht voor de ontwikkelde software beschikbaar te stellen aan de gemeenschap.
2010 is maar net begonnen en gelijk weer een opsteker voor Open Source. Ga zo door en dat er velen mogen volgen.
Mag dit nou, een aanbesteding waar om een specifiek (open source) product wordt gevraagd?
Ligt de aanbestedingsgrens niet boven de 50.000?
Drupal is een fijne CMS waar je veel mee kan. Out of the box kan je niet zoveel mee, maar er zijn ontzettend veel modules die de mogelijkheden enorm uitbreiden.
Goede keuze van gemeente Rijswijk!
Tsja en zo zijn er nog veeeel meer CMS systemen die heeeeel veel kunnen en opensource zijn. Er zal wel iemand gewend zijn aan Drupal bij de gemeente Rijswijk.
“Rijswijk behoudt zich het recht voor de ontwikkelde software beschikbaar te stellen aan de gemeenschap”
Lovenswaardig! Gratis opensource (GPL?) Drupal modules voor andere gemeenten.
Dit is de echte meerwaarde van Opensource waarbij iedereen profiteert van ieders inspanningen, daarop voort bouwt en een (nieuw/beter) stuk teruggeeft aan de community.
@redactie:
“De ict-architectuur van de gemeente Rijswijk bestaat uit Oracle, SuSe, Linux, VWWare, Novell OES, Microsoft Server….”
Is VWWare een product van Volkswagen? U bedoelt waarschijnlijk VMWare. 🙂
@CCA: Van de vele opensource CMS’en die er zijn hoort Drupal bij de top 3 (andere zijn Joomla! en WordPress). Zeker als je nog maatwerk wilt gaan implementeren en content taxonomie wilt toepassen is Drupal de beste keuze.
Goede keuze Rijswijk! Ik werk al jaren met het pakket en ben groot voorstander van dit CMS.
@Pieter: zie ook de gemeente Vught, die heeft er zelf een artikel aan gewijd: http://www.vught.nl/drupal-in-gemeente-vught
Ik vind het zo ontzettend dom om als IT visie te kiezen voor ‘we gaan alleen nog maar opensource gebruiken’.
Deze visie heeft geen enkele invloed op waar het echt om gaat in deze wereld: Je eindgebruikers beter te bedienen en beheer eenvoudiger te maken.
IT managers moeten eens leren dat je moet kijken naar welk product het beste jouw doel bereikt, en niet een bepaald type product als doel stellen.
@Ruud:
Dus het is in jouw ogen wel goed wanneer je zegt “Ons beleid is Microsoft en SAP, tenzij..” ?
En waarom denk je eigenlijk dat de IT managers van deze gemeente niet zouden hebben gekeken naar met welk product ze het beste hun doel kunnen bereiken? Denk je nu echt dat er geen marktverkenning is gedaan? En heb je er ooit aan gedacht dat wellicht ook “interoperabiliteit” en “leveranciersonafhankelijkheid” belangrijke doelen kunnen zijn voor de overheid? Gelet op je reactie waarschijnlijk niet.