Telecombedrijf KPN wil vanaf 2011 met dochterbedrijf Getronics gezamenlijke regelingen voor pensioen en cao invoeren. Het concern overlegt daarover met vakbonden en pensioendeskundigen. In de laatste maanden van 2009 heeft KPN een pensioenstudie uitgevoerd, waarin diverse scenario's zijn uitgewerkt. Dat melden bronnen die bij het overleg zijn betrokken.
KPN zou af willen van de middelloonregeling met bijstortverplichting die het telecombedrijf momenteel hanteert bij pensioenen van zijn medewerkers. Deze regeling is voor het personeel voordeliger dan die van Getronics, doordat de werkgever tekorten in pensioenen moet aanvullen en zo een gegarandeerde pensioenuitkering biedt.
'KPN opteert voor een regeling die vergelijkbaar is met die bij Getronics', vertelt een betrokkene. Deze regeling is gebaseerd op beschikbare premies, waarbij de werknemer vooraf niet weet welk pensioenbedrag hij vanaf zijn 65e krijgt. 'Alle alternatieven lijken op wat bij Getronics bekend en geaccepteerd is. De pijn ligt dan ook voornamelijk bij de medewerkers van KPN. Het is de vraag hoe groot de bruidsschat voor KPN'ers moet zijn om in te stemmen met een regeling waarbij meer risico bij de werknemer ligt.'
Stemmen
Het is een zwaar dossier waarover de partijen onderhandelen, maar zowel KPN als de bonden zouden positief aan het overleg zijn begonnen. Het duurt waarschijnlijk nog enkele maanden voordat de vakbonden een concreet voorstel aan hun achterban kunnen voorleggen.
Dan wordt ook gestemd over de collectieve arbeidsovereenkomst en het sociaal plan voor 2010. Als de leden met de plannen instemmen, gaat de gezamenlijke pensioenregeling vanaf 1 januari 2011 in. De cao voor 2010 geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010.
Delegatie
Een ruime werkgeversdelegatie zit aan tafel met zeven vakbonden en enkele externe pensioendeskundigen. Het is historisch gegroeid dat veel medewerkers van KPN zich laten vertegenwoordigen door overheidsvakbonden als Abvakabo en CNV Publieke Zaak. Onder het Getronics-personeel is aanhang voor vakbonden als FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond.
Een woordvoerster van KPN wil dit bericht niet bevestigen, noch ontkennen. 'Dat is nu niet opportuun. We zijn wel met de vakbonden in regulier overleg over de cao, de pensioenen en het sociaal plan.' Getronics werd in oktober 2007 door het telecombedrijf overgenomen.
Als je zo’n regeling invoert, dan vind ik ook dat je als werknemer de keuze moet hebben om van deelname af te zien. Je krijgt dan de eigen bijdrage + werkgevers bijdrage bij je brutoloon. Je kunt dat geld vervolgens gaan banksparen, wat veel meer oplevert.
Ja, begrijpelijk dat KPN een voorkeur heeft voor een pensioenregeling die dat bedrijf minder kost. Ik ben het volledig eens met Erik (07-01-2010 00:06) dat je dan ook van deelname in zo’n “getronics-look-alike” pensioen moet kunnen afzien en je eigen voorzieningen moet kunnen treffen of je bij een ander pensioenfonds moet kunnen aansluiten en dat moet dan uiteraard ook geschieden met overdracht van opgebouwd pensioen.