Cloud computing is een term die alsmaar weer opduikt. Volgens sommige mensen werken ict'ers alleen maar op een wolk. Voor iemand op afstand wordt het steeds zweveriger en dus lastiger cloud computing te doorgronden. Welke keuzes moet men maken om er van te profiteren? Dit artikel geeft de belangrijkste overwegingen bij cloud computing.
De defintie van cloud computing is dat het niet meer uitmaakt waar de computer staat. In een datacenter ver weg of geintegreerd in de eigen omgeving. Het is een black box waar men gebruik van maakt. In relatie tot dit kan men ook SaaS (software as a service) zien. SaaS heeft vergelijkbare eigenschappen, echter wordt software als applicatie aangeboden. Het verschil is dat cloud computing ook een stuk infrastructuur bevat. De grote overeenkomst is dat het er, net als de data in de cloud, niet toe doet waar de software precies draait. SaaS en cloud computing zijn dus erg met elkaar verbonden.
Een sterk verbindend principe is ook het doorbelasten van de kosten. Feitelijk betaalt men voor een een vast bedrag per eenheid product of service. Als je er dus van af wilt, dan stop je gewoon het ‘abonnement'. Je betaalt wat je gebruikt en je hebt geen zorgen over updates, beheer en alle operationele kosten van dien, waar veel informatiemanagers wakker van liggen. Cloud computing en SaaS vormen het ‘utopia', maar zoals gebruikelijk: kies bewust. Een aantal overwegingen.
Licenties
Een reden om te kijken naar cloud computing is de aanschaf (of juist het níet aanschaffen) van licenties. Dus nooit meer dure licenties? Op zich is dat waar, maar vergeet niet dat de prijs van licenties wel degelijk in de prijs van de cloud verweven zijn. Ik heb wel vaker meegemaakt dat er kortingen behaald kunnen worden bij de aanschaf van licenties. Zorg er dus voor dat de juiste mensen onderhandelen, want een fixed price is vaak achteraf niet fixed. Besparen op licenties kan een argument zijn te kiezen voor cloud computing, maar kijk ook wat er aan besparingen mogelijk zou zijn zonder die cloud.
Lage beheerkosten
Het niet meer zelf hoeven uitvoeren van beheer van de omgeving is een andere reden om over te gaan op cloud computing. Je hoeft niet meer om de drie of vier jaar de hardware te vervangen. Dat scheelt je natuurlijk veel rompslomp en operationele kosten. Ook hier geldt dat een groot deel van jouw hardware in de prijs zit. Wel is die prijs lager omdat een leverancier van cloudtechnologie schaalgrootte heeft. Zo hebben bedrijven enorme datacentra voor zichzelf en voor klanten, waardoor de prijs per server, opslagproduct en netwerkcompenent een stuk lager ligt.
Verzeker je wel van een aantal zaken. Is er een redundante omgeving, of draait het in een enkel datacenter? Hoe is de hardware fysiek beveiligd? Kan iedereen zomaar de zaal op lopen of zijn er strikte regels? Wat gebeurt er als er onderhoud moet worden gepleegd? Word je dan gevraagd of het je wel uitkomt of krijg je een mededeling dat de server van vrijdag 19.00 tot zondag 20.00 uur niet beschikbaar is? Komt je dat wel uit? Is er nog iets van beveiliging op de systemen? Wordt er op virussen gescand, of moet je maar aannemen dat het wordt gedaan? Elk systeem heeft op termijn patches nodig. Weet je zeker dat er geen incomptabiliteit ontstaat omdat er een patch op het systeem wordt gezet? Kortom, het operationele beheer ben je via cloud computing kwijt, maar welke garanties krijg je terug met betrekking tot kwaliteit en prestaties?
