Telecombedrijf KPN wil vanaf 2011 met dochterbedrijf Getronics gezamenlijke regelingen voor pensioen en cao invoeren. Het concern overlegt daarover met vakbonden en pensioendeskundigen. In de laatste maanden van 2009 heeft KPN een pensioenstudie uitgevoerd, waarin diverse scenario's zijn uitgewerkt. Dat melden bronnen die bij het overleg zijn betrokken.
KPN zou af willen van de middelloonregeling met bijstortverplichting die het telecombedrijf momenteel hanteert bij pensioenen van zijn medewerkers. Deze regeling is voor het personeel voordeliger dan die van Getronics, doordat de werkgever tekorten in pensioenen moet aanvullen en zo een gegarandeerde pensioenuitkering biedt.
'KPN opteert voor een regeling die vergelijkbaar is met die bij Getronics', vertelt een betrokkene. Deze regeling is gebaseerd op beschikbare premies, waarbij de werknemer vooraf niet weet welk pensioenbedrag hij vanaf zijn 65e krijgt. 'Alle alternatieven lijken op wat bij Getronics bekend en geaccepteerd is. De pijn ligt dan ook voornamelijk bij de medewerkers van KPN. Het is de vraag hoe groot de bruidsschat voor KPN'ers moet zijn om in te stemmen met een regeling waarbij meer risico bij de werknemer ligt.'
Stemmen
Het is een zwaar dossier waarover de partijen onderhandelen, maar zowel KPN als de bonden zouden positief aan het overleg zijn begonnen. Het duurt waarschijnlijk nog enkele maanden voordat de vakbonden een concreet voorstel aan hun achterban kunnen voorleggen.
Dan wordt ook gestemd over de collectieve arbeidsovereenkomst en het sociaal plan voor 2010. Als de leden met de plannen instemmen, gaat de gezamenlijke pensioenregeling vanaf 1 januari 2011 in. De cao voor 2010 geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010.
Delegatie
Een ruime werkgeversdelegatie zit aan tafel met zeven vakbonden en enkele externe pensioendeskundigen. Het is historisch gegroeid dat veel medewerkers van KPN zich laten vertegenwoordigen door overheidsvakbonden als Abvakabo en CNV Publieke Zaak. Onder het Getronics-personeel is aanhang voor vakbonden als FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond.
Een woordvoerster van KPN wil dit bericht niet bevestigen, noch ontkennen. 'Dat is nu niet opportuun. We zijn wel met de vakbonden in regulier overleg over de cao, de pensioenen en het sociaal plan.' Getronics werd in oktober 2007 door het telecombedrijf overgenomen.
De getronics regeling is verre van perfect.
Zeer vaag men claimt in aandelen te kunnen gaan, wat vervolgens helemaal geen aandeel bezit inhoudt, nee winst uitkering.. in de afgelopen jaren meer dan de helft verloren aan inzet hieraan.
(ook bij belegging pensioenen is een graai en bonus cultuur dus verwacht niet dat het hun erom gaat jouw geld wijs te investeren, die zijn enkel met hun cariere bezig.. immers wat maakt het hun uit als jij armer wordt? hun hebben er geen enkele zorg om)
Dat is mijn constatering na veelvuldige communicatie.
Waarin bijna niets opgehelderd wordt, ze houden het vaag. Ik betruer het dat ik bij Getr werk een pensioen ga ik er niet aan overhouden, da’s mij nu wel zeker.
Opnieuw een bedrijf dat organisatorisch met Getronics in aanmerking komt en diens Pensioen regelijng overneemt. Denk maar aan Reat, Wang, PinkRoccade en nu dus KPN al werkt het hier net anders om want Getronics heeft de anderen overgenomen maar is nu door KPN ingelijfd.
Wel zien we ook hier dat men regelingen van Getronics gaat overnemen. Deze zijn namelijk beter voor het bedrijf maar minder voor de medewerkers.
De pensioen regeling vind ik echter niet slecht te noemen. Wel is het sterk afhankelijk van keuzes en marktwerkingen.
Zelf heb ik hier grote stappen kunnen maken in het verleden maar heb ik afgelopen jaar toch een behoorlijke terug val gehad.
Perfect niet dus. Maar ook niet slecht te noemen.
Hoi anoniempje,
Tis waar dat met verzekerde regelingen er een hoop ingelegd geld verdwijnt in zakken die niet van jou zijn. De andere kant is wel dat er bij de Getronics regeling een mogelijkheid is om te opteren voor een 4 % rendementsgarantieregeling daar kiest 90% van de deelnemers voor. De andere 10% kiezen voor meer risicovolle beleggingsopties. Daar kan je hard op binnenlopen maar ook zwaar mee onderuitgaan, zeker in een crisis.
Het is niet geweldig maar toch. Wat ik jammer vind dat de middelloonregeling met bijstortregeling niet voor getronics zou kunnen gaan gelden, dat vrijwillig zelf bijverzekeren is dan echt on top off, je hebt dan pas echte zekerheid. Ik snap de kpners trouwens ook niet dat ze er vanaf willen…
De pensioenen van 3500 Bas medewerkers zijn bij het getronics pensioenfonds achtergebleven bij de overname door Cap gemini. Voor het grootste deel met een zogenaamd gegarandeerd rendement.
Ik ben benieuwd of de rendementsgarantie bij deze fusie in tact blijft.
Beschikbare premie regelingen zouden gewoon wettelijk verboden moeten worden. Dit is het enige dat hierover gezegd moet worden. Ikzelf ben nu 58 jaar en mijn ingelegde premie is op dit moment grotendeels verdampt. Dat kan een ieder gebeuren met een beschikbare premie regeling.
Stap 1)eindloonpensioenen bijna allemaal weg, want goedkoper en goed voor de winst/aandeelhouder;
Stap 2)middelloon pensioenen bijna allemaal weg, idem;
Stap 3)Beschikbare premie rendementsgaranties ?
De werkgevers zijn geconcerteerd bezig uw arbeidsvoorwaarden stapsgewijs omlaag te schroeven, en de overheid bouwt tegelijk de pensioenen en AOW af.
Ben benieuwd naar de sociale gevolgen later.
De ultieme slachtofferrol: ik betreur dat ik werk bij…
Doe er dan iets aan?
Komisch te horen dat er weer geschoven gaat worden in allerlei regelingen. Getronics is er al met al niet beter voor geworden voor de medewerkers.
Na de ontslagrondes van 2009 nu weer een reden voor de overgebleven medewerkers om hun heil ergens anders te zoeken.
Leuk, KPN heeft de overname in 2007 gedaan en blijft straks met een lege doos achter….
Ook ik heb een gegarandeerd pensioen opbouw, echter Getronics heeft dit wel voor 25% ingekort, hoezo garanties?
Het is wrang om te zien dat bij elke nieuwe CAO de arbeidsvoorwaarden naar beneden worden geschroeft. Zeker voor de 50+ medewerkers met meer dan 30 KPN dienstjaren die net buiten VUT regeling vallen. Zij zien nu nog collega’s die wel een VUT garantie hebben riant vertrekken. De achterblijvers kunnen nog door tot 65 66 of soms wel 67 jaar en hoe hoog zal dan hun pensioen dan nog zijn.