Het is de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), de ict-afdeling van de Nederlandse politie, gelukt om voor eind 2009 alle 26 korpsen te migreren naar het nieuwe centrale informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH). Daarmee is het grootschalige project op tijd en volgens afspraak met het kabinet afgerond. Dat meldt woordvoerder Fred Kluit van vtsPN. Ongeveer vijftigduizend agenten gebruiken het systeem.
Het korps Limburg-Zuid had in juni 2008 de primeur en Utrecht sloot 8 december 2009 als laatste korps aan op de basisvoorziening. Sindsdien maakt de Politie Nederland landelijk gebruik van hetzelfde informatiesysteem voor het melden van incidenten en het maken van processen-verbaal en persoonsdossiers.
Voorlichter Kluit legt uit dat de introductie van het systeem geen gemakkelijke opgave was. 'Het per korps in bedrijf nemen was steeds een zorgvuldige operatie in een omgeving waar continu, zeven dagen in de week, operationeel wordt gewerkt en nooit bekend is wanneer er grote operationele activiteiten ontstaan.' Hij vertelt dat korpsen door het systeem effectiever kunnen samenwerken aan de bestrijding van criminaliteit en helpen Nederland veiliger te maken.
Knelpunten
De invoering ging niet altijd feilloos. Gebruikers klaagden in het voorjaar van 2009 over de toegenomen ‘administratieve rompslomp' sinds hun korps op het handhavingsprogramma overstapte. Een woordvoerder van politievakbond ACP meende dat de invoering te voortvarend is ingezet en dat daardoor het draagvlak bij de politie een flinke deuk heeft opgelopen.
Kluit zegt dat vtsPN bij diverse korpsen gebruikers nog helpt 'bij knelpunten en bij gewenning'. Er is regelmatig overleg tussen de korpsen en vtsPN en een aantal knelpunten is inmiddels weggewerkt, meldt hij. De knelpunten verschillen per korps, doordat 'elk korps in zijn oude systeem gewend was op eigen wijze informatie te verwerken en op te slaan.'
De vtsPN leverde de applicatie en had de regie op de landelijke uitrol. De korpsen zorgden voor de organisatie van de implementatie, de opleidingen en het inpassen van het systeem in de werkprocessen.
Red Hat is onveilig, deze software is samen met onder andere de Amerikaanse inlichtingen dienst NSA ontwikkeld. De sateliet testen kwamen vermoedelijk van de Israelisch. VTSPN zal door gebruik van Red Hat de inkijk in het Nederlandse politie systeem openen voor onbevoegde derden, met een grote kans dat vertrouwelijk informatie weg lekt naar buitenlandse inlichtingen diensten. Dit gebeurd reeds ook al met Verint Systems, welke op de Nederlandse telefoon taps worden geplaats om afteluisteren.