De aanbieder
Natuurlijk ga je niet met de eerste de beste aanbieder in zee. Hij zal zijn zaakjes best wel goed op orde hebben, maar het beheren van een cloudomgeving, of eigenlijk elke andere omgeving, is een specialisatie op zich. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten aanbieders voor cloud computing. Bij Microsoft kan je straks je volledige operating system onderbrengen, maar is Microsoft zelf dan tevens de meest ideale beheerder? Een Exchange-oplossing online gebruiken is op zich niet moeilijk, maar er komen andere vragen om de hoek kijken als je deze wilt integreren in de rest van je infrastructuur. Ook zijn er steeds meer applicatieleveranciers die hun applicaties online aanbieden, maar ook valt het aanvragen ervan en het uiteindelijk gebruik te vergelijken met het zoeken naar een levende Elvis Presley op de maan.
Kortom, het zou zomaar kunnen dat cloud computing je inderdaad lagere kosten biedt, minder operationele beheerskosten en een veel flexibeler ict-infrastructuur, maar zoals altijd met diensten die nog bewezen moeten worden: let op dat alle bijkomstigheden de voordelen niet overvleugelen. De vraag is ook of je daar werkelijk tijd voor hebt. Je zult ook steeds vaker zien dat outsourcers en dienstverleners de clouddiensten aan zullen bieden binnen het al bredere pakket aan diensten en producten. Kortom, ook voor cloud computing geldt: doe het, maar doe het met beleid, en liefst in stappen.
Cloud computing gaat zorgen voor een grote paradigma-shift in technologie. Veel bedrijven, van softwareleveranciers tot dienstverleners, zullen een stuk van de taart willen hebben. Uiteindelijk profiteren díe bedrijven die kiezen voor een adviseur met professionele beheerders, goede netwerkinfrastructuur, kwalitatief goede hardware en schaalgrootte.
Ruud Pieterse
Goed verhaal, duidelijk geschreven en ook voor een leek te begrijpen.
In de praktijk gaan er gebruikers komen die mondiaal opereren en waarbij, naast beschikbaarheid ook performance gewenst is. Ik voorzie zeker problemen wanneer de applicatie in een data center draait en de data op de PC van de gebruiker wordt opgeslagen, met name in een omgeving waar de WAN- of LAN verbinding niet erg stabiel is. En hoe zit het met printen, met name wanneer er exotische printers worden gebruikt.
Cloud computing en ook SaaS lijken heel veel op ASP (Application Service Providing) en die oplossing wordt al jaren aangeboden, vaak voor financiële software voor het MKB. Uiteraard ook geschikt voor enterprise oplossingen.
Ik ben benieuwd waar dit naar toe gaat….
De essentiële meerwaarde van cloud computing ten opzichte van tier-based infrastructuren is m.i. de dynamische, lineaire schaalbaarheid van resources.
Een goed voorbeeld daarvan is de Amazon EC2-GigaSpaces XAP stack. Deze cloud-oplossing schakelt automatisch resources bij om te blijven voldoen aan de definitie van de uitgerolde SLA.
Het is een grote uitdaging om deze concepten uit te leggen aan managers, beheerders en ontwikkelaars. Maar het enorme potentieel van deze technologie maakt het de moeite waard!
Er is een “missing link” tussen wat Cloud Computing te bieden heeft en de applicaties die daarop dienen te draaien.
Om het volle potentieel van de Cloud te benutten dienen applicaties dezelfde elastische, transparante en virtuele eigenschappen te bezitten. Met huidige architecturen is dit lastig of niet te realiseren.
Bas, ik sluit me dan ook volledig bij je aan. “Next Generation Middleware” als GigaSpaces bezit al deze eigenschappen, zoals on-demand scalability, failover, relocation, self-healing, etc. En, in combinatie met een Cloud als Amazon of GoGrid is het IMHO dan ook de oplossing voor de missing link.
Hoi Ruud,
Ik ken je als zeer ervaren ICT professional, maar dat je ook een goede auteur was dat wist ik niet! Heel duidelijk geschreven. Nieuwe roeping?