Rijswijk ruilt zijn succesvolle cms-systeem Discovery Server van Green Valley in voor het open source contentmanagementsysteem Drupal. De Zuid-Hollandse gemeente heeft een aanbesteding uitgeschreven met twee grote deelprojecten: de bouw van een nieuw intranet op basis van Drupal CMS en de migratie van www.rijswijk.nl naar dit systeem. Het te gunnen contract loopt minimaal van 1 maart 2010 tot 29 februari 2012.
Discovery Server, het huidige contentmanagementsysteem van Rijswijk, past niet meer bij de ambities die de gemeente heeft op het gebied van e-dienstverlening. De eerstvolgende update van deze software zegt de gemeente dusdanig ingrijpend te vinden, dat het overstapt naar een opensourcealternatief. De keuze is op Drupal, ontwikkeld in de programmeertaal PHP, gevallen.
De gemeente heeft een aanbesteding uitgeschreven om een leverancier te vinden die de gemeentesite migreert naar Drupal, een nieuw intranet bouwt op basis van Drupal en het onderhoud verzorgt. Het intranet vormt de proeftuin van het opdoen van ervaring met Drupal. Het te sluiten contract met een leverancier loopt van 1 maart 2010 tot 29 februari 2012, met een optie tot verlenging tot 1 maart 2013.
Opvallend genoeg sleepte de huidige website van Rijswijk nog in april 2009 de Grand Prix Webcommunicatie in de categorie Overheid in de wacht. De site gold als innovatief omdat bijvoorbeeld bepaalde webaanvragen geheel digitaal af te handelen waren. Wat meegespeeld kan hebben in de overstap naar een open source cms is dat de gemeente gekozen heeft om de e-architectuur grotendeels op te bouwen uit opensourceproducten.
Eigendom
Uitgangspunten van het ict-beleid van Rijswijk zijn het verplicht toepassen van open standaarden en indien mogelijk het gebruik van open source. De ict-architectuur van de gemeente Rijswijk bestaat uit Oracle, SuSe, Linux, VMWare, Novell OES, Microsoft Server, XP Pro op de werkplekken en driehonderdvijftig gemeentelijke applicaties. De kernapplicaties van Centric, BCT, Roxit en Beheervisie draaien op Oracle. In de midoffice is het gegevensmagazijn op basis van MySQL opgezet. Dit magazijn wordt voorzien van data vanuit het Key2Burgerzakensysteem van Centric.
Uit de aanbestedingsdocumenten blijkt verder dat software die ontwikkeld is in opdracht van de gemeente Rijswijk eigendom wordt van deze gemeente. Rijswijk behoudt zich het recht voor de ontwikkelde software beschikbaar te stellen aan de gemeenschap.
@Ruud,
De IT visie om juist opensource te gebruiken toont juist het lef en innovatie tov de oude closedsource stofjassen.
Wat me meer opvalt, naast de hele open/closed source discussie is de genoemde architectuur; een mengelmoes van platformen en databases.
Vanuit beheersperspectief gezien een ramp.
Als je voor iedere opdracht onderhand een aanbesteding uit moet schrijven, en je niet teveel verplichtingen op mag leggen wat betreft leverancierplatform etc., dan zijn de implementaties wellicht kosten-efficient, maar het totaal beheer verre van dat.
Grappig, die keuze voor Drupal. En dat terwijl er zoveel Typo3 gebruikt wordt in gemeenteland dat er een vereniging voor is opgericht: Typo3gem.
Maar goed, Rijswijk zal hopelijk goede redenen voor de keuze voor Drupal hebben